6 december: Reactie van Bart Nijpels op het nieuwe NIOD-onderzoek

Collega-onderzoeksjournalist Bart Nijpels maakte vorig jaar, samen met Argos-redacteur Huub Jaspers, de NPO2-televisiedocumentaire 'Waarom Srebrenica moest vallen' (VPRO/HUMAN). De documentaire die mede de aanleiding vormde voor het nieuwe NIOD-onderzoek naar de val van Srebrenica. Op Blendle publiceerde Nijpels een reactie op die nieuwe NIOD-studie. Via deze link is die reactie te lezen:

30 november: Discussiestuk van NIOD-onderzoekers Cohen en Hijzen in de Groene

In De Groene Amsterdammer van 30 november staat een groot en interessant stuk van de NIOD-onderzoekers Jaap Cohen en Constant Hijzen over de discussie of grote Westerse inlichtingendiensten in 1995 wel of niet voorkennis hadden van de op handen zijnde Servische verovering van de Bosnische moslimenclave Srebrenica. In dit stuk wordt kritiek geuit op Argos. Dat is niet verrassend, gezien de discussie die al jarenlang over deze kwestie wordt gevoerd tussen Argos en het NIOD.

Wat wel opmerkelijk is, is dat er - voor de goede verstaander, voorzichtig en tussen de regels door - ook kritiek wordt geuit op de eerdere NIOD-studie van o.a. Cees Wiebes over de rol van de inlichtingendiensten (een speciale bijlage bij het grote NIOD-rapport uit 2002). Cohen en Hijzen nemen in vriendelijke bewoordingen afstand van de in hun ogen te nauwe definitie van het begrip 'voorkennis', die in het NIOD-rapport wordt gehanteerd. En ook lijkt de jonge garde NIOD-onderzoekers niet gelukkig te zijn met de "stellige en scherp geformuleerde conclusie van een voor het overige juist genuanceerde studie" van de oude garde NIOD-onderzoekers. Die conclusie van de oude garde luidde (we hebben ze in Argos vaak geciteerd): "Het blijft natuurlijk speculeren - maar nu er evident bij geen van de betrokkenen voorkennis was, was adequaat reageren bij voorbaat uitgesloten."  

Lees hier het discussiestuk van Cohen en Hijzen:

19 november: Oordeel jury De Loep 2016 Audiovisueel voor docu over de val van Srebrenica

"De Audiovisuele Loep 2016 gaat naar de televisiedocumentaire Waarom Srebrenica moest vallen van Huub Jaspers en Bart Nijpels. Deze documentaire komt griezelig dicht in de buurt van de perfecte onderzoeksjournalistiek. Het Argosteam heeft de geschiedenis herschreven. Aanhoudend, diepgravend en goed in beeld gebracht, alle partijen aan het woord gelaten, revelerend en relevant. Kortom: verplichte kost op voorschrift van de Loepjury."

18 november: NIOD presenteert verkennend Sebrenica-onderzoek

Regering gaf opdracht tot dit onderzoek na televisiedocumentaire van Argos.
Je krijgt met deze promo een indruk de documentaire:

radio

Zaterdag 14.00 npo Radio 1

Journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Met dat motto maakt de redactie van Argos al meer dan 20 jaar onderzoeksjournalistieke radio-uitzendingen.
Lees verder →

televisie

Argos-TV Medialogica

Sinds 2012 is Argos ook te vinden op televisie. De serie Argos-tv Medialogica gaat over het verschil tussen beeld en werkelijkheid. Hoe politici, journalisten en beleidsmakers verstrikt raken in de donkere krochten van de mediawerkelijkheid.
Website Medialogica →

over argos