Nog geen derde van de jongeren nam de vorige keer de moeite naar de stembus te gaan voor het Europarlement. Toch zijn er wel jonge denkers met een visie op ‘ons Europa’.

Europa? Mwah. Het lukt de Europarlementariërs maar niet een warme relatie op te bouwen met hun kiezers. De opkomst is sinds de eerste verkiezingen in 1979 gedaald van 62 procent tot een beschamende 43 procent. Wie naar de jongste generatie kiezers kijkt, ziet dat het vooruitzicht nog slechter is. Bij de vorige verkiezingen is slechts een derde van de jongeren tussen 18 en 24 naar de stembus gegaan.

Om een tegengeluid te bieden zocht VPRO’s Bureau Buitenland naar jonge denkers die wel van zich laten horen. Op blogs - bijvoorbeeld deze - en opiniepagina’s als deze heerst een kleurrijk debat tussen jongeren uit alle lidstaten van de EU. De redactie vroeg zes jongeren naar hun visie op ‘ons Europa’. Die zes jonge denkers schreven gretig over wat volgens hen de meerwaarde van Europa is, en hoe de Europese Unie weer uit het slop te trekken is.

Voor Italië is La stagione degli sbarchi – het landingsseizoen – aangebroken. Tienduizenden asielzoekers rammelen aan de poorten van Fort Europa, opzoek naar misschien wel Europa’s belangrijkste waarde: vrijheid. Isabella Grotto (22), opiniemaker bij de website International Political Forum, schrijft dat Italië als grenswacht zwaar onder druk staat. Lees hier meer.

In Roemenië wordt de eerst generatie na de gewelddadige revolutie van ‘89 volwassen. Waar denken deze vrijgeborenen aan bij de idee solidariteit? Maria Antică (24), medeoprichtster van het burgerforum Romaniapublica.ro, vertelt wat vrijheid haar generatie heeft gebracht. Lees hier haar verhaal.

Als bewijs dat jongeren en politiek wel samengaan, richtte Arnaud Hoornaert (17) samen met Simon Rastelli (18) de Vlaamse website BPolitix.be op. Volgens Arnoud Hoornaert stevent Europa hoe dan ook af op eenheid van politiek en economie. ‘De Europese identiteit ontwikkelt zelfs wanneer we kiezen voor minder Europa,’ legt Hoornaert uit. Lees hier meer.

Gezamenlijk houden de topuniversiteiten Oxford en Cambridge een levendig debat op de website Politicsinspires.org. Politicologiestudent Maximilien von Berg (25) groeide op in de Verenigde Staten, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en ziet een Europa met gedeelde interesses en culturen. Een oude vergeten droom die dreigt te verdwijnen: ‘We must uphold the European dream’.

‘I don’t see positive news about the EU today.’ Ruim de helft van de jongeren in Spanje zit zonder baan en 750.000 Britten geven aan in het onderzoek 2014 Youth Index dat ze ‘niets hebben om voor te leven’. De Brit Gareth Lewis (24) schrijft voor de website International Political Forum en houdt vol dat ondanks de slechte vooruitzichten de EU juist kansen biedt. Hier zijn betoog.

‘In few words: size matters.’ schrijft Jacopo Barbati (25). Hij is auteur van The New Federalist of Eurobull, de Italiaanse tak van Young European Federalists. Dat is een organisatie van voorvechters van een federaal Europa. Barbati vindt dat Europa alleen als supermacht een toekomst heeft. Dat schrijft hij hier.