Esther de Lange (CDA) is de laatste van vier Europarlementariërs die correspondent Tijn Sadée achter zich aankregen. In deze reportage voor Bureau Buitenland een confrontatie met wanhopige vissers.

-------------------------------------------
Bureau Buitenland
Dinsdag 20 mei, 21.00 - 22.00 uur op Radio 1

-------------------------------------------

Deze week mag u, net als zo’n vierhonderd miljoen andere Europeanen, stemmen voor het Europarlement. En daarna hoort u er waarschijnlijk weer een hele tijd niets over. Hoe wordt het politieke spel eigenlijk gespeeld, daar in Brussel en Straatsburg? En wat krijgen europarlementariërs nou concreet voor elkaar?

Correspondent Tijn Sadée maakte een viertal radioreportages over evenzoveel Nederlandse Europarlementsleden. Het vierde en laatste deel gaat over Esther de Lange, de nieuwe eurofractieleider van het CDA. Ze wil minder Europese bemoeizucht, maar als in Vlissingen gedupeerde vissers haar om hulp smeken benadrukt ze juist het belang van Brussels beleid.

De vissers hebben geïnvesteerd in pulskor-systemen, die bodemvissen met elektrische stroom opschrikken zodat ze in het net belanden zonder dat de bodem omgewoeld wordt. Maar dat wordt pas winstgevend als de EU de visserij met sleepkettingen verbiedt. En dat wordt geblokkeerd, onder meer door buitenlandse fractiegenoten van de EVP, waarin ook het CDA zit. Terwijl De Lange spreekt over het 'regelmonster Brussel' pleit ze hier dus wel voor Europese regels. En dat geldt ook voor andere gebieden.

Deel drie draaide om Laurence Stassen van de PVV. Een bijzonder geval, want tijdens de opnames voor deze reportage trok zij zich terug als lijsttrekker, waarop de fractie uit elkaar viel.

In deel twee Dennis de Jong van de SP: hij strijdt voor een socialer Europa, maar zag de afgelopen jaren Europa alleen maar ásocialer worden. Heeft hij gefaald?

Deel één ging over Bas Eickhout van GroenLinks: alom bejubeld als talent. Een drammer in debatten over klimaat. Maar kreeg hij ook zijn zin?