nieuwe site?

Thema: geschiedenis/verleden

Alle films op een rijtje

Dit zijn de Cinekidklappers, de beste films met het thema 'geschiedenis/verleden' voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De films staan gerangschikt van jong naar oud. Elke film heeft een korte beschrijving, een leeftijdsaanduiding en een link naar de filmpagina.

8 jaar


Ja zuster, nee zuster

JA ZUSTER, NEE ZUSTER
Regie: Pieter Kramer (Nederland, 2002)
Leeftijd: 6-12 jaar 
Ja zuster, nee zuster speelt prettig in op nostalgie naar de veilige, hoopvolle jaren zestig en schept een droombeeld van de door Annie M. G. Schmidt. geschreven tv-serie. Regisseur Kramer (Hertenkamp) laat zijn uitbundige absurdisme de vrije loop, vooral tijdens de klassieke musicalnummers. Productiedesigner Vincent de Pater bouwde de hele Primulastraat uit die serie prachtig studio-achtig na en liet daarmee ieder realisme varen. Ouderwets op een moderne manier: in Kramers sympathieke Ja zuster-universum is ook plaats voor breakdancing, homoseksualiteit en buitenlanders.

Terug naar boven

9 jaar


Mariken

MARIKEN
Regie: André van Duuren (Nederland, 2000)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Wondere Middeleeuwen, met voorwerpen van de set van Braveheart, vormen het decor van Mariken. Het meisje uit de titel is in het Waanwoud opgevoed door kluizenaar Archibald. Onbevangen gaat zij naar de stad, waar ze verbazende dingen leert. Mariken sloeg erg aan bij de kinderen, die het niet erg vonden dat niet al het mysterie wordt verklaard.

DE GEBROEDERS LEEUWENHART
Regie: Olle Hellbom (Zweden, 1977)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Kruimel en Jonathan, de gebroeders Leeuwenhart, ontdekken de Kersenvallei, een paradijs waar je na je dood heengaat . Het is er vredig. Maar zwarte ridder Tengil trekt ertegen ten strijde. De broers helpen de goede ridders de vallei te verdedigen: de tiran mag hier niet over gaan heersen! Zelfs een draak moet gedood worden. Kruimel en Jonathan tonen zich ware helden. Uiteindelijk lukt het om Tengil en zijn mannen te verdrijven en komt er weer vrede in de mooie vallei.

Terug naar boven