nieuwe site?

Thema: fantasie/magie

Alle films op een rijtje

Dit zijn de Cinekidklappers, de beste films met het thema 'fantasie/magie' voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De films staan gerangschikt van jong naar oud. Elke film heeft een korte beschrijving, een leeftijdsaanduiding en een link naar de filmpagina.

5 jaar


De drie rovers

DE DRIE ROVERS
Regie: Hayo Freitag (Duitsland, 2007)
Leeftijd: 5-10 jaar 
Op een dag nemen drie gevaarlijke rovers een klein, blond weesmeisje mee naar huis. Ze weet de bandieten ertoe te bewegen van hun gestolen goudstukken een groot kasteel voor alle weeskinderen te kopen. Een film met vrolijke liedjes en schitterende tekeningen gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Tomi Ungerer.

Terug naar boven

6 jaar


Kirikou en de heks

PIPPI IN TAKA TUKA LAND
Regie: Ole Hellbom (Zweden, 1969)
Leeftijd: 4-10 jaar 
Wanneer de ouders van Tommie en Annika op vakantie gaan, vertrouwen ze hun kinderen toe aan de zorgen van Pippi. De kinderen vinden in het water een fles met een briefje van Pippi's vader. Het blijkt dat zeerovers Pippi's vader gevangen houden op Taka Tuka Land, een eiland in de Zeven Zeeën. De kinderen willen hem bevrijden. Ze beginnen hun reis in een bed dat aan een luchtballon hangt.

KIRIKOU EN DE HEKS
Regie: Michel Ocelot (Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland, 1998)
Leeftijd: 6-9 jaar 
De jonge Kirikou probeert erachter te komen waarom een boze heks een vloek heeft uitgesproken over zijn geboortedorp in Afrika. Verfrissend antwoord op het Amerikaanse animatiegeweld dat de kinderfilmbranche overheerst: de film is prachtig opgebouwd uit heldere en eenvoudige beelden. Landschappen komen fantasierijk tot leven, en het verhaal staat als een huis. De originele versie heeft prachtige muziek van Youssou N'Dour.

KNOESTER
Regie: Åsleik Engmark (Noorwegen, 2009)
Leeftijd : 4-8 jaar

Junior, een vijf jaar oud jongetje dat van de grote stad naar het platteland verhuist, bezit een imaginair vriendje: Knoester, een pratende tak. Noorse jeugdfilm werkt vooral door de aanstekelijke aankleding en de ongekunstelde avonturen van het jongetje en zijn tak.

DE RODE BALLON
Regie: Albert Lamorisse (Frankrijk, 1956)
Leeftijd: 5-8 jaar 
In het Parijs van de jaren 50 vindt een jongetje (de zoon van de regisseur) een prachtige rode ballon. Of is het andersom? In ieder geval kiest de ballon er voor de jongen overal te volgen. Samen zwerven ze door de buurt tot ze een groepje rotjochies tegenkomen. Won destijds een Gouden Palm voor de beste film in Cannes. Regisseur Albert Lamorisse is de bedenker van het spel Risk. In dezelfde voorstelling: Crin-blanc een korte film van Lamorisse over de vriendschap tussen een vissersjongen en een wilde hengst. Beide films zijn gerestaureerd en Frans cultureel erfgoed.

Terug naar boven

7 jaar


Lang leve de koningin

LANG LEVE DE KONINGIN
Regie: Esmé Lammers (Nederland, 1996)
Leeftijd: 6-10 jaar 
De 8-jarige Sara (Tiba Tossijn) vindt zichzelf dom totdat ze via Victor, een jongwijs klasgenootje, de wondere wereld van het schaakspel ontdekt. In haar fantasie verdwijnt ze in het spel waar ze bevriend raakt met de witte koningin (Monique van de Ven) en via het schaken haar vader vindt. De lieflijke film van Esmé Lammers werd een onverwacht bioscoopsucces en was goed voor een Gouden Kalf en een Cinekid Award voor Beste Film met lof voor de aandoenlijke verschijning van Tiba en de bonte stoet van geestige bijrollen.

IEP!
(Nederland, 2010) 
Leeftijd: 6-10 jaar

Verfilming van het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen uit 1996, over het meisje Viegeltje, dat vleugels heeft in plaats van armen. Na onenigheid met de producent liet regisseur Rita Horst haar naam van de titelrol halen. Volgens goed Amerikaans gebruik (Alan Smithee) is de film nu geregisseerd door Ellen Smit.

TOY STORY
Regie: John Lasseter (VS, 1995)
Leeftijd: 4-14 jaar

Toy Story heeft het hart onmiskenbaar op de goede plek, ook al zou de slimme merchandising (onder het motto: laat poppetjes leven en bewegen en moet je zien hoe snel de kinderen het speelgoed uit de winkels kopen) anders doen vermoeden. Regisseur Lasseter was dertig toen hij met een korte animatiefilm over levend speelgoed een Oscar won. Met Toy Story breidde de Amerikaanse Geppetto zijn liefde uit. Het is adembenemend én roerend om te zien hoe de houten cowboypop Woody om de aandacht van kind-baasje Andy strijdt met de moderne pop Buzz Lightyear, die denkt dat hij echt kan vliegen. Super.

THE BFG (GROTE VRIENDELIJKE REUS)
Regie: Brian Cosgrove (Groot- Brittanie, 1989)
Leeftijd: 6-10 jaar 
In de film naar het beroemde boek van Roald Dahl wordt de kleine Sofie door een aardige reus (de GVR ) die dromen verzamelt naar een verre planeet meegenomen. Op die planeet wonen ook onvriendelijke reuzen die van plan zijn alle vredig dromende kinderen op te eten. De koningin moet er aan te pas komen om dat te voorkomen. Misschien minder leuk voor volwassenen, maar minder eng voor de doelgroep.

Terug naar boven

8 jaar


De griezelbus

THE WIZARD OF OZ
Regie: Victor Flemming (VS, 1939)
Leeftijd: 8-12 jaar 
De wereldberoemde Wizard of Oz met Judy Garland als de enige echte Dorothy die met haar hondje Toto door een tornado wordt meegenomen naar de betoverde wereld van Oz. Alwaar ze op de Yellow Brick Road, op weg naar de tovenaar die haar misschien thuis kan brengen, gezelschap krijgt van Scarecrow, Tin Man en Cowardly Lion. The Wizard of Oz behoort nog steeds tot de meest succesvolle live-action kinderfantasieën ooit in Hollywood bedacht.

OPAL DREAM
Regie: Peter Cattaneo (Groot-Brittannië, Australië, 2005)
Leeftijd: 6-12 jaar 
De negenjarig Kellyanne in het Australische mijnstadje Lightning Ridge leeft in een droomwereld met haar onzichtbare vriendjes Pobby en Dingan. Heeft ze slechts een te grote fantasie heeft of is ze echt ziek? De debuterende Sapphire Boyce is ontroerend als de breekbare Kellyanne; Christian Byers overtuigt als haar doortastende broer.

MARY POPPINS
Regie: Robert Stevenson (VS, 1964)
Leeftijd : 6-10 jaar 
'Supercalifragilisticexpialidocious' Disney juweeltje : prachtige decors, het betere danswerk, uitgekiende combinatie van animatie/ live action en mooie liedjes. Julie Andrews kreeg Oscar voor haar debuutrol.

WILLY WONKA AND THE CHOCOLATE FACTORY
Regie: Mel Stuart (VS, 1971)
Leeftijd: 6-10 jaar 
De jonge Charlie mag, samen met een paar andere kinderen, een dagje doorbrengen in de geheimzinnige chocoladefabriek van Willy Wonka. Wilder is briljant als Wonka, de hoogst bizarre directeur van het bedrijf. Het ene moment vriendelijk en toegeeflijk, een seconde later een gevaarlijke, sadistische man, die niets liever wil dan de hebberige kinderen - afgezien van Charlie zijn de andere kinderen verschrikkelijke etterbakjes - straffen. De film is af en toe te eng voor hele jonge  kijkers.

DE GRIEZELBUS
Regie: Pieter Kuijpers (Nederland, 2005)
Leeftijd: 6-12 jaar 
In kinderfilms is fantasie vaak een houvast in een ingewikkelde wereld. In De Griezelbus, gebaseerd op de boeken van Paul van Loon, is het juist omgekeerd. Onnoval verzint wel uit frustratie een griezelig verhaal, maar tijdens een schoolreis in een horror-park lijken zijn verzinsels opeens tot leven te komen. Pieter Kuijpers toont zich opnieuw een effectief regisseur, die geen moeite heeft een stijl te ontwikkelen voor een voor Nederlandse begrippen ongebruikelijk genre als de kindergriezelfilm. Te eng voor kinderen die fantasie en werkelijkheid moeilijk kunnen onderscheiden.

E.T. THE EXTRA-TERRESTRIAL
Regie: Steven Spielberg (VS, 1982)
Leeftijd: 6-12 jaar 
Spielbergs lofzang op de kinderlijke onschuld en hang naar avontuur - ook wel geïnterpreteerd als een religieuze vertelling over de komst van de Messias - bezorgt zelfs de meest sceptische kijker een brok in de keel. Een jongetje neemt een verdwaald buitenaards wezen in huis, maar moet het verbergen voor onbegrijpende volwassenen.

MINOES
Regie: Vincent Bal (Nederland, 2001)
Leeftijd: 6-12 jaar 
Poes Minoes is in het lijf van een juffrouw beland. Van binnen is ze poes - ze spint, krabt, geeft kopjes - maar van buiten is ze een dametje. Beginnend journalist Tibbe voelt zich ook niet lekker. Zijn chef wil relevant nieuws maar de verlegen Tibbe weet niet hoe hij daar aan moet komen. Een bijzondere ontmoeting met juffrouw Minoes biedt uitkomst. Minoes werkt dankzij het innemende samenspel, de overtuigende communicatie tussen katten en mensen en de algehele warmte van het scenario. Gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Annie M.G. Schmidt.

SHREK
Regie: Andrew Adamson, Vicky Jenson (VS, 2001)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Titelheld Shrek (stem Mike Myers) is een effengroene verschijning van formaat. Omdat de mensen hem eng en lelijk vinden heeft hij liever niemand om zich heen. Dat lukt aardig in zijn afgelegen moeras. Totdat hij op een dag wakker wordt met honderden sprookjesfiguren in zijn voortuin. Die moeten weg, maar dat blijkt niet zo eenvoudig. De superieure animatietechnieken van Shrek waren goed voor bijna een half miljoen kaartjes.

HET GEHEIM
Regie: Joram Lürsen (Nederland, 2010)
Leeftijd : 6-12 jaar

Sympathieke jeugdfilm van Joram Lürsen over achtjarig goochelaartje met een zeer levendige fantasie.

Terug naar boven

9 jaar


Harry Potter en de steen der wijzen

HARRY POTTER EN DE STEEN DER WIJZEN
Regie: Chris Columbus ( Groot-Brittannië/ Vs, 2001)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Populaire fantasyfilm over een jongetje met heel vervelende stiefouders, dat flink opknapt als hij hoort dat hij afstamt van een stel tovenaars. Als klap op de vuurpijl mag hij naar een prestigieuze toverschool waar de misère van alledag plaatsmaakt voor bovennatuurlijke avonturen. Escapisme van de bovenste plank, naadloos gebaseerd op het eerste deel uit de reeks van zeven bestsellers van J.K. Rowling .

DE GEBROEDERS LEEUWENHART
Regie: Olle Hellbom (Zweden, 1977)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Kruimel en Jonathan, de gebroeders Leeuwenhart, ontdekken de Kersenvallei, een paradijs waar je na je dood heengaat . Het is er vredig. Maar zwarte ridder Tengil trekt ertegen ten strijde. De broers helpen de goede ridders de vallei te verdedigen: de tiran mag hier niet over gaan heersen! Zelfs een draak moet gedood worden. Kruimel en Jonathan tonen zich ware helden. Uiteindelijk lukt het om Tengil en zijn mannen te verdrijven en komt er weer vrede in de mooie vallei.

JAMES AND THE GIANT PEACH
Regie: Henry Selick (VS, 1996)
Leeftijd: 6-12 jaar

Stop-motion animatiefilm - gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl - van regisseur Henry Selick en producent Tim Burton, de makers van The Nightmare Before Christmas. Jongetje James wordt na de gruwelijke dood van zijn ouders afgebeuld door enge tantes. Een mysterieuze man verschaft hem middels 1000 magische krokodillentongetjes toegang tot een enorme perzik waarmee hij over de Atlantische Oceaan reist, samen met een lieveheersbeestje, een aardworm, een duizendpoot, een spin, een sprinkhaan en een glimworm. Knappe animatie en een grimmige ondertoon leveren een sprookjesachtig mooie kijkfilm.

MATILDA
Regie: Danny DeVito (VS, 1996)
Leeftijd: 8-12 jaar 
'Ik ben slim, jij bent dom. Ik ben groot, jij bent klein. En je kunt er niks aan doen.’ Matilda's eigen vader zegt het tegen haar, en ook haar heksachtige schooldirectrice. Het pientere zesjarige meisje staat helemaal alleen in een lompe wereld. Maar er is hulp onderweg van de lieve schooljuffrouw miss Honey en van een paranormale kracht in Matilda zelf.

Terug naar boven

10 jaar


The Witches

CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY
Regie: Tim Burton (Verenigde Staten, Groot-Brittannië, 2005)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Verfilming van Roald Dahls verhaal over het arme jongetje Charlie Bucket die, samen met vier andere kinderen, een kijkje mag nemen in Willy Wonka's chocoladefabriek. Het visuele genie Burton en zijn artdirectors creëerden een onmetelijk, veelkleurig droomlandschap met een rivier en een waterval van chocolade, een brug van karamel en gestreepte suikergoedrepen. Maar de grootste attractie is Johnny Depp als de zonderlinge fabrieksdirecteur.

THE WITCHES
Regie: Nicolas Roeg (Verenigde Staten, Groot-Brittannië , 1990)
Leeftijd: 9-12 jaar 
Schitterend eng sprookje uit de kast van schrijver Roald Dahl. Luke verliest zijn ouders en komt met zijn in heksen gelovende oma bij een Conventie Ter Voorkoming Van Wreedheid Tegen Kinderen terecht. Toevallig ontdekt Fisher dat de conventie een dekmantel is voor een Heksenbijeenkomst Tegen Kinderen, geleid door opperheks Huston.

SPIRITED AWAY
Regie: Hayao Miyazaki (Japan, 2002)
Leeftijd: 10-12 jaar 
Fantastische animatiefilm van tekenmeester Hayao Miyazaki. Spirited away opent met een familie-uitje dat strandt in een verlaten pretpark waar de ouders van de tienjarige Chihiro prompt veranderen in enorme varkens. Het park blijkt een rustplek voor allerhande goden en geesten die hun tijd tussen de mensen achter de rug hebben. Chihiro transformeert van een doorsnee verwend meisje in een zelfverzekerde heldin. Best bezochte animatiefilm in thuisland Japan. Winnaar van een Gouden Beer en een Oscar.

KRUISTOCHT IN SPIJKERBROEK
Regie: Ben Sombogaart (Nederland, 2006)
Leeftijd: 10-12 jaar 
Voor Nederlandse begrippen dure , internationale boekverfilming van Thea Beckmans klassieker. De vijftienjarige Dolf komt via een tijdreismachine per ongeluk midden in een kinderkruistocht terecht. Van een vreemde buitenstaander verandert hij in een natuurlijk leider. Sombogaart blijft trouw aan de kern: spanning, vaart en inlevingsvermogen kenmerken het boek. De montage hapert wat, maar de acteurs overtuigen; Kruistocht in spijkerbroek heeft een held waar je graag in gelooft.

Terug naar boven

 

11 jaar

WHERE THE WILD THINGS ARE
Regie: Spike Jonze (VS, 2009)
Leeftijd: 10-14 jaar

Fantasierijke verfilming van het klassieke prentenboek van Maurice Sendak uit 1963. Regisseur Spike Jonze heeft het verhaal over het jongetje Max uitgebouwd tot een groots avontuur, waarin Max vlucht naar een wereld vol goedaardige monsters die hem tot koning kronen. Jonze is erin geslaagd een film te maken  die een ode is aan de avontuurlijke kindergeest , zonder dat het een echte kinderfilm is geworden. De acteurs, de aankleding en de locaties zijn van grote klasse.

Terug naar boven