Lebak, de setting van Multatuli's Max Havelaar, heeft ook nu te kampen met een corruptieschandaal. Is de bevolking er sinds die tijd wel op vooruitgegaan?

------------------------------------------
Reportage van Wilma van der Maten vanuit Rangkasbitung
Korte versie: dinsdag 25 maart 21 uur in Bureau Buitenland op Radio 1
Langere versie: zondag 30 maart 21 uur in HollandDoc radio.
------------------------------------------

Anderhalve eeuw na het verschijnen van Multatuli’s Max Havelaar speelt Lebak opnieuw de hoofdrol in een groot corruptieschandaal. Dit arme district op het Indonesische Java, waar Eduard Douwes Dekker als koloniaal ambtenaar zijn eenzame strijd aanbond met de plaatselijke regent, blijkt nu in handen van een nieuwe dynastie bestuurders. Aan het hoofd staat ratu (koningin) Atut Chosiyah: de eerst gekozen vrouwelijke gouverneur van Indonesië.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen: waar de regent uit Max Havelaar de armen afkneep om zijn vele vrouwen en uitgebreide familie te onderhouden, zit huidig gouverneur Atut in voorarrest op verdenking van het stelen van overheidsgeld, afpersing en omkoping van één van de opperrechters van Indonesië. Deze opperrechter, inmiddels zelf ook in de gevangenis beland, moest de verkiezingsuitslag voor Atut veilig stellen. Atut zorgt daarnaast ook goed voor eigen familie: haar broer bleek bij arrestatie in het bezit van een wagenpark van 38 auto’s.

Corruptie is één van de grootste bedreigingen voor de economische vooruitgang en ontwikkeling van Indonesië. Het schandaal rond Atut, de ‘koningin’ van het arme Lebak, roept de vraag op wat er sinds Max Havelaar voor de bevolking is veranderd. Correspondent Wilma van der Maten gaat op zoek naar het antwoord op deze vraag in Rangkasbitung, de hoofdplaats van Lebak, en is getuige van de totstandkoming van een heus ‘Multatuli Front’ tegen corruptie en nepotisme.