Is het mogelijk dat informatie van de Nederlandse AIVD gebruikt wordt in Syrische martelkamers?

-------------------------------------
Argos internationaal: Samenwerking Westerse inlichtingendiensten met geheime diensten van Syrië
Zaterdag 5 april, 14.00 - 15.00 uur op radio 1

-------------------------------------

Nederlandse Jihad-strijders vechten mee in Syrië. De AIVD maakt zich zorgen over hun terugkeer. Dit geldt ook voor Duitse, Franse en andere westerse inlichtingendiensten. Daarom zoeken die diensten samenwerking met het regime van president Assad.

Dit ondanks de vele martelingen en buitengerechtelijke executies waaraan dit regime zich schuldig maakt. De interne oorlog die in Syrië woedt heeft de afgelopen drie jaar al aan meer dan honderdduizend mensen het leven gekost.

Geheime documenten van Duitse, Franse en Amerikaanse overheidsinstanties laten zien hoe ver de samenwerking in het recente verleden ging. Na de grote terreuraanslagen van september 2001 werden achter de schermen allerlei deals gesloten - over informatie-uitwisseling, maar bijvoorbeeld ook over het stopzetten van spionageprocessen.

Lees hier: 
Cable over bezoek van generaal Shawkat aan Parijs (PDF)
Cable over Amerikaanse dialoog met Syrische geheime diensten (PDF)

Duitse inlichtingenfunctionarissen verhoorden in Damascus een terreurverdachte
, die jarenlang in een Syrische martelgevangenis zat, over zijn contacten in Duitsland. En de Syrische generaal die gezien wordt als de opdrachtgever voor de moord op de Libanese oud-premier Hariri, was in Berlijn en in Parijs op werkbezoeken, in Parijs zelfs nog na de moord op Hariri. In Duitsland voerde deze Syrische generaal besprekingen met topambtenaren van de geheime diensten, de politie en zelfs het Bundeskanzleramt.

Zijn Amerikaanse, Duitse en Franse instanties medeverantwoordelijk voor Syrische martelverhoren? Hoe ver gaat de samenwerking van Westerse inlichtingendiensten met Syrische diensten op dit moment? En: is het denkbaar dat informatie van de Nederlandse AIVD gebruikt wordt in Syrische martelkamers? Argos zocht het uit.