Waar komt je eten vandaan, en hoe gaat dat in de toekomst veranderen? Wereldvoedseldag is een mooie gelegenheid om daar even bij stil te staan. Vier kijktips.

Speculeren met voedsel: gewoon handel of immoreel spel met levens?

Hoge voedselprijzen zorgen voor onrust in de wereld. Is er simpelweg te weinig voedsel voor te veel mensen of zijn in snelle winst geïnteresseerde speculanten de oorzaak van de stijgende prijzen? Tegenlicht zocht het uit:

Hoe ver staan we af van het boerenleven en wat weten we echt van onze voedselproductie?

Nog steeds is Nederland voor een belangrijk deel een agrarisch land. We exporteren heel veel, maar we voeren ook massaal veel eten in. De megastallen en industriële voedselproductie staan haaks op het idyllische plaatje dat we koesteren van het platteland: een kleine keuterboer, met een paar koeien en een gelukzalige glimlach om z’n mond. Nederland van Boven laat de werkelijkheid zien:

Wat brengt de toekomst op ons bord? Wordt het ambachtelijk of industrieel vervaardigd voedsel? Wordt het fast of slow?

“Ik zou alleen maar eten wat je overgrootmoeder zou herkennen als eten,” zegt de gezaghebbende Amerikaanse journalist Prof. Michael Pollan, auteur van de bestseller The Omnivore’s Dilemma. Als centrale spreker schetst hij in Tegenlicht de ontwikkeling van voedsel en voedselproductie in de Westerse wereld en laat hij zien waarom de VS hopelijk níet model staan voor de toekomstige voedselvoorziening in Europa:

Wetenschap en de macht van bewuste consumenten kunnen belangrijke wapens zijn om de wereldbevolking duurzaam te voeden.

In de zesdelige serie Fresco's Paradijs trekt hoogleraar Louise Fresco onder het motto "eten is weten is geweten" de wereld over. Ze bezoekt plekken waar op het gebied van landbouw en voedsel hoopvolle ontdekkingen zijn gedaan, kleine stappen worden gezet of grote ontwikkelingen worden voorbereid.