nieuwe site?

Thema: geweld

Alle films op een rijtje

Dit zijn de CinekidKlappers! Op deze pagina vind je de beste films met het thema 'geweld' voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De films staan gerangschikt van jong naar oud. Elke film heeft een korte beschrijving, een leeftijdsaanduiding en een link naar de filmpagina.


We Shall Overcome

11 jaar

WE SHALL OVERCOME
Regie: Niels Arden Oplev (Denemarken, 2006)
Leeftijd: 9-12 jaar  
Frits zit de hele zomer van 1969 aan de beeldbuis gekluisterd. Hij ziet hoe mensen als Martin Luther King strijden tegen discriminatie en ander onrecht. Na de vakantie krijgt Frits al snel problemen met het schoolhoofd, die hem een flink pak rammel geeft. De oude tiran is machtig, dus iedereen laat hem zijn gang gaan. Frits niet.

KES
Regie: Ken Loach (Groot-Brittannië, 1969)
Leeftijd: 8-12 jaar 
In het troosteloze Noord-Engeland is de welvaart nogal achtergebleven bij die in zuiden. Geen wonder dat de vijftienjarige Billy Casper (goed spel van David Bradley) naar mogelijkheden zoekt om aan die treurnis te ontsnappen. Hij zwerft vaak door de bossen en velden en ontdekt een nest torenvalken. Hij haalt een jong uit het nest en besluit het beestje, dat hij Kes noemt, af te richten. Film van de sociaal geëngageerde regisseur Ken Loach, die pas in de jaren negentig internationaal zou doorbreken.

ALI ZAOUA, PRINCE DE LA RUE
Regie: Nabil Ayouch (Marokko, Frankrijk, België, Tunesië, 2000)
Leeftijd: 10-12 jaar  
Vier door lijm en sigaretten benevelde straatkinderen in Casablanca fantaseren over een zonnige toekomst. Als één van hen wordt gedood door een jeugdbende nemen de anderen zich voor om hem een prinselijke begrafenis te geven. Tijdens de moeizame voorbereidingen ontdekken de jongens de zin van hun eigen bestaan. Regisseur Ayouch loodst zijn verbluffend overtuigende kindacteurs - allemaal echte straatkinderen - door een magisch verhaal te midden van zonovergoten ellende waarbij sentimentaliteit niet wordt geschuwd.

Terug naar boven

 

12 jaar

THE WOODEN CAMERA
Regie: Ntshaveni Wa Luruli (Zuid-Afrika, Frankrijk, Groot-Brittannië, 2003)
Leeftijd: vanaf 12 jaar  
Twee 14-jarige jongens vinden nabij Kaapstad het lijk van een man, die een vuurwapen en een camera bij zich draagt. Madibo neemt de camera mee, Sipho pikt het pistool in. Allebei ontlenen ze aan hun object een nieuwe status. Terwijl Sipho het vervolgens schopt tot bendeleider en steeds meer wordt meegezogen in een geweldsspiraal, leert Madibo kijken naar zijn omgeving en de schoonheid ervan. Zowel een camera als een vuurwapen zijn bedoeld om mee te 'schieten', beide veranderen onherroepelijk je relatie met degene op wie je richt.

Terug naar boven