Verkiezingen in Europa

De slag om Europa

------------------------------------------------------------
De slag om Europa (2): Verkiezingen in Europa
Zondag 18 mei 21.05 uur op Nederland 2

------------------------------------------------------------

Tweedekamerlid Mark Verheijen (VVD) krijgt lastige vragen van Teun van de Keuken

Waar gaat het over? We moeten 22 mei naar de stembus voor Europese parlementsverkiezingen. Maar waar stemmen we eigenlijk voor?

Roland Duong en Teun van de Keuken zoeken het uit. Ze komen tot verrassende ontdekkingen. Een Europarlementarier kan behoorlijk wat macht hebben. In sommige gevallen is hij zelfs machtiger dan onze premier.

Minister Hennis-Plasschaert legt aan Roland uit hoe een europarlementariër de regeringsleiders van de lidstaten op de knieën krijgt. Guy Verhofstadt vertelt dat het Europarlement een zeer eervolle werkplek is voor een Belgische oud-polticus. Teun vraagt aan de Nederlandse senatoren in de Eerste Kamer waarom zij na een ministerschap niet in het Europees Parlement willen zitten zoals hun Belgische collega's.

Bovendien blijkt dat er een groot verschil bestaat tussen wat een politieke partij in Den Haag zegt en in Brussel doet. Veel partijen lijken eurokritisch maar stemmen in Brussel braaf mee met richtlijnen die in Den Haag worden verketterd. Teun vraagt aan VVD’er Mark Verheijen waarom hij tegen Europese regels voor stofzuigers is terwijl de branche een grote voorstander van deze regels blijkt te zijn. En Roland vraagt aan Hans van Baalen hoe het kan dat de VVD in Brussel wel met de stofzuiger-richtlijn heeft ingestemd. En bij de collega’s van het CDA constateert Teun onenigheid over de bankenunie. Corien Wortmann pleit voor een sterk Europees fonds terwijl Eddy van Hijum het fonds wil opdelen in nationale potjes.

Vanwege dat soort tegenstellingen noemt GroenLinks-lijsttrekker Bas Eickhout de middenpartijen een groter gevaar voor het draagvlak voor Europa dan de PVV. ‘Wilders neemt heel duidelijk positie in. Hij zegt gewoon “ik wil weg uit de EU” en er is een aantal Nederlanders dat het daarmee eens is,’ aldus Eickhout. Het grote probleem zit hem volgens Eickhout in de houding van de middenpartijen. In Brussel stemmen zij in met nieuwe regelgeving en het overhevelen van meer bevoegdheden naar Europa. Maar in verkiezingstijd zijn ze in Den Haag plotseling voor minder Brussel en minder Europese regeltjes.

Op die manier wordt de Europese politiek steeds onbegrijpelijker, zegt Eickhout. Zo wordt de burger achterdochtig en wordt de steun voor de Europese Unie steeds kleiner. Het wordt tijd dat de middenpartijen weer een duidelijk verhaal houden over Europa.

We interviewden Roland en Teun over hun Europa-serie, de vraag wie de macht nu heeft in Europa en wat Nederlandse politici zo ongeloofwaardig maakt als ze het over 'Brussel' hebben. Ze praten je in een klein kwartier bij en zijn niet mild: de VVD is 'kampioen in zichzelf tegenspreken', en de SP lijkt geen benul te hebben van de manier waarop Europa georganiseerd is. Bekijk het hier.

De slag om Europa
Regie en samenstelling: Roland Duong, Julie van Traa
Camera: Hans Bouma, Jacko van 't Hof, Jefrim Rothuizen, Stijn van Santen
Geluid: Eric Leek, Bram Meindersma, Jillis Schriel
Montage: Floor Rodenburg
Productie: Tessy de Werd
Research: Julie van Traa
Verslaggeving: Roland Duong, Teun van de Keuken