nieuwe site?

Thema: familie

Alle films op een rijtje

Dit zijn de CinekidKlappers! Op deze pagina vind je de beste films met het thema 'familie' voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De films staan gerangschikt van jong naar oud. Elke film heeft een korte beschrijving, een leeftijdsaanduiding en een link naar de filmpagina.

4 jaar

POES POES!
Regie: Ivan Popov (Rusland, 1996)
Leeftijd: 4- 6 jaar 
Het poesje dat oma op een dag voor haar kleinkinderen koopt, zorgt voor de nodige opschudding: vazen sneuvelen en gordijnen gaan aan flarden. Toch is de hele familie ongelukkig wanneer het poesje spoorloos blijkt . Het nieuwsgierige diertje wordt opgenomen in een kattengemeenschap en beleeft allerlei avonturen. Spannend!

Terug naar boven

5 jaar


Kikkerdril

KIKKERDRIL
Regie: Simone van Dusseldorp (Nederland, 2009)
Leeftijd: 4-7 jaar
De 7-jarige Max woont met zijn alleenstaande moeder en grote broer in een flatje in de stad. Toch struint hij het liefst in zijn blauwe overall door de bossen en weilanden rond het dijkhuisje van zijn oma . Van zijn broer moet hij een pot met kikkerdril vullen, een lastige klus, maar gelukkig krijgt hij hulp van een bijdehand, donker meisje. Het wordt een aangename, interessante tocht. Uitstekende film van Van Dusseldorp, die goede jeugd- en puberfilms kan maken. Schitterend camerawerk, prima spel, een absolute aanrader voor (jonge) kinderen. En ze steken er nog wat van op ook.

Terug naar boven

6 jaar


Pippi in Tuka Tuka land

HET ZAKMES
Regie: Ben Sombogaart (Nederland, 1992)
Leeftijd: 4-8 jaar 
Mooie en spannende film over twee vrienden, Mees en Tim. Ze raken elkaar uit het oog omdat een van hen verhuist. Op allerlei manieren probeert Mees zijn vriend te bereiken omdat hij hem zijn zakmes wil teruggeven. Als niets helpt, komt Mees op een geniaal idee: meedoen aan een tv- spel, dan zal Tim hem wel zien. Kinderlogica in optima forma.

PIPPI IN TAKA TUKA LAND
Regie: Ole Hellbom (Zweden, 1969)
Leeftijd: 4-10 jaar 
Wanneer de ouders van Tommie en Annika op vakantie gaan, vertrouwen ze hun kinderen toe aan de zorgen van Pippi. De kinderen vinden in het water een fles met een briefje van Pippi's vader. Het blijkt dat zeerovers Pippi's vader gevangen houden op Taka Tuka Land, een eiland in de Zeven Zeeën. De kinderen willen hem bevrijden. Ze beginnen hun reis in een bed dat aan een luchtballon hangt.

Terug naar boven

7 jaar


Iep!

JUNGLE BOOK
Regie: Wolfgang Reitherman (VS, 1967)
Leeftijd: 5-10 jaar 
Animatiefilm naar Rudyard Kiplings wereldberoemde boek over een jongetje (Mowgli) die opgroeit in de jungle. Hij besluit op zoek te gaan naar andere mensen, geholpen door Baloo de beer.

FINDING NEMO
Regie: Andrew Stanton, Lee Unkrich (VS, 2003)
Leeftijd: 6-10 jaar 
Clownvis Marlin gaat in de animatiefilm van Pixar en Disney op zoek naar zijn vermiste zoontje Nemo. Hij krijgt hulp van Dory, een tropische vis die geen kortetermijngeheugen heeft. De obstakels die ze onderweg tegenkomen voldoen stuk voor stuk aan de dubbele eisen voor een geslaagde familiefilm; fantasievol en uitbundig genoeg voor jonge kinderen, en met de humor en filmverwijzingen om bij volwassenen een succes te zijn.

IEP!
(Nederland, 2010) 
Leeftijd: 6-10 jaar

Verfilming van het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen uit 1996, over het meisje Viegeltje, dat vleugels heeft in plaats van armen. Na onenigheid met de producent liet regisseur Rita Horst haar naam van de titelrol halen. Volgens goed Amerikaans gebruik (Alan Smithee) is de film nu geregisseerd door Ellen Smit.

Terug naar boven

8 jaar


Knetter

LEPEL
Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen (Nederland, 2005)
Leeftijd: 6-10 jaar 
De 9-jarige Lepel lijkt Assepoester wel. Zijn stiefoma laat hem schoenen poetsen, de gootsteen ontstoppen en het vuilnis buitenzetten, terwijl ze zelf voor de televisie hangt. Hij besluit op zoek te gaan naar een nieuwe, lieve moeder, bijgestaan door de verkoper Max, die verliefd is op de bedrijfsleidster. Een innemend sprookje, dat doet denken aan de Annie Schmidt-verfilming Minoes en Roald Dahls Mathilda.

HET GEHEIM
Regie: Joram Lürsen (Nederland, 2010)
Leeftijd : 6-12 jaar

Sympathieke jeugdfilm van Joram Lürsen over achtjarig goochelaartje met een zeer levendige fantasie.

MARY POPPINS
Regie: Robert Stevenson (VS, 1964)
Leeftijd : 6-10 jaar 
'Supercalifragilisticexpialidocious' Disney juweeltje : prachtige decors, het betere danswerk, uitgekiende combinatie van animatie/ live action en mooie liedjes. Julie Andrews kreeg Oscar voor haar debuutrol.

MIJN VADER WOONT IN RIO
Regie: Ben Sombogaart (Nederland, 1989 )
Leeftijd: 7-10 jaar 
Ontroerend en spannend speelfilmdebuut van Nederlands meest bekroonde kinderfilmregisseur Ben Sombogaart verhaalt over Liesje, een 9-jarig meisje dat naar Rio wil om vader te bezoeken. Moeder heeft haar redenen om dat geen verstandig plan te vinden. Dus zit er niks anders op dan zelf te gaan sparen voor een vliegticket.

DE WITTE BALLON
Regie: Jafar Panahi (Iran, 1995)
Leeftijd: 6-10 jaar 
De 7-jarige Razieh krijgt na veel zeuren van moeder een bankbiljet om een goudvis te kopen - een nieuwjaarssymbool in Iran. Anderhalf uur duurt de film, en anderhalf uur heeft Razieh om een vis te kopen. Dat blijkt nog best lastig. Panahi´s stijl doet soms denken aan het Italiaanse neo-realisme en combineert het met elementen uit de Iraanse cultuur. Toch is de mooie, zoete vertelling grenzenoverschrijdend.

WILLY WONKA AND THE CHOCOLATE FACTORY
Regie: Mel Stuart (VS, 1971)
Leeftijd: 6-10 jaar 
De jonge Charlie mag, samen met een paar andere kinderen, een dagje doorbrengen in de geheimzinnige chocoladefabriek van Willy Wonka. Wilder is briljant als Wonka, de hoogst bizarre directeur van het bedrijf. Het ene moment vriendelijk en toegeeflijk, een seconde later een gevaarlijke, sadistische man, die niets liever wil dan de hebberige kinderen - afgezien van Charlie zijn de andere kinderen verschrikkelijke etterbakjes - straffen. De film is af en toe te eng voor hele jonge kijkers kijkers.

KNETTER
Regie: Martin Koolhoven (Nederland, 2005)
Leeftijd: 6-12 jaar 
De moeder van Bonnie is een 'rare moeder'. Soms is ze vrolijk en heel druk, dan weer depressief. Als Bonnies oma overlijdt, moet ze het alleen met haar moeder zien te redden. Ondanks de zware thema's is Knetter een door de grenzeloze zachtaardigheid en de opgewekte inborst vanaf de eerste minuut een innemende productie.

FLY AWAY HOME
Regie: Carroll Ballard (VS, 1996)
Leeftijd : 8-12 jaar 
De dertienjarige Amy verhuist vanwege traumatische omstandigheden (opening is bruut) van Nieuw-Zeeland naar haar vader in ruraal Canada. Vader (Jeff Daniels) is een joviale snuiter maar Amy hunkert naar iets van zichzelf. Een verlaten nest ganzeneieren dient zich op het juiste moment aan . Als de vogeltjes uitbreken zien ze Amy aan voor Moeder Gans. Sublieme jeugdboekverfilming van Carroll Ballard.

EMIL EN DE DETECTIVES
Regie: Franziska Buch (Duitsland, 2001)
Leeftijd: 8-12 jaar 
De vader van de twaalfjarige Emil moet herstellen van een auto-ongeluk dus gaat Emil logeren in Berlijn. Tot zijn grote schrik wordt hij in de trein beroofd door booswicht Max Grundeis maar Emil zit niet bij de pakken neer. In Berlijn regelt hij een hiphopperige jeugdbende en gezamenlijk gaat het stel op zoek naar Emils bezittingen, geholpen dan wel belemmerd door stereotiepe criminele Joegoslaven, kindvriendelijke Italianen en omvangrijke Turkse families.

Terug naar boven

9 jaar


 Matilda

OP EIGEN HOUTJE
Regie: Lone Scherfig (Denemarken, 1998)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Film over drie kinderen die alleen thuis blijven nadat hun moeder opgepakt is voor winkeldiefstal en een poosje de gevangenis in moet. Kasper, Sara en Julie verzinnen een vader om te voorkomen dat ze in de jeugdopvang komen. Dan krijgen de buren door dat er iets niet in orde is. En ook het geld raakt op. Kasper moet opnieuw een slim plan bedenken om het nog even vol te houden. Gelukkig wil zijn meester helpen en lukt het opnieuw de opvang buiten de deur te houden!

TSATSIKI, MAMA EN DE POLITIEMAN
Regie: Ellen Lemhagen (Zweden, Noorwegen, IJsland, Denemarken, 1999)
Leeftijd: 8-12 jaar 
De elfjarige Tsatsiki hunkert naar zijn Griekse vader, een octopusvisser op de Middellandse Zee. Hij weet niet dat hij de passievrucht is van een vakantieliefde. Ondertussen wil zijn knappe moeder een carrière als zangeres. Ook is ze verliefd op een jonge politieman. Een fijne film over fantasie, surrogaatvaders en de noodzaak van zwemles. Gebaseerd op een drietal boeken van Moni Nilsson-Brännström.

MATILDA
Regie: Danny DeVito (VS, 1996)
Leeftijd: 8-12 jaar 
'Ik ben slim, jij bent dom. Ik ben groot, jij bent klein. En je kunt er niks aan doen .’ Matilda's eigen vader zegt het tegen haar, en ook haar heksachtige schooldirectrice. Het pientere zesjarige meisje staat helemaal alleen in een lompe wereld. Maar er is hulp onderweg van de lieve schooljuffrouw miss Honey en van een paranormale kracht in Matilda zelf.

Terug naar boven

10 jaar


In Oranje

MADELIEF, KRASSEN IN HET TAFELBLAD
Regie: Ineke Houtman ( Nederland, 1998)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Het meisje Madelief ervaart droog gezien geen schokkende dingen. Ze wordt niet verliefd en ze reist niet naar India. De spanning en emotie van het verhaal liggen in de onbevangen dialogen die Madelief aangaat en in de intieme ontdekkingen die ze doet bij haar familie.

BLUEBIRD
Regie: Mijke de Jong (Nederland, 2004)
Leeftijd : 8-12 jaar 
ODe 13-jarige Merel is een slimme, energieke scholiere die van de een op de andere dag het slachtoffer wordt van pesterijen. Naarmate het getreiter toeneemt, verandert ze geleidelijk in een schichtige puber. De jeugdige actrice Rotteveel kan uitstekend overweg met de rol van de transformerende puber en het scenario blinkt uit in subtiele observatie van het meisje zonder te vervallen in voorgekauwde analyse en achtergrondinformatie.

KAUWBOY
Regie: Boudewijn Koole (Nederland, 2012)
Leeftijd: 9-12

In Kauwboy vindt de tienjarige Jojo een jonge kauw die uit een nest is gevallen in de buurt van het rijtjeshuis, waar Jojo woont met zijn opvliegende vader. Mooi naturel spel van de kindacteurs en een onnadrukkelijke vertelstijl leveren een prachtige film op voor iets oudere kinderen én hun ouders.

THE FANTASTIC MR. FOX
Regie: Wes Anderson (VS, 2009)
Leeftijd: 8-14 jaar

Heerlijke poppenfilm voor jong en oud van Wes Anderson over een vossenfamilie die in een boomhuis gaat wonen, maar door de streken van vader Fox al gauw achterna wordt gezeten door drie boze boeren. De bewerking van het boek van Roald Dahl is speels en eigenwijs, met de briljante stemmen van George Clooney, Meryl Streep en Bill Murray. Eigenzinnig, intelligent en tijdloos.

IN ORANJE
Regie: Joram Lursen (Nederland, 2004)
Leeftijd : 8-12 jaar 
Geslaagde familiefilm over een jongetje dat ervan droomt in het Nederlands elftal te spelen. De voetbaldetails zijn levensecht, scenarist Frank Ketelaar liet zich inspireren door de levens van Johan Cruijff en Marco van Basten. Maar In Oranje is meer dan een voetbalfilm: het speelfilmdebuut van Joram Lürsen overtuigt ook als coming of age-film en als ontroerende tearjerker over rouwverwerking en een bijzondere vader-zoon relatie.

CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY
Regie: Tim Burton (Verenigde Staten, Groot-Brittannië, 2005)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Verfilming van Roald Dahls verhaal over het arme jongetje Charlie Bucket die, samen met vier andere kinderen, een kijkje mag nemen in Willy Wonka's chocoladefabriek. Het visuele genie Burton en zijn artdirectors creëerden een onmetelijk, veelkleurig droomlandschap met een rivier en een waterval van chocolade, een brug van karamel en gestreepte suikergoedrepen. Maar de grootste attractie is Johnny Depp als de zonderlinge fabrieksdirecteur.

THE WITCHES
Regie: Nicolas Roeg (Verenigde Staten, Groot-Brittannië , 1990)
Leeftijd: 9-12 jaar 
Schitterend eng sprookje uit de kast van schrijver Roald Dahl. Luke verliest zijn ouders en komt met zijn in heksen gelovende oma bij een Conventie Ter Voorkoming Van Wreedheid Tegen Kinderen terecht. Toevallig ontdekt Fisher dat de conventie een dekmantel is voor een Heksenbijeenkomst Tegen Kinderen, geleid door opperheks Huston.

Terug naar boven

 

11 jaarWHERE THE WILD THINGS ARE
Regie: Spike Jonze (VS, 2009)
Leeftijd: 10-14 jaar

Fantasierijke verfilming van het klassieke prentenboek van Maurice Sendak uit 1963. Regisseur Spike Jonze heeft het verhaal over het jongetje Max uitgebouwd tot een groots avontuur, waarin Max vlucht naar een wereld vol goedaardige monsters die hem tot koning kronen. Jonze is erin geslaagd een film te maken  die een ode is aan de avontuurlijke kindergeest , zonder dat het een echte kinderfilm is geworden. De acteurs, de aankleding en de locaties zijn van grote klasse.


Terug naar boven

12 jaar


Zozo

BILLY ELLIOT
Regie: Andrei Kravchuk (Rusland, 2005)
Leeftijd: 10-12 jaar 
Een jongen in een Britse achterstandswijk moet van zijn vader op boksen, maar komt in een balletles terecht. Billy blijkt talent te hebben, maar het wordt hem door zijn vader verboden om te dansen. Een sympathieke film waarin de makers soms met een enkele scène meer zeggen dan andere filmers in anderhalf uur.

ZOZO
Regie: Josef Fares (Zweden, Denemarken, Groot-Brittannië, 2005)
Leeftijd : vanaf 12 jaar 
Zozo, een joch met een bos zwarte krullen, moet zien te overleven in het Beiroet van 1987, waar een burgeroorlog woedt. Zozo is een bevestiging van Josef Fares' talent, dat eerder al bleek uit de komedie Jalla! Jalla! (2000). Het Kijkwijzeradvies is 12 jaar en ouder. Dat is niet voor niets: de ontploffingen zijn angstaanjagend, vooral door de knoertharde geluidstrack.

Terug naar boven