Colombia heeft zijn eigen afluisterschandaal, met een Nederlands tintje. En dat komt natuurlijk door Tanja Nijmeijer.

De Colombiaanse militaire inlichtingendienst heeft van zeker zes Nederlandse journalisten de communicatie met de Colombiaanse guerrillabeweging Farc onderschept. Dat blijkt uit informatie van Univisión, een Spaanstalige zender in de Verenigde Staten. Het kanaal publiceerde een lijst van 35 namen, waaronder journalisten van Trouw, NRC Handelsblad, de Volkskrant, de Telegraaf en RTL.

De in totaal 2638 berichten betroffen vooral verzoeken voor interviews. Ze dateren van na oktober 2012, toen de Colombiaanse regering vredesbesprekingen startte met de Farc. De delegatieleden van de Farc zijn sindsdien uitermate toegankelijk via telefoon en email. Het grote aandeel Nederlanders laat zich verklaren door de belangstelling voor de Nederlandse guerrillastrijdster Tanja Nijmeijer, “een van de meest gevraagde” Farc-leden voor een interview, aldus Univisión.

Of de Colombiaanse regering van de spionage wist is onduidelijk. De onthullingen vormen onderdeel van een groter schandaal vorige week, toen bleek dat het leger email en tekstberichten onderschept van de regeringsdelegatie bij het vredesoverleg zelf.

President Juan Manuel Santos ontsloeg meteen twee generaals, maar verklaarde een dag later dat de afluisterpraktijken “volledig legaal” zijn. Dat laatste leidde tot verontwaardiging bij de Farc, die beweerde zelf ook te zijn afgeluisterd, wat nu inderdaad het geval lijkt te zijn. Vooralsnog hebben de onthullingen geen grote gevolgen voor het vredesproces, dat langzaam maar gestaag vordert.

De Farc wees in zijn reactie niet Santos maar ex-president Álvaro Uribe aan als het brein achter de spionage. Uribe is fel tegenstander van de besprekingen, heeft veel aanhang binnen de conservatieve delen van het leger en doet alles om het proces te torpederen.