Metropolis verkent de modewereld van Bulgarije tot Congo. Van trendgevoelige modepoppetjes tot fashionistas met een visie.

Over sapeurs, catwalks en dromen van H&M

Milena wacht voor de deur van de eerste H&M in Estland op mode voor de massa. Maar Lee-Chè en Ashwin uit Johannesburg maken met hun fashioncollectief liever hun eigen creaties. Metropolis verkent de modewereld.

Lee-Chè en Ashwin verknippen mouwen tot broekspijpen en naaien een wit t-shirt om tot hippe capuchon. In hun eigen creaties schitteren ze als dansers op het podium, maar in het Zuid-Afrikaanse straatbeeld vallen ze nogal op. Bijvoorbeeld in hun ‘meggings’, oftewel leggings for men. “Zuid-Afrika is helaas erg conservatief. Veel mensen dragen nog steeds de Apartheid met zich mee en omdat zij toen niet vrij waren, vinden ze dat wij nu ook niet vrij mogen zijn,” aldus Lee-Chè, die met zijn absurde outfits aan conformisme een broertje dood heeft.

Ook Milena uit Estland weet dat je met terughoudendheid niet ver komt in de modewereld. Daarom is zij er als de kippen bij als de eerste H&M van Estland zijn deuren opent. “Twee jaar geleden hoorde ik al dat H&M naar Tallinn kwam. Ik ben de gelukkigste mens ter wereld. Ik sta hier al sinds vanmiddag en heb nog dertien uur te gaan tot de opening,” zegt Milena, terwijl ze ‘s avonds haar kamp opslaat tussen de beveiligers in het winkelcentrum.

Jonge meisjes willen soms ver gaan voor de mode. Zo ook de 14-jarige Vesi uit Bulgarije, die door haar modellenbureau klaargestoomd wordt om de catwalks van Aziatische modemerken te bestormen. Daarvoor moet ze eerst een heel bijzonder loopje onder de knie krijgen. En omdat ze in de groei is, worden ook regelmatig haar maten opgemeten. “De taille is 65 centimeter. Vreselijk ja. Je proporties zijn goed maar in de taille kun je wel wat afvallen,” aldus de coach tegen de toch al superslanke Vesi.

In Congo vond onze correspondent Petna een man die zich door níemand in een keurslijf laat steken. Kwami is een sapeur, een dandy die zich kleedt met een groot gevoel voor elegantie. Een typisch Congolees fenomeen, maar in de toch wat geïsoleerde stad Goma is Kwami een man van uitzonderlijke signatuur. Als hij in zijn rok van stropdassen, het klapstuk van zijn collectie, de straat op gaat roepen omstanders hem bemoedigend toe: “Deze man kleedt zich goed! Kwami, je bent een held!”