naar de grens van oekraïne

De slag om Europa

------------------------------------------------------------
De slag om Europa (1): Naar de grens van Oekraïne
Zondag 11 mei 21.05 uur op Nederland 2

------------------------------------------------------------

De koude oorlog laait op. Dreigende oorlog aan de nieuwe oostgrens van Europa. Maar hoe werd de Europese Unie ook alweer de buurman van Oekraïne?

Roland Duong en Teun van de Keuken gaan op onderzoek uit en spreken alle hoofdrolspelers. Ze hebben exclusieve interviews met Wim Kok en drie (oud) ministers van Buitenlandse zaken: Hans van den Broek, Ben Bot en Frans Timmermans. Zij blikken terug en beantwoorden belangrijke vragen.

Waarom was de uitbreiding richting Oost-Europa nodig ? En hoe democratisch is dit proces verlopen? Speciaal voor deze uitzending zoekt Roland Duong de man op wiens acties uiteindelijk de Berlijnse muur lieten vallen en zo de opening naar het westen forceerden: Lech Walesa.

We interviewden Roland en Teun over hun Europa-serie, de vraag wie de macht nu heeft in Europa en wat Nederlandse politici zo ongeloofwaardig maakt als ze het over 'Brussel' hebben. Ze praten je in een klein kwartier bij en zijn niet mild: de VVD is 'kampioen in zichzelf tegenspreken', en de SP lijkt geen benul te hebben van de manier waarop Europa georganiseerd is. Bekijk het hier.

De slag om Europa
Regie: Roland Duong
Camera: Hans Bouma, Jacko van 't Hof, Joost van Poppel, Stijn van Santen
Geluid: Eric Leek, Bram Meindersma, Jillis Schriel
Montage: Rinze Schuurman
Productie: Tessy de Werd
Research en samenstelling: Jochem Salemink
Research Polen: Ekke Overbeek
Verslaggeving: Roland Duong, Teun van de Keuken