'Moderne Kunst Desserts' Caitlin Freeman

Katja de Bruin ,

VPRO Boeken Tipt

'...onbetwist hoogtepunt is de Mondriaan-cake, een cake ‘geworteld in de wiskunde’.'

Mondriaancake


Normaal gesproken zouden we op deze plek geen boek over taart onder de aandacht brengen, maar voor de Moderne Kunst Desserts (Terra) van Caitlin Freeman maken we een uitzondering. Freeman is huispatissier van het San Francisco Museum of Modern Art, waar in de coffeeshop haar eetbare kunstwerken worden geserveerd. Geïnspireerd door de kunst in het museum maakt Freeman ongelofelijke creaties, zoals de rood-witte Roy Lichtenstein-taart met stippenglazuur, het Rineke Dijkstra-ijstorentje, de Andy Warhol-gelei, de Matisse-parfait en de Jeff Koons-wittechocolade-melk. Maar onbetwist hoogtepunt is de Mondriaan-cake, een cake ‘geworteld in de wiskunde’. Het bakken van deze cake is een meerdaags project en het bijbehorende recept beslaat negen pagina’s, inclusief bouwtekeningen. Misschien toch maar een keer naar San Francisco.