Het Strafhof vervolgt hem voor schendingen tegen de menselijkheid. Ondertussen is hij nog steeds president van Soedan: Omar al-Bashir.

Omar-al-Bashir: al 23 jaar heer en meester in Soedan

Geboren: 1 januari 1944
Functie: officieel: luitenant-generaal. President van Soedan.
Aan de macht sinds: 23 jaar. Op 30 juni 1989 via militaire staatsgreep. Werd op 16 oktober 1993 formeel president en in 1996, 2000 en 2010 herkozen. In 2010 deden meer partijen mee aan de verkiezingen.

Kort na de militaire coup verbood hij alle politieke partijen en richtte zijn eigen beweging, de Revolutionaire Commando Raad voor Nationale Redding, op. In de jaren negentig werd hij leider van de Nationale Congres Partij.

Afgelopen najaar was er een scheuring binnen die partij. Dertig leden van zijn eigen NCP splitsten zich af richten een nieuwe partij op. Zij eisten onmiddellijke hervormingen. De onrust op straat werd zo groot dat al-Bashir zich in december gedwongen zag hen tegemoet te komen door nieuwe ministers te benoemen, en oud gedienden uit zijn kabinet te ontslaan.

Curriculum Vitae als dictator

Al-Bashir is al sinds dat hij aan de macht is betrokken bij interne conflicten. Dat kostte zeker 1,5 miljoen mensen het leven. In de westelijke regio Darfur werden twee miljoen mensen uit hun huizen verdreven en werden meer dan tweehonderdduizend gedood. In 2005 kwam er officieel een einde aan de burgeroorlog tussen zuid en noord. In juli 2011 werd het land in tweeën gesplitst: Zuid-Soedan en Soedan. Al-Bashir bleef president van het noorden: Soedan. Soedan is rijk aan olie. De opbrengst hiervan wordt volgens Jacq Willemse (luister interview) vooral verdeeld onder al-Bashir en zijn eigen netwerk. Verwacht wordt dat Soedan voor 2014 12 procent economische groei kent, het land is met Angola en Mauritanië de snelst groeiende Afrikaanse economie.

Op 14 juli 2008 maakte hoofdaanklager Luis Moreno van het Internationaal Strafhof in Den Haag bekend een arrestatiebevel te willen laten uitvaardigen tegen al-Bashir.
Op 4 maart 2009 verkondigde het Strafhof al-Bashir te zullen vervolgen voor oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid (in Darfur). Daar valt onder: uitroeiing, gedwongen migratie, verkrachting, marteling. Hij wordt verdacht van plundering van dorpen en steden en aanvallen op burgers in Darfur.
Doden van etnische groepen: Fur, Masalit en Zaghawa.

Driehonderdduizend mensen zouden tussen 2003 en 2009 zijn gedood in Darfur, aldus Amnesty International.

'Verdienste': Hij is de eerst zittende president die door het Strafhof wordt vervolgd. De regering van Soedan heeft laten weten de president niet uit te zullen leveren. Al-Bashir noemde de aanklacht ‘een westerse samenzwering’.
(Bron: NYT, BBC, Wikipedia, IMF, Guardian, Wereldbank, AI).

De Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties hebben een gezamenlijke missie in Soedan. Zij moeten zorgen voor rust en stabiliteit in de regio Darfur, maar zijn zelf ook hun leven niet altijd zeker. In oktober werden nog drie soldaten vermoord.