nieuwe site?

Thema: liefde

Alle films op een rijtje

Dit zijn de CinekidKlappers! Op deze pagina vind je de beste films met het thema 'liefde' voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De films staan gerangschikt van jong naar oud. Elke film heeft een korte beschrijving, een leeftijdsaanduiding en een link naar de filmpagina.

6 jaar


Sneeuwwitje

SNEEUWWITJE EN DE ZEVEN DWERGEN
Regie: David Hand (VS, 1937)
Leeftijd: 5-10 jaar 
Klassieke Disney-film naar het sprookje over Sneeuwwitje die terechtkomt bij de zeven dwergen. De Russische filmmaker Sergei Eisenstein (Pantserkruiser Potemkin, 1925) heeft eens gezegd dat Sneeuwwitje ( 1937) een breukpunt vormde in de filmgeschiedenis.

Terug naar boven

 

7 jaar

DIK TROM
Regie: Arne Toonen (Nederland, 2010)
Leeftijd: 5-10 jaar

Bonte, vet aangezette familiefilm naar de gelijknamige boeken van C. Joh. Kieviet, al namen de makers behoorlijk wat  vrijheid in het verfilmen van de klassieke jeugdliteratuur. De karikaturale personages en het fantasievolle decor maken het geheel luchtig en campy, wat vooral de jonge doelgroep zal aanspreken.

Terug naar boven

 

8 jaar


Shrek

SHREK
Regie: Andrew Adamson, Vicky Jenson (VS, 2001)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Titelheld Shrek (stem Mike Myers) is een effengroene verschijning van formaat. Omdat de mensen hem eng en lelijk vinden heeft hij liever niemand om zich heen. Dat lukt aardig in zijn afgelegen moeras . Totdat hij op een dag wakker wordt met honderden sprookjesfiguren in zijn voortuin. Die moeten weg, maar dat blijkt niet zo eenvoudig. De superieure animatietechnieken van Shrek waren goed voor bijna een half miljoen kaartjes.

Terug naar boven

9 jaar


Percy, Buffalo Bill en ik

PERCY, BUFFALO BILL EN IK
Regie: Anders Gustafsson (Zweden, 2005)
Leeftijd: 8-12 jaar 
De tienjarige Ulf gaat, zoals elk jaar, in de zomermaanden naar zijn opa en oma, die op het Zweedse platteland wonen. Dit jaar wordt hij voor het eerst verliefd - op de mooie maar eigenwijze Pia - en ontpopt zijn vriendje Percy zich als zijn grootste concurrent. Opa gedraagt zich ook nog onvriendelijker dan gewoonlijk. Sympathieke, onschuldige jeugdfilm speelt in een onbepaald verleden, wat de enigszins ouderwetse toon verklaart.

Terug naar boven  

10 jaar


Eva & Adam

EVA & ADAM
Regie: Catti Edfeldt (Zweden, 2001)
Leeftijd : 8-12 jaar 
De 14-jarige Eva heeft al bijna drie jaar verkering met Adam en is haar relatie zat. Eva maakt de verkering uit en beide jongeren proberen hun leven opnieuw vorm te geven. Het meisje raakt bevriend met de stoere Petra maar als deze verliefd blijkt te zijn op Adam raakt Eva in de knoop met haar gevoelens.

POLLEKE
Regie: Ineke Houtman (Nederland, 2003)
Leeftijd : 8-12 jaar 
Polleke is een 11-jarig meisje uit Amsterdam-West, dat 'helemaal wiebel' wordt van de Marokkaanse Mimoen die in de flat tegenover haar woont. Maar Mimoen moet van zijn vader met een meisje uit Marokko trouwen. Liv Stig, met ogen die vuur spuwen, is prachtig als de eigenwijze Polleke en het camerawerk van Sander Snoep is fraai.

KRUISTOCHT IN SPIJKERBROEK
Regie: Ben Sombogaart (Nederland, 2006)
Leeftijd: 10-12 jaar 
Voor Nederlandse begrippen dure , internationale boekverfilming van Thea Beckmans klassieker. De vijftienjarige Dolf komt via een tijdreismachine per ongeluk midden in een kinderkruistocht terecht. Van een vreemde buitenstaander verandert hij in een natuurlijk leider. Sombogaart blijft trouw aan de kern: spanning, vaart en inlevingsvermogen kenmerken het boek. De montage hapert wat, maar de acteurs overtuigen; Kruistocht in spijkerbroek heeft een held waar je graag in gelooft.

Terug naar boven

11 jaar


Corpse Bride

THERE'S ONLY ONE JIMMY GRIMBLE
Regie: John Hay (Groot- Brittannië, Frankrijk, 2000)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Jimmy Grimble (McKenzie) zit op school in de bekende verdomhoek: hopeloos verliefd, gepest, en zijn talent voor voetbal wil maar niet ontluiken. Dan krijgt Jimmy van een oude zwerfster een paar magische voetbalschoenen die hem vleugels geven . Misschien zit spelen voor Manchester City er zelfs in.

CORPSE BRIDE
Regie: Tim Burton (Groot-Brittannië, 2005)
Leeftijd: 8-12 jaar 
In Corpse Bride willen Victor en Victoria trouwen. Maar als de onhandige Victor in een duister bos zijn gelofte oefent en de ring om een takje schuift, is hij opeens getrouwd met een rondborstige, blauwe, dode bruid. De vormgeving en kadrering van deze stop-motion film, geïnspireerd op het Duitse expressionisme, zijn zoals altijd bij regisseur Tim Burton fraai. De talrijke grapjes en woordspelingen over de dood zijn gevat, net als de cinefiele verwijzingen en de liedjes van huiscomponist Danny Elfman.

Terug naar boven

12 jaar


Niet naakt, niet gekleed

NIET NAAKT, NIET GEKLEED
Regie: Torun Lian (Noorwegen, 2004)
Leeftijd: vanaf 12 jaar 
Ikke naken (Niet naakt, niet gekleed) van de Noorse Torun Lian, die ook het scenario schreef, is een charmante coming of age-film. De muziek is sfeerrijk, het camerawerk van de weidse natuur fraai, en de jonge Julia Krohn speelt de hoofdrol met bravoure. Zij is de 12-jarige Selma die de liefde maar niks vindt. Dus stort ze zich op de wetenschap - die is tenminste logisch en voorspelbaar. Maar het ligt voor de hand: ook de pientere , koppige, en filosofisch ingestelde Selma valt ten prooi aan de verwarring die kalverliefde met zich meebrengt.

FIGHTER
Regie: Natasha Arthy (Denemarken, 2007)
Leeftijd: vanaf 12 jaar  
Aicha zit op de middelbare school en is gek op kung fu. Haar Turkse ouders hebben echter liever dat ze hoge cijfers haalt, zodat ze net als haar broer Ali arts kan worden. Maar Aicha heeft niets met school. Ze besluit stiekem les te nemen bij een professionele kung fu-club. Daar helpt Emil haar te trainen voor de clubkampioenschappen. Als ze verliefd op elkaar worden wordt Aicha gedwongen te bepalen wie ze is en wat ze wil.

Terug naar boven

 

14 jaar


IT'S NOT ME, I SWEAR
Regie: Philippe Falardeau (Canada, 2008)
Leeftijd: 14 jaar

Voor een kinderfilm die begint met een tienjarig jongetje dat zichzelf probeert te verhangen in zijn voortuin, is It's Not Me, I Swear! opmerkelijk licht van toon. Léon (Antoine L'Écupyer, perfect gecast) probeert middels een voice-over uit te leggen wat hem beweegt bij zijn doodswens, die in uitvoering almaar mislukt. Echt depressief lijkt hij niet, wel opstandig. Even geestig als wrang portret van een jongetje dat in het Montréal van de jaren 60 onder andere van zijn moeder leert dat het slecht is om te liegen, maar nog slechter om betrapt te worden.

STELLA
Regie: Sylvie Verheyde (Frankrijk, 2008)
Leeftijd : 14 jaar

Bitterzoete autobiografische film van regisseuse Verheyde, over een 11-jarig meisje dat opgroeit in een kroeg in een Parijse voorstad, dan de literatuur ontdekt en zich ontworstelt aan haar ouderlijk milieu. Stella is een ode aan leergierigheid van kinderen – ze zouden allemaal dezelfde kansen moeten krijgen.

Terug naar boven