nieuwe site?

Thema: eenzaamheid

alle films op een rijtje

Dit zijn de CinekidKlappers! Op deze pagina vind je de beste films met het thema 'eenzaamheid' voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De films staan gerangschikt van jong naar oud. Elke film heeft een korte beschrijving, een leeftijdsaanduiding en een link naar de filmpagina.

5 jaar


De drie rovers

DE DRIE ROVERS
Regie: Hayo Freitag (Duitsland, 2007)
Leeftijd: 5-10 jaar 
Op een dag nemen drie gevaarlijke rovers een klein, blond weesmeisje mee naar huis. Ze weet de bandieten ertoe te bewegen van hun gestolen goudstukken een groot kasteel voor alle weeskinderen te kopen. Een film met vrolijke liedjes en schitterende tekeningen gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Tomi Ungerer.

Terug naar boven

7 jaar

LANG LEVE DE KONINGIN
Regie: Esmé Lammers (Nederland, 1996)
Leeftijd: 6-10 jaar 
De 8-jarige Sara (Tiba Tossijn) vindt zichzelf dom totdat ze via Victor, een jongwijs klasgenootje, de wondere wereld van het schaakspel ontdekt. In haar fantasie verdwijnt ze in het spel waar ze bevriend raakt met de witte koningin (Monique van de Ven) en via het schaken haar vader vindt. De lieflijke film van Esmé Lammers werd een onverwacht bioscoopsucces en was goed voor een Gouden Kalf en een Cinekid Award voor Beste Film met lof voor de aandoenlijke verschijning van Tiba en de bonte stoet van geestige bijrollen.

Terug naar boven

9 jaar

MATILDA
Regie: Danny DeVito (VS, 1996)
Leeftijd: 8-12 jaar 
'Ik ben slim, jij bent dom. Ik ben groot, jij bent klein. En je kunt er niks aan doen.’ Matilda's eigen vader zegt het tegen haar, en ook haar heksachtige schooldirectrice. Het pientere zesjarige meisje staat helemaal alleen in een lompe wereld. Maar er is hulp onderweg van de lieve schooljuffrouw miss Honey en van een paranormale kracht in Matilda zelf.

Terug naar boven

10 jaar


Spirited Away

SPIRITED AWAY
Regie: Hayao Miyazaki (Japan, 2002)
Leeftijd: 10-12 jaar 
Fantastische animatiefilm van tekenmeester Hayao Miyazaki. Spirited away opent met een familie-uitje dat strandt in een verlaten pretpark waar de ouders van de tienjarige Chihiro prompt veranderen in enorme varkens. Het park blijkt een rustplek voor allerhande goden en geesten die hun tijd tussen de mensen achter de rug hebben. Chihiro transformeert van een doorsnee verwend meisje in een zelfverzekerde heldin. Best bezochte animatiefilm in thuisland Japan. Winnaar van een Gouden Beer en een Oscar.

Terug naar boven

11 jaar

WHERE THE WILD THINGS ARE
Regie: Spike Jonze (VS, 2009)
Leeftijd: 10-14 jaar

Fantasierijke verfilming van het klassieke prentenboek van Maurice Sendak uit 1963. Regisseur Spike Jonze heeft het verhaal over het jongetje Max uitgebouwd tot een groots avontuur, waarin Max vlucht naar een wereld vol goedaardige monsters die hem tot koning kronen. Jonze is erin geslaagd een film te maken  die een ode is aan de avontuurlijke kindergeest , zonder dat het een echte kinderfilm is geworden. De acteurs, de aankleding en de locaties zijn van grote klasse.

Terug naar boven

14 jaar


Stella

STELLA
Regie: Sylvie Verheyde (Frankrijk, 2008)
Leeftijd : 14 jaar

Bitterzoete autobiografische film van regisseuse Verheyde, over een 11-jarig meisje dat opgroeit in een kroeg in een Parijse voorstad, dan de literatuur ontdekt en zich ontworstelt aan haar ouderlijk milieu. Stella is een ode aan leergierigheid van kinderen – ze zouden allemaal dezelfde kansen moeten krijgen.

IT'S NOT ME, I SWEAR
Regie: Philippe Falardeau (Canada, 2008)
Leeftijd: 14 jaar

Voor een kinderfilm die begint met een tienjarig jongetje dat zichzelf probeert te verhangen in zijn voortuin, is It's Not Me, I Swear! opmerkelijk licht van toon. Léon (Antoine L'Écupyer, perfect gecast) probeert middels een voice-over uit te leggen wat hem beweegt bij zijn doodswens, die in uitvoering almaar mislukt. Echt depressief lijkt hij niet, wel opstandig. Even geestig als wrang portret van een jongetje dat in het Montréal van de jaren 60 onder andere van zijn moeder leert dat het slecht is om te liegen, maar nog slechter om betrapt te worden.

Terug naar boven