Slag om Europa

De slag om de poesta

Oost-Europese landen kregen bij de toetreding tot de EU tien jaar de tijd om hun landbouwgrond open te stellen voor buitenlandse boeren. Nu loopt die termijn af. Maar mag een ambitieuze Nederlandse boer nu een flinke lap landbouwgrond kopen in bijvoorbeeld Hongarije?

------------------------------------------------------------
De slag om Europa: De slag om de poesta
Maandag 13 oktober 21.25 uur op NPO 2

------------------------------------------------------------

Boer Teun van de Keuken gaat bij een Hongaarse collega te rade

Oost-Europese landen kregen bij de toetreding tot de EU tien jaar de tijd om hun landbouwgrond open te stellen voor buitenlandse boeren. Dit jaar loopt die termijn af. Maar mag een ambitieuze Nederlandse boer nu een flinke lap landbouwgrond kopen in bijvoorbeeld Hongarije?

 Teun van de Keuken gaat op onderzoek op de uitgestrekte Poesta en ontdekt dat, hoewel de Fidesz-regering van Viktor Orbán de grond officieel heeft vrijgesteld voor alle Europeanen, buitenlanders in de praktijk geen schijn van kans maken. Is Viktor Orbán de reddende engel van de traditionele Hongaarse boer of is er iets anders aan de hand? Van de Keuken trekt op met boze Hongaarse veehouders en zoekt uit wie er aan het langste eind trekt in de Slag om de Poesta. 

We interviewden Roland en Teun over hun Europa-serie, de vraag wie de macht nu heeft in Europa en wat Nederlandse politici zo ongeloofwaardig maakt als ze het over 'Brussel' hebben. Ze praten je in een klein kwartier bij en zijn niet mild: de VVD is 'kampioen in zichzelf tegenspreken', en de SP lijkt geen benul te hebben van de manier waarop Europa georganiseerd is. Bekijk het hier.

De slag om Europa
Regie: Roland Duong
Camera: Hans Bouma, Jacko van 't Hof, Joost van Poppel, Stijn van Santen
Geluid: Eric Leek, Bram Meindersma, Jillis Schriel
Montage: Rinze Schuurman
Productie: Tessy de Werd
Research en samenstelling: Jochem Salemink
Research Polen: Ekke Overbeek
Verslaggeving: Roland Duong, Teun van de Keuken