nieuwe site?

Thema: dieren/ natuur

Alle films op een rijtje

Dit zijn de Cinekidklappers, de beste films met het thema 'dieren/ natuur' voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De films staan gerangschikt van jong naar oud. Elke film heeft een korte beschrijving, een leeftijdsaanduiding en een link naar de filmpagina.

4 jaar


De kleine ijsbeer

POES POES!
Regie: Ivan Popov (Rusland, 1996)
Leeftijd: 4- 6 jaar 
Het poesje dat oma op een dag voor haar kleinkinderen koopt, zorgt voor de nodige opschudding: vazen sneuvelen en gordijnen gaan aan flarden. Toch is de hele familie ongelukkig wanneer het poesje spoorloos blijkt . Het nieuwsgierige diertje wordt opgenomen in een kattengemeenschap en beleeft allerlei avonturen. Spannend!

DE KLEINE IJSBEER
Regie: Thilo Rothkirch (Duitsland, 2001)
Leeftijd: 4-8 jaar 
Mooi geanimeerde versie van de verhalen van Hans de Beer. In drie episoden dreigt de harmonie op de noordpool te worden verstoord, maar de problemen worden in soepele stijl en zonder veel gevaren opgelost.

Terug naar boven

5 jaar


Pettson & Findus

KIKKERDRIL
Regie: Simone van Dusseldorp (Nederland, 2009)
Leeftijd: 4-7 jaar
De 7-jarige Max woont met zijn alleenstaande moeder en grote broer in een flatje in de stad. Toch struint hij het liefst in zijn blauwe overall door de bossen en weilanden rond het dijkhuisje van zijn oma . Van zijn broer moet hij een pot met kikkerdril vullen, een lastige klus, maar gelukkig krijgt hij hulp van een bijdehand, donker meisje. Het wordt een aangename, interessante tocht. Uitstekende film van Van Dusseldorp, die goede jeugd- en puberfilms kan maken. Schitterend camerawerk, prima spel, een absolute aanrader voor (jonge) kinderen. En ze steken er nog wat van op ook.

PETTSON & FINDUS
Regie: Albert Hanan Kaminsky (Zweden, 1999)
Leeftijd: 4-8 jaar 
De brutale kat Findus en z'n oude baas Pettson gaan hartje winter vissen. Ze worden overvallen door een sneeuwstorm en bouwen een iglo om te schuilen. Om de tijd door te komen vertellen ze elkaar belevenissen van het afgelopen jaar.

Terug naar boven

6 jaar


Pluk van de Petteflet

HET PAARD VAN SINTERKLAAS
Regie: Mischa Kamp (Nederland, 2005)
Leeftijd: 4-10 jaar 
Het debuut van Mischa Kamp ontvouwt een snoezige variant op de multiculturele maatschappij. Het Chinees-Nederlandse meisje Winky denkt dat Sinterklaas haar wel een paard cadeau wil doen. Haar vader vraagt zich intussen af wat die schoen met wortel toch in de kamer doet.

PLUK VAN DE PETTEFLET
Regie: Ben Sombogaart & Pieter van Rijn ( Nederland, 2004)
Leeftijd: 5-8 jaar 
Het jongetje met het verwaaide haar en pet rijdt met zijn rode kraanwagentje de stad binnen, op zoek naar een huisje. Iedereen boven de vijf kent de kleurrijke personages die hij ontmoet in de Petteflet, waar hij een torenkamertje betrekt: mevrouw Helderder en haar roze dochtertje Aagje, de chaotische Stampertjes, Dollie de duif en de Krullevaar.

Terug naar boven

7 jaar


Babe

JUNGLE BOOK
Regie: Wolfgang Reitherman (VS, 1967)
Leeftijd: 5-10 jaar 
Animatiefilm naar Rudyard Kiplings wereldberoemde boek over een jongetje (Mowgli) die opgroeit in de jungle. Hij besluit op zoek te gaan naar andere mensen, geholpen door Baloo de beer.

ERNEST & CELESTINE 
Regie: Stéphane Aubier, Vincent Patar en Benjamin Renner (Frankrijk, 2012)
Leeftijd: 6-9   

Geestige, lieve boekverfilming waarin muziekbeer Ernest en tekenmuis Célestine elkaar uit de penarie helpen. Aangenaam losse figuurtjeslijnvoering, warme aquarelachtergronden en grappige details maken deze op en top Europese animatiefilm tot een feest. De scène waarin Ernests vioolklanken Célestines penseelstreekjes en verfspatjes over papier en filmdoek doen dansen is geweldig.

SVEN EN ZIJN RAT
Regie: Magnus Martens (Noorwegen, 2006)
Leeftijd: 6-10 jaar 
Veel mensen vinden ratten vies. Belachelijk , vindt Sven. Ratten boeren en scheten niet en ze likken zichzelf voortdurend schoon. Wel lastig is dat ze allerlei snoeren en kabels doorknagen. Sven besluit de hele wereld ervan te overtuigen hoe fantastisch ratten zijn, maar dat valt niet mee.

BABE
Regie: Chris Noonan (Australië/VS, 1995)
Leeftijd: 6-10 jaar 
Biggetje Babe wordt door een schaaphond opgevoed. Hierdoor laat boer Hoggett (Cromwell) het varkentje, tegen alle gangbare gebruiken in, meedoen in een prestigieuze schaapherders-wedstrijd. De dieren in Babe praten niet alleen overtuigend met elkaar, hun gesprekken zijn nog interessant ook. Babe werd een onverwachte, wereldwijde hit dankzij een doortimmerd scenario, knappe speciale dier-effecten en een smetteloze rol van Cromwell.

Terug naar boven

8 jaar


Minoes

MINOES
Regie: Vincent Bal (Nederland, 2001)
Leeftijd: 6- 12 jaar 
Poes Minoes is in het lijf van een juffrouw beland. Van binnen is ze poes - ze spint, krabt, geeft kopjes - maar van buiten is ze een dametje. Beginnend journalist Tibbe voelt zich ook niet lekker. Zijn chef wil relevant nieuws maar de verlegen Tibbe weet niet hoe hij daar aan moet komen. Een bijzondere ontmoeting met juffrouw Minoes biedt uitkomst. Minoes werkt dankzij het innemende samenspel, de overtuigende communicatie tussen katten en mensen en de algehele warmte van het scenario. Gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Annie M.G. Schmidt.

CHICKEN RUN
Regie: Nick Park, Peter Lord (Groot-Brittannië, 2000)
Leeftijd: 6-12 jaar 
Wanneer een machine voor de volautomatische productie van kippenpastei wordt geïnstalleerd, realiseren de leghennen zich dat het tijd is te ontsnappen. De kippenboerderij is echter een waar strafkamp, compleet met prikkeldraad en honden. Als haan Rocky (stem Gibson ) letterlijk uit de lucht komt vallen, wil hij de kippen leren vliegen. De samenwerking tussen de Britten van Aardman (Wallace & Gromit) en het Amerikaanse DreamWorks leverde een mengsel op van Britse humor en Amerikaanse effectiviteit .

FLY AWAY HOME
Regie: Carroll Ballard (VS, 1996)
Leeftijd : 8-12 jaar 
De dertienjarige Amy verhuist vanwege traumatische omstandigheden (opening is bruut) van Nieuw-Zeeland naar haar vader in ruraal Canada. Vader (Jeff Daniels) is een joviale snuiter maar Amy hunkert naar iets van zichzelf. Een verlaten nest ganzeneieren dient zich op het juiste moment aan . Als de vogeltjes uitbreken zien ze Amy aan voor Moeder Gans. Sublieme jeugdboekverfilming van Carroll Ballard.

OVER THE HEDGE
Regie: Tim Johnson, Karey Kirkpatrick (VS, 2006 )
Leeftijd: 6-10 jaar 
Animatiefilm over consumentisme. Een groepje dieren uit het bos wil weten wat er aan de andere kant van een grote heg gebeurt: wat voor wezens wonen daar? Waarom gooien ze heerlijk eten zomaar in metalen bakken? Een niet helemaal te vertrouwen wasbeer neemt ze op sleeptouw . Het technisch vernuft van DreamWorks verheft de film zo nu en dan tot een visueel spektakel: de zogenaamde camera's kantelen alle kanten op, en de vachten van de dieren zijn tot in de kleinste pluisjes gedetailleerd.

Terug naar boven


10 jaar


The Fantastic Mr.Fox

THE FANTASTIC MR. FOX
Regie: Wes Anderson (VS, 2009)
Leeftijd: 8-14 jaar

Heerlijke poppenfilm voor jong en oud van Wes Anderson over een vossenfamilie die in een boomhuis gaat wonen, maar door de streken van vader Fox al gauw achterna wordt gezeten door drie boze boeren. De bewerking van het boek van Roald Dahl is speels en eigenwijs, met de briljante stemmen van George Clooney, Meryl Streep en Bill Murray. Eigenzinnig, intelligent en tijdloos.

KAUWBOY
Regie: Boudewijn Koole (Nederland, 2012)
Leeftijd: 9-12   
   
In Kauwboy vindt de tienjarige Jojo een jonge kauw die uit een nest is gevallen in de buurt van het rijtjeshuis, waar Jojo woont met zijn opvliegende vader. Mooi naturel spel van de kindacteurs en een onnadrukkelijke vertelstijl leveren een prachtige film op voor iets oudere kinderen én hun ouders.

Terug naar boven