Boeken

Ben Lerner & Marnix Peeters

Een registratie van twee gesprekken die op Crossing Border werden opgenomen. De Amerikaanse dichter en schrijver Ben Lerner vertelt over zijn debuutroman ‘Vertrek van station Atocha’, waarin hij een labiele dichter portretteert die zijn prestigieuze beurs in Madrid verspilt als gevolg van dadeloosheid. Een andere debutant is de Vlaamse journalist Marnix Peeters. Zijn roman ‘De dag dat we Andy zijn arm afzaagden’ gaat over de onfortuinlijke jeugd van het hoofdpersonage Werner Plöts.

In Vertrek van station Atocha, het romandebuut van de Amerikaanse dichter Ben Lerner, volgen we de jonge Amerikaanse dichter Adam Gordon die voor een jaar in Madrid verblijft om er onderzoek te doen naar de invloed van de Spaanse Burgeroorlog op de poëzie. Zijn onderzoek resulteert echter in een verslag van zijn belevenissen in de Spaanse hoofdstad.

In Spanje is Adam Gordon vooral voor zichzelf op de vlucht. Hij heeft op iedereen wat aan te merken, maar ook op zijn eigen kwaliteiten. Hij neemt zijn werk als dichter nauwelijks serieus. Van zijn onderzoek komt niets of weinig terecht, afgezien van de dagelijkse bezoeken aan musea. Hij vult zijn dagen met het roken van marihuana, drinken, het slikken van antidepressiva en het slenteren door de stad.

Adam is bang dat zijn vrienden hem niet interessant vinden. Als zelfverklaarde beroepsbedrieger schildert hij zijn leven veel mooier af dan de werkelijkheid. Om bij de vrouwen indruk te maken, liegt hij dat zijn moeder dood is. Tijdens zijn verblijf in Madrid vinden er op het trein- en metrostation Atocha bomaanslagen plaats - de aanslag van 11 maart 2004. Er vallen honderden doden. Een gebeurtenis die de egocentrische dichter uiteindelijk tot bezinning dwingt.

Vertrek van station Atocha is een roman die over identiteit en poëzie gaat, maar ook over de betekenis van diepgaande kunstzinnige ervaringen. Of wat het betekent als je niet in staat bent tot zo'n diepgaande ervaring. Wan wat bedoelen we met 'opperste vervoering'?

De dag dat we Andy zijn arm afzaagden is de zwartkomische roman waarmee de Vlaamse muziekjournalist Marnix Peeters debuteert. Een grimmig sprookje over de onfortuinlijke jeugd van het hoofdpersonage Werner Plöts, dat ondanks al het bloed, sex en geweld toch kan beroeren.

De sensationele titel verwijst naar een heftige gebeurtenis uit het leven van de jonge Werner Plöts. Het vertrekpunt van de roman. Nadat de moeder van Werner zelfmoord heeft gepleegd, wordt hij door zijn vader overgedragen aan de zorg van de gezusters Crique. Op de afgelegen boerderij van de drie aartslelijke zussen, midden in een bos, wonen nog meer verstoten figuren. Een van hen is Andy, wiens arm wordt afgehakt omdat die geïnfecteerd is.

De zussen Crique zijn, zoals de meeste personages in het boek, erop uit om het leven van Werner te ruïneren. Na twee jaar besluit Werner de boerderij de rug toe te keren. Samen met Orzas, een beer met drie poten, trekt hij de wereld in. Een nieuwe periode breekt aan, maar wederom ontkomt hij niet aan het lot. Op zijn weg treft hij nog meer gruwel en vuiligheid, de rampspoed blijft hem achtervolgen. Wie hij ook ontmoet, er wordt misbruik van hem gemaakt.

Marnix Peeters schreef met De dag dat we Andy zijn arm afzaagden een sprookje voor volwassenen. Veel volkssprookjes waren in hun oerversie ook gruwelijk en bloederig beschreven, maar zijn door de eeuwen heen gehavend en ‘verkleuterd’ tot ons gekomen. De Vlaming heeft met zijn debuutroman een oude traditie in ere hersteld.