Fotograaf van Volkert van der G. is onderwerp strafrechtelijk onderzoek

Tegen Ferry de K., de fotograaf die Volkert van der G. fotografeerde na zijn vrijlating, loopt een strafrechtelijk onderzoek. Dat heeft het OM bevestigd aan het onderzoeksprogramma Argos.

Uit onderzoek van het programma blijkt ook dat voorafgaand aan de afspraak tussen het OM en de advocaat van Volkert, Stijn Franken, meerdere fotografen meldingen hebben gedaan bij de politie over bedreiging en mishandeling door De K..

Advocaat Stijn Franken meldde woensdag  aan de Volkskrant dat er afspraken zijn gemaakt met de overheid over de eerste foto van Volkert van der G. na diens vrijlating op 17 juni 2014. Volgens de advocaat is door de overheid gevraagd of hij de fotograaf wilde regelen voor de foto van Van der G.  ‘Dat had voor hen het voordeel dat ze geen vuile handen zouden krijgen’, aldus Franken in de Volkskrant.

Uit het onderzoek van Argos blijkt dat in 2013 een aantal fotografen zich heeft gemeld bij de politie Amsterdam-Amstelland. Zij hebben melding gemaakt van bedreiging en mishandeling door Ferry de K.. De K. zou het alleenrecht op foto’s van Willem Holleeder hebben opgeëist en zou daarbij diverse fotografen hebben bedreigd.
De politie heeft een zogeheten aantekening van de mishandeling en de bedreiging gemaakt. Dat is een beschrijving van het voorval  zonder de naam van de aangever.
De politie kreeg in 2013 nog een melding van bedreiging door Ferry De K.  Dat is toen ook afgehandeld met een aantekening.

Een andere fotograaf deed dit jaar wel aangifte tegen De K.. Hij verklaart dat hij dit voorjaar is mishandeld door De K. Het OM bevestigt dat er een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar aanleiding van die aangifte. “Er wordt op dit moment onder leiding van een officier van justitie onderzoek gedaan naar de mishandeling waarvan aangifte is gedaan. “
“Het onderzoek is niet uitgebreid naar eerdere mishandelingen. Reden daarvoor is dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn die een uitbreiding van dat onderzoek kunnen rechtvaardigen.” Zo liet de  woordvoerder van het OM Argos weten. Het onderzoek loopt nog steeds.

Onderzoeksjournalisten Dirk Bayens en Maud van de Reijt spraken uitgebreid met de fotografen. De impact van de bedreigingen van de K. op het leven van de fotografen is groot. De fotografen willen niet bij naam genoemd worden. Zij zeggen niets meer van de politie vernomen te hebben over een vervolgonderzoek na hun meldingen.
Een van de fotografen heeft over deze kwestie, daags na de mishandeling in 2013, een mail gestuurd aan de NVJ. Daarin noemde hij “dat er wordt geïntimideerd en bedreigd”. De fotograaf zegt ook tegen Argos: “Ik heb aangegeven dat die mail vooral informatief is zodat, wanneer er in de toekomst weer iets met mij of een andere fotograaf zou gebeuren, zij daarvan op de hoogte zijn.”
Ferry de K. Zegt tegen Argos dat hij op de hoogte is van de aangifte. Hij stelt dat het incident betrof waarbij iemand hem begon te trappen.

Advocaat Stijn Franken laat Argos weten dat hij geen enkele aanwijzing heeft kunnen vinden dat de diensten voor het maken van de foto op de hoogte waren van de naam van de fotograaf.
Franken zegt ook dat zijn kantoor het contract met de fotograaf wilde voorleggen aan een overheidsdienst maar die wilde het niet lezen. Nadat de foto gemaakt is is er nog “herhaaldelijk” contact geweest tussen franken en de diensten. Maar ook daar zijn de meldingen tegen De K. nooit genoemd. Franken was tot gisteren niet op de hoogte van het bestaan van die meldingen.

Het contract met de geheimhoudingsclausule is medio mei getekend, aldus Franken. Het maken van de foto is een keer uitgesteld en vond uiteindelijk in juni plaats.