De VPRO Duitslandmaand zit er op. Grenzeloos verzamelde alle hoogtepunten, van Tegenlicht tot De Avonden en van Buitenhof tot Boeken. En natuurlijk de uitsmijter: de Kanzlernacht, live verslagen door Bureau Buitenland

kanzlernacht

Het verkiezingsevent Kanzlernacht met onder anderen Johan Simons, Connie Palmen, Axel Ruger, Bas Heijne, Nelleke Noordervliet en Paul Scheffer

Tijdens de Kanzlernacht is er een divers programma in meerdere zalen van de Melkweg met onder meer live verslag van de Duitse verkiezingen. Door de ogen van (voormalige) correspondenten wordt gekeken naar bijzondere momenten in de Duitse geschiedenis, deskundigen debatteren over de rol van Duitsland binnen Europa, jonge ondernemers praten over de aantrekkingskracht van Berlijn, sporters bespreken de jarenlange sportrivaliteit tussen beide landen en Nederlandse schrijvers brengen een ode aan de Duitse denkers en dichters.

Gasten zijn onder anderen regisseur van de Münchner Kammerspiele Johan Simons, schrijfster Connie Palmen, hoogleraar Europese studies Paul Scheffer, schrijfster Nelleke Noordervliet, Van Gogh museum-directeur Axel Rüger en NRC-columnist Bas Heijne. Met een live verslag door Bureau Buitenland, inclusief Duitse hapjes en drankjes.

liebe deutschland - de vpro duitslandmaand

In de aanloop naar de verkiezingen staat een veelheid van VPRO-programma's in het teken van Duitsland. Interviews in Buitenhof. Reportages van Bureau Buitenland. De mooiste documentaires over Duitsland bij themakanaal Holland Doc 24. Correspondent Merlijn Schooneboom die bij Wim Brands komt uitleggen waarom we opeens van Duitsland zijn gaan houden. Kritiek op de Duitse opstelling in de eurocrisis in Tegenlicht.

Daarnaast ook veel aandacht voor de Duitse cultuur, met live verslagen vanuit Berlijn door De Avonden en Villa VPRO, en de hotste Duitse acts bij 3voor12. Alles samengebracht op het nieuwe buitenlandportal van de VPRO, Grenzeloos.

wat biedt de vpro?

buitenhof

Buitenhof begon de Duitslandmaand met een driegesprek over de Duitse identiteit, de gewone Duitser en de magie van Merkel. Wat maakt haar tot de leider waar de Duitser zich toe aangetrokken voelt? Verder aandacht voor het nieuwe zelfbewustzijn van de Duitsers, die tegenwoordig tevredener zijn over hun leven dan in het verleden. In de tweede uitzending was Marnix Krop te gast, de oud-ambassadeur die onlangs te fiets terugkeerde uit Berlijn.

Buitenhof, zondag, Ned. 1, 12.10 uur

kijk: buitenhof

  • hollanddoc24

    Ook Hollanddoc24 kan niet wachten en begint al op 25 augustus, met vijf documentaires waarin Duitsland centraal staat. 'Duitse zorgen' is een thema-avond over de zoektocht naar de Duitse identiteit, een week later gevolgd door de protesten in de voormalige DDR in 'Leipzig 89', de revolutie die uit de kerken kwam?' Verder staan onder meer de Tegenlicht-aflevering 'Made in Germany' en Petra Latasters 'Droomland DDR' op het programma.

    Kijk voor het volledige overzicht op Hollanddoc24.

    kijk: hollanddoc24

  • holland doc radio

    De van oorsprong Oost-Duitse fotografe Gundula Schulze Eldowy (1954) legde tot de val van de muur vast hoe het dagelijks leven er in de DDR aan toeging. Haar foto's tonen ook de achterkant van de zo vaak geïdealiseerde boeren- en arbeidersstaat: oude mensen, alcoholisten, anarchisten. Een uniek inkijkje in een gesloten samenleving waar ze zelf deel van uitmaakte.

    Na de val van de muur opende ook voor haar het venster naar de buitenwereld. Sindsdien reist ze de hele wereld over en woont ze afwisselend in Peru en Berlijn. Hoe bepaalt de DDR-tijd haar huidige levensvisie? Wat is er volgens haar nog over van de oude beelden die ze destijds vastlegde? Portret van een eigenzinnig kunstenaar door Irene Houthuijs.

    Holland Doc Radio Docu, 8 september, Radio 1, 21.00 uur

    bureau buitenland

    De Duitse economie doet het goed met een lage werkloosheid en een kleine economische groei, veel beter dan de Nederlandse. Toch heeft dat economische succes ook een schaduwkant. Steeds meer Duitsers zakken onder het minimum of ze nu werk hebben of een uitkering. In het Ruhrgebied kruipt Bureau Buitenland in de schaduw van het Duitse economische succes.
    1 september, 19.00 - 20.00 uur Radio 1

    Er wordt al gesproken van het 'banenwonder' van Duitsland. Wat ligt er ten grondslag aan het Duitse economische succes, behalve de familiebedrijven in Beieren? We gaan op zoek naar het succes in Hamburg, waar veel bedrijven zich richten op de export naar Azië en op innovatie.
    8 september, 19.00 - 20.00 uur Radio 1

    In plaats van een Europees Duitsland lijken we steeds meer te maken te krijgen met een Duits Europa. Is het meer dan sentiment en opgelegde begrotingsdiscipline of bepaalt Duitsland werkelijk hoe de zaken lopen in de toekomst. Met economische vluchtelingen uit de zuidelijke landen en met de verslaggever van de Griekse publieke televisie gaan we op stap in Berlijn, de hoofdstad van Duitsland.
    15 september, 19.00 - 20.00 uur Radio 1

    luister: bureau buitenland

  • tegenlicht: het duitse alternatief

    Tegenlicht stelt de vraag of na 22 september de euro en Europa in de huidige vorm overleven. Is het eigenlijk wel wenselijk?

    Het antwoord begint bij superinvesteerder George Soros, die onlangs de prikkelende gedachte poneerde dat een exit van Duitsland uit de euro weleens de uitweg uit de crisis zou kunnen zijn. Ook in Duitsland zelf is het denken over een 'Dexit' niet langer taboe. Je hoort het steeds vaker: Europa faalt omdat we tegen iedere prijs de euro willen laten slagen.

    Tegenlicht, 16 september, Ned. 2, 21.00 uur

    kijk: tegenlicht

  • villa vpro

    Vier dagen voor de Duitse verkiezingen komt Villa VPRO live vanuit Berlijn. Met een tafel vol Nederlanders die in Berlijn wonen en werken, afkomstig uit de culturele, zakelijke, wetenschappelijke en politieke hoek. Presentatoren Tessel Blok en Ger Jochems praten met hen over de belangrijkste verkiezingsthema’s en de rol van Duitsland ten opzichte van Europa en Nederland.

    Villa VPRO, Radio 1, 19 september, 15.30 – 16.30 uur

    de avonden

    Ook De Avonden komt op 19 september live vanuit Berlijn en onderzoekt waarom de stad zo’n vruchtbare grond is voor de Kunsten. Talloze Nederlandse kunstenaars hebben zich inmiddels in de Duitse hoofdstad gevestigd. Wat zijn daarvan de oorzaken? En de gevolgen? En is Berlijn eigenlijk wel zo ideaal? Of is het een mythe die zichzelf in standhoudt?

    Avondenpresentator Jeroen van Kan voert gesprekken met geëmigreerde Nederlanders als journaliste Marjolijn Uitzinger, schrijfster Maria Barnas, en het kunstenaarsechtpaar Marc Bijl en Iris van Dongen (die laatste onder voorbehoud). Maarten Westerveen doet verslag vanuit de ateliers, de theaters en de vele creatieve broedplaatsen die de stad rijk is. Ook praten Westerveen en van Kan over Berlijnse muziek met onder meer de muzikant en organisator van muziekevenementen Koen Nutters, en over het economisch klimaat voor culturele ondernemers met Remco Schuurbiers, directeur van CTM (Berlin Club TransMediale). Livemuziek is er van de Nederlandse Berliner Michiel Flamman, beter bekend als Solo.

    De Avonden, 19 september, 21-23 uur, Radio 6 

    villa vpro en de avonden

  • boeken

    Hoe gaat een door de geschiedenis getekend land om met die nieuw verworven macht? Journalist en historicus Merlijn Schoonenboom schetst in zijn boek Waarom we ineens van de Duitsers houden de contouren van een nieuw Duitsland, dat zelf eigenlijk het liefst buiten de schijnwerpers was gebleven. Hij vraagt zich af of Duitse tradities weer mogen, legt uit wat het dilemma van Berlijn is, kijkt kritisch naar de groene revolutie en signaleert het einde van de gehoorzame Duitser. Wim Brands gaat met hem in gesprek.

    Boeken, 22 september, Ned. 1, 11.20 uur