De brief van Said

Afscheid van Heumensoord

De brief van Said

Op 16 maart overhandigt Said, een 42-jarige Syrische vluchteling die verblijft in de opvanglocatie Heumensoord, een brief aan burgemeester Bruls van Nijmegen. Said heeft inmiddels een verblijfstatus. Hij wil graag in Nijmegen blijven.

Heumensoord gaat dicht. Het is er nu al een stuk rustiger. Er was plaats voor 3.000 vluchtelingen, daar zijn er nu nog enkele honderden van over. Veel tenten staan leeg. De laatste honderden asielzoekers moeten op 2 mei weg zijn. 

In november maakte Kees van de Bosch een reportage waarin we kennis maakten met Said, Mohammad, Haitham en andere Syrische mannen die woonden in tenten in de bossen bij Nijmegen. Ze hadden veel klachten over het eten, de onzekerheid, het totale gebrek aan privacy.

Ze werden opgevangen door een groot aantal vrijwilligers uit Nijmegen die contact legden, met de vluchtelingen aten, Nederlandse les gaven. En zo  begonnen met de integratie.

Wat betekent het einde van Heumensoord voor de vluchtelingen? En voor de vrijwilligers met wie ze een band gekregen hebben?

Wat is het antwoord van de burgemeester op de brief van Said?

 

De Boeken

Boekenrecensent Margalith Kleijwegt bespreekt non-fictie met een link naar onderzoeksjournalistiek. Vandaag zijn dat:

Zak Ebrahim, De Zoon van een Terrorist, een verhaal van keuzes ( Amsterdam University Press 2016)

Maarten Zeegers, Ik was een van hen. Drie jaar undercover onder moslims (Podium 2016)