Oostenrijk

Het keizerrijk Oostenrijk was ooit een Europese grootmacht, tot de Eerste Wereldoorlog hier een eind aan maakte. De gehavende republiek vond 'Anschluss' bij Nazi-Duitsland en toen ook de Tweede Wereldoorlog verloren werd, zou het land voor altijd politiek neutraal blijven. Oorspronkelijk betekende dit ook dat het land geen EU-lid zou worden, maar met het einde van de Koude Oorlog kwam er toch ruimte voor een Oostenrijks lidmaatschap in 1995.

Ongehoord: Op zoek naar de echte Strauss

Als je aan Oostenrijk denkt, bestaat er een goede kans dat je aan grote componisten als Mozart en Haydn denkt. En natuurlijk de koning van de wals: Johan Strauss. In 1999 was het honderd jaar geleden dat Strauss overleed. Reden voor het VPRO-radioprogramma Ongehoord om uitgebreid aandacht aan de Oostenrijker te besteden. Is Strauss werkelijk zo zoetig als zijn muziek doet vermoeden?

In Europa: Wenen en Sarajevo

In 1914 werd het einde ingeluid van het Oostenrijkse keizerrijk, dat toen nog in een unie zat met het koninkrijk Hongarije. In Sarajevo werd kroonprins Franz-Ferdinand vermoord. Deze moord was de directe aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog. Na afloop van deze oorlog was Oostenrijk plots een stuk kleiner geworden. In de meeslepende geschiedenisserie In Europa vertelt Geert Mak over deze dramatische jaren in de Oostenrijkse, maar ook Europese en wereldgeschiedenis.

Andere Tijden: rugby op het voetbalveld

Geweld op het voetbalveld. Volgens sommige mensen is dat een nieuw fenomeen, maar wie deze uitzending van Andere Tijden gezien heeft, weet dat het in de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Oostenrijk in 1957 ook al mis ging. Uiteindelijk liep Nederland het WK van 1958 mis. Volgens de Nederlandse media van die tijd was dat zeer onterecht. Hadden zij gelijk?