De slag om Europa

Een Europees leger

Roland Duong en Teun van de Keuken verschaffen vanaf maandag 17 september 2014 maandelijks inzicht in de Europese politiek.

---------------------------------------------------------------
De slag om Europa - Een Europees leger
Maandag 15 september, 21.25 u. NPO2
---------------------------------------------------------------

In de eerste aflevering onderzoekt Duong of Europa, dat steevast bezuinigt op defensie, zich nog wel kan verdedigen nu de Verenigde Staten willen dat hun trans-Atlantische bondgenoten steeds meer op eigen benen gaan staan. Kan Europa zich nog wel verdedigen?

Slaat het Nederlandse leger nog wel een deuk in een pakje boter nu we onze tanks aan de Finnen hebben verkocht? Roland gaat mee op een militaire oefening in de Ardennen en ontdekt, rijdend op een pantservoertuig, dat we plotseling heel diverse bondgenoten hebben. Is dit het voorportaal van een Europees leger?

Op 's werelds grootste veiligheidsconferentie in München spreekt Roland met de Amerikaanse senator John McCain en overlegt hij achter de schermen met minister Hennis-Plasschaert. Europa moet beter samenwerken op het gebied van defensie maar oud-Navo-topman Jaap de Hoop Scheffer is sceptisch over de Europese slagvaardigheid: zolang de Europese regeringen zo verdeeld zijn, is het Kremlin spekkoper.