Een korte selectie uit berichten en achtergronden uit de hele wereld. Met vandaag: Indonesische presidentskandidaat is tegen democratie, burgeroorlog Oekraïne laait op, barsten in de islamitische staat, Erdogan for president.

Democratie? On-Indonesisch!

Directe, vrije verkiezingen zijn een uitvinding van het Westen en dus on-Indonesisch, aldus… presidentskandidaat Prabowo Subianto. Mocht het Indonesische volk hem verkiezen, dan zal hij het bestuur vormgeven op een manier die ‘beter bij onze cultuur past’. Indonesië heeft, misschien voor het laatst, dus echt iets te kiezen. Want opponent Joko Widodo is heel anders: iemand van buiten de gevestigde orde, die in armoede opgroeide en naam heeft gemaakt als corruptiebestrijdende burgemeester van Jakarta.

Burgeroorlog Oekraïne laait op

Het eenzijdige staakt-het-vuren dat president Porosjenko had uitgeroepen, liep vannacht af en is niet verlengd. Sindsdien wordt er zwaar gevochten in het oosten van Oekraïne, ook met tanks. De rebellen hebben die deels eerder buitgemaakt op het Oekraïense leger, maar waarschijnlijk ook gekregen vanuit Rusland. Het is zeer gevaarlijk gebied voor journalisten – vandaag raakten twee Russische journalisten gewond door mortiervuur en gisteren vond er een de dood.

Islamitische staat onder vuur

Hoe lang gaat ‘De Islamitische Staat’ standhouden in Syrië en Irak? Volgens de Washington Post beginnen in de stad Mosul al weer de eerste barstjes zichtbaar te worden. De bevolking had de soennitische strijders aanvankelijk juichend binnengehaald, maar hun enthousiasme begint flink te bekoelen nu het leven alleen maar zwaarder is geworden. Intussen gaat de strijd voort. De rebellen van ISIS hebben gezworen het graf van de Sji’itische heilige Hoessein in Karbala te vernietigen. Het idee alleen zou voor Sji’ieten in de hele wereld reden kunnen zijn om op hun beurt een ‘heilige oorlog’ uit te roepen.

Erdogan for president

Recep Tayyip Erdogan, al ruim tien jaar premier, mag van de Turkse grondwet niet nóg een termijn blijven zitten en zou volgend jaar moeten plaatsmaken voor een opvolger. Maar hij geeft de macht niet graag uit handen. Zijn oplossing is vandaag bekend geworden. Zoals velen al hadden verwacht, stelt hij zich kandidaat om president te worden. Die functie is nu vooral ceremonieel, maar Erdogan zal zorgen dat alle macht straks bij de president ligt. Hij kan dat, want bij verkiezingen behaalt zijn partij steevast de absolute meerderheid.