slag om europa: de duitse grondwet

Maandag het zesde deel van de Slag om Europa. Dit keer reizen Teun en Roland naar het oosten, naar Berlijn. Nu Europa in crisis verkeert, zijn alle ogen gericht op Duitsland. Van dit rijkste en machtigste land wordt leiderschap verwacht maar de Duitse politiek aarzelt.

oud-premier lubbers over rol duitsland

Waarom bouwt Duitsland niet vol overgave aan een sterke Euro? Op bezoek in de Bondsdag komt Teun tot een opmerkelijke conclusie: wat de Duitse grondwet betreft is het maximum aan Europese bemoeienis bereikt. Als de Bondsdag nog meer taken aan Europa wil afstaan dan moet er eerst een nieuwe grondwet komen. Roland spreekt met oud-premier Lubbers over de rol van Duitsland in Europa en Teun zoekt uit wat het nazi-verleden met Europa te maken heeft.

maker roland duong over ruud lubbers:

'Naar mijn mening zouden Nederland en de Europese Unie er nu beter voor staan als Ruud Lubbers na zijn premierschap voorzitter van de Europese Commissie was geworden. Hij wordt tegenwoordig gezien als een van de beste premiers die Nederland heeft gekend.

Zijn politieke inzicht bracht hem ook buiten onze landsgrenzen aanzien en gezag. Daarom is hij voor mij misschien wel de aangewezen wijze man om het oor bij te luisteren te leggen als het gaat om de positie van Nederland op het schaakbord van de internationale politiek. Hij had als overtuigd Atlanticus een goede band met het Verenigd Koninkrijk de VS en stond tevens lange tijd op zeer goede voet met de de Europese zwaargewichten Kohl en Mitterand.

De relatie met Kohl verzuurde en dat kostte hem zijn droombaan bij de Europese Commissie. Dat is volgens mij nog steeds betreurenswaardig en ik vroeg hem hoe hij nu tegen onze oosterburen aankijkt. Het viel mij op dat hij door de geschiedenis niet bitter is geworden en dat hij met ons open van gedachten wilde wisselen over het Europese leiderschap van Duitsland.'

Maandag 18 november, Nederland 2, 20.20 uur

meer duitsland