Deetman vroeg misbruikslachtoffers RKK af te zien van parlementaire enquête

Wim Deetman heeft op ‘dwingende’ wijze de bestuursleden van slachtofferbelangenorganisatie KLOKK gevraagd af te zien van de eis dat er een parlementaire enquête moest komen, zo onthult radioprogramma Argos zaterdag.

Deetman, belast met het onderzoek naar het seksueel misbruik in de katholieke kerk, deed dat tijdens een gesprek op 30 maart 2012 in Den Haag. Geïntimideerd door Deetman besloten de vier aanwezigen van KLOKK, onder wie de huidige voorzitter Guido Klabbers, niet langer voor een parlementaire enquête te pleiten.

Van de vier aanwezigen waren drie op dat moment bestuurslid van KLOKK. Twee van de vier vertellen onafhankelijk van elkaar in Argos over de bijeenkomst, de twee anderen hebben hun lezing bevestigd. Toenmalig bestuurslid Annemie Knibbe: ‘Deetman wilde ons eigenlijk dwingen om geen parlementaire enquête te doen .’ Uit mails in handen van Argos blijkt dat de secretaris Deetman, Bert Kreemers, al langer druk uitoefende op KLOKK om de eis van een parlementaire enquête te laten varen.

De enquête was tot dat moment een belangrijke eis van de slachtoffers. Twee weken voor de bijeenkomst in Den Haag schreef KLOKK nog dat er ‘…alle reden’ was om aan te dringen op een ‘parlementair onderzoek’. Er was politieke steun voor bij PvdA, GroenLinks en SP. Toenmalig Kamerlid Khadija Arib (PvdA) bereidde een motie voor, maar bracht die niet in stemming. Het feit dat de slachtoffers – krap drie weken na de bijeenkomst met Deetman – daar niet langer om vroegen, woog daarbij zwaar, vertelde ze aan Argos.

Deetman en Kreemers ontkennen bij monde van woordvoerder Gert Jan Verhoog de slachtoffers iets te hebben verzocht. ‘Het antwoord hierop van de heer Deetman […] was telkens dat hij daar niet over gaat.’ Lees hier de reactie op vragen over deze kwestie.

In Argos is ook te horen dat veel misbruikslachtoffers zich ‘in de kou’ gezet voelen door KLOKK. In totaal zijn negen bestuursleden opgestapt. Voorzitter Klabbers ontvangt via een subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een bruto maandsalaris van 6.138 euro per maand. Twee ex-bestuursleden noemen het salaris als reden om op te stappen. Formeel vervult Ralph Russ de rol van secretaris, maar in de praktijk worden die taken waargenomen door de vrouw van Klabbers.

Het seksueel misbruik in de katholieke kerk kwam in 2010 naar buiten. Tienduizenden kinderen bleken in de jaren vijftig, zestig en zeventig op katholieke seminaries en internaten door geestelijken te zijn misbruikt. In reactie stelden de Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) een onderzoekscommissie aan onder leiding van CDA’er Wim Deetman.

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS stuurde  deze week de resultaten van een tevredenheidsonderzoek naar het functioneren van slachtofferorganisaties over seksueel misbruik naar de Tweede Kamer.

Het rapport vermeldt dat continuïteit en organisatiestructuur van KLOKK ‘kwetsbaar’ zijn, omdat de activiteiten voornamelijk uitgevoerd worden door voorzitter Klabbers, ‘met ondersteuning van het secretariaat en een aantal bestuursleden’.