Holland Doc Radio

HollandDoc over boekenweek 'ondertussen, ergens, anders'

de onwillige reiziger

Ellen van Dalen,

Hollanddoc : De Onwillige Reiziger

In deze documentaire vraagt Ellen van Dalen zich af wat de magie is van het reizen. Allereerst nemen we u mee naar de Friese kunstenaar Douwe Elias. Zijn pakhuis in Franeker staat vol Afrikaanse maskers en Aziatische beelden. De meeste zijn gekocht in het Friese Gorredijk. Elias houdt namelijk niet van reizen, zelfs de Afsluitdijk over is voor hem een stap te ver.
Programmamaker Ellen van Dalen, zelf fervent reiziger, begrijpt daar niet veel van. In De Onwillige Reiziger probeert ze te doorgronden waarom hij de hele wereld wel in huis haalt zonder zelf een stap buiten de deur te zetten. Ze probeert hem mee te nemen naar Schiermonnikoog, waar ze een ontmoeting heeft met beroepsavonturier Arita Baaijens.  Laat Elias zich verleiden mee op reis te gaan? Een documentaire over de zin van het afzien, de wereld als 1 grote supermarkt en reizen in je verbeelding.

De Onwillige Reiziger werd uitgezonden op zondag 2 maart radio 1; 21.00-22.00 uur

Reizen 4.0

arita baaijens op expeditie naar het paradijs

In het kader van de crisis is online reizen misschien een optie. Ik vroeg conceptueel multimediamaker Martijn Arts om die reis voor de VPRO te gaan maken. Beroepsavonturier en Arts werkten samen voor het multimediaproject van Baaijens' Expeditie Paradijs.

Met reizen 4.0 probeer ik het toekomstige reizen te onderzoeken. Reizen vanuit je stoel, achter je tablet of laptop. Ik wilde dus niet dat Arts reisbestemmingen zou zoeken via Google. Maar virtueel me zou leren reizen, surfend over de digitale snelweg van plek A naar plek B. En tussendoor genieten, verdwalen en geuren opsnuiven. Kan dat?

 

het online reismodel van martijn arts

martijn arts

Om reizen online te begrijpen wil ik eerst het fysieke reizen begrijpen. Om dat te doen zet ik één en ander in een model. Er is een groot verschil tussen een reis als behoefte bevredigende consumptie of een reis als avontuur. Ook is er een groot verschil tussen een reizen volgens een plan of het navigeren en laveren door landschappen heen.

Reizen volgens Artita Baaijens is een manier van leven. En zonder dat ze een doodswens heeft geeft ze aan dat reizen haar drijft die plekken te vinden waar ze zou kunnen sterven. Reizen is niet compleet zonder ook af te zien. Een totale andere invulling van reizen dan die miljoenen mensen die ‘all-inclusive’ afreizen naar een strandresort.

Het volgende model spant een conceptuele ruimte op die zich over een as beweegt tussen interne en een externe driver als veroorzaker van de reisdrift en over de andere as een sturende of vrijblijvende vorm van reizen.

online reismodel van martijn arts

vier extremen in typen reizen

1. Bij het consumeren van een reis is de driver je eigen behoefte. Vaak aan het zien of beleven van een bestemming of het ervaren van rust. De reis is een product die je op basis van je eigen behoefte of wens consumeert. Wat je wil of zoekt, krijg je ook, net als zoeken op Google.
2. Backpacken en je laten leiden door het reizen als proces, van bestemming naar bestemming. Net zoals je ooit aan het surfen was op het web laat je je leiden door wat je tegenkomt. Net als tumblr of chatroulette weet je niet precies wat je tegenkomt. Online hebben we het alleen steeds minder over surfen, alles wordt steeds meer doelgericht en behoefte gestuurd.
3. Als je uitgaat van je eigen behoefte en sturend bent in de invulling dan ben je meer met een missie bezig. De reiservaring heeft vaak een hoger doel. Online zijn dergelijke missies ook vindbaar, niet in de laatste plaats bij oprichters van communities en techstartups.
4. Veel van de wereld is al ontdekt. Het ontdekken van nieuwe plekken als invulling van een levensbehoefte is echter nog bij veel mensen meer of minder latent aanwezig. Arita is daar een voorbeeld van. "Zonder afzien geen reiservaring" is één van haar uitspraken.
Al deze vier typen reizen zitten wellicht in iedere reis in meer of minder mate verwerkt. Niets zal slechts één extreem omvatten.
 

Legenda reismodel

Google: De alombekende zoekmachine, ook eigenaar is van o.a. YouTube en Waze
Uber: Succesvolle startup vervoert je op je wenken van A naar B
Facebook: Het bekende netwerk dat WhatsApp en Instagram heeft overgenomen
Tinder: Enorm sucessvolle App waarmee je mogelijke dates op hun foto beoordeelt.
Pinterest: Een online tool om plaatjes ofwel ‘pins’ te verzamelen en delen
Instagram: Een platform om foto’s en video’s te delen, ook is het een social network
fffound: Een platform waar alleen specifieke users plaatjes kunnen delen
Chatroulette: online videochatten met een willekeurig iemand. Of snel switchen!
Twitter: De bekende microblogging tool voor delen van berichten van 140 karakters
Tumblr: Ook een microblogging platform, maar dan voor allerlei teksten en beelden
World of Warcraft: Een game waar de speler in een virtuele wereld samen spelen
SimCity: Een game waarin je een wereld kan bouwen, ook online.
Minecraft: Een wereld waarin spelers meer abstracte structuren bouwen.
Pirate Bay: Een site waarop je films kan downloaden in de vorm van torrents.
Kim.com: Site van hacker en internetondernemer (megaupload) Kim Tim Jim Vestor
Silk Road: Marktplaats van de onderwereld, hier bloeit de ‘zwarte kant’ van het web
WikiLeaks: Site waar (klokkenluiders) documenten worden gelekt (Julian Assange)

toevoeging: 5 tips voor online reizen op 1 dag

1. Op 27 februari las ik dat Google ijsberen vastlegt op Street View
Interessant om te bedenken dat je zo meteen misschien over de hele wereld met 360 graden of zelfs 540 graden – ook omhoog en omlaag – rond beelden rond kan reizen.
2. Op 27 februari is de Startup Triprebel uitgekozen als 1 van de 10 nieuwe startups in Startupbootcamp uit meer dan 700 aanmeldingen. Zij willen online reizen en boeken vernieuwen vanuit een passie voor reizen. Van hen is de uitspraak “Why do people travel? It’s because travel makes tou a better person!”
3. Tweeëneenhalf jaar geleden is Gidsy – een Nederlandse startup, gevestigd in Berlijn – gestart met de organisatie. Nu is het een wereldwijd dekkend aanbod van ruim 24.000 dingen die je kan doen, aangeboden door locals.
4. Typ gewoon eens in Google wat je echt wil, bijvoorbeeld “amazing travel sites” zoals ik deed. De eerste hit was al een hele inspirerende blog met wat verassende nieuwe sites.
5. Als ik ergens heen wil in het echt, of soms alleen maar wil wegdromen bij het idee ergens heen te gaan, dan typ ik wel eens een locatie in Google en switch dan van tekstuele zoekresultaten naar plaatjes ofwel Google Images. Dat helpt je enorm om je bestemming alvast voor te beleven (beter dan een reisgids) en ook kan je dan alvast eventjes online op reis zijn.