nieuwe site?

Thema: muziek/dansen

Alle films op een rijtje

Dit zijn de Cinekidklappers, de beste films met het thema 'muziek/dansen' voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De films staan gerangschikt van jong naar oud. Elke film heeft een korte beschrijving, een leeftijdsaanduiding en een link naar de filmpagina.

6 jaar


Sneeuwwitje en de zeven dwergen

SNEEUWWITJE EN DE ZEVEN DWERGEN
Regie: David Hand (VS, 1937)
Leeftijd: 5-10 jaar 
Klassieke Disney-film naar het sprookje over Sneeuwwitje die terechtkomt bij de zeven dwergen. De Russische filmmaker Sergei Eisenstein (Pantserkruiser Potemkin, 1925) heeft eens gezegd dat Sneeuwwitje ( 1937) een breukpunt vormde in de filmgeschiedenis.

KIRIKOU EN DE HEKS
Regie: Michel Ocelot (Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland, 1998)
Leeftijd: 6-9 jaar 
De jonge Kirikou probeert erachter te komen waarom een boze heks een vloek heeft uitgesproken over zijn geboortedorp in Afrika. Verfrissend antwoord op het Amerikaanse animatiegeweld dat de kinderfilmbranche overheerst: de film is prachtig opgebouwd uit heldere en eenvoudige beelden. Landschappen komen fantasierijk tot leven, en het verhaal staat als een huis. De originele versie heeft prachtige muziek van Youssou N'Dour.

Terug naar boven

 

7 jaar


Jungle Book

JUNGLE BOOK
Regie: Wolfgang Reitherman (VS, 1967)
Leeftijd: 5-10 jaar 
Animatiefilm naar Rudyard Kiplings wereldberoemde boek over een jongetje (Mowgli) die opgroeit in de jungle. Hij besluit op zoek te gaan naar andere mensen, geholpen door Baloo de beer.

Terug naar boven

 

8 jaar


The Wizard of Oz

MARY POPPINS
Regie: Robert Stevenson (VS, 1964)
Leeftijd : 6-10 jaar 
'Supercalifragilisticexpialidocious' Disney juweeltje : prachtige decors, het betere danswerk, uitgekiende combinatie van animatie/ live action en mooie liedjes. Julie Andrews kreeg Oscar voor haar debuutrol.

THE WIZARD OF OZ
Regie: Victor Flemming (VS, 1939)
Leeftijd: 8-12 jaar 
De wereldberoemde Wizard of Oz met Judy Garland als de enige echte Dorothy die met haar hondje Toto door een tornado wordt meegenomen naar de betoverde wereld van Oz. Alwaar ze op de Yellow Brick Road, op weg naar de tovenaar die haar misschien thuis kan brengen, gezelschap krijgt van Scarecrow, Tin Man en Cowardly Lion. The Wizard of Oz behoort nog steeds tot de meest succesvolle live-action kinderfantasieën ooit in Hollywood bedacht.

WILLY WONKA AND THE CHOCOLATE FACTORY
Regie: Mel Stuart (VS, 1971)
Leeftijd: 6-10 jaar 
De jonge Charlie mag, samen met een paar andere kinderen, een dagje doorbrengen in de geheimzinnige chocoladefabriek van Willy Wonka. Wilder is briljant als Wonka, de hoogst bizarre directeur van het bedrijf. Het ene moment vriendelijk en toegeeflijk, een seconde later een gevaarlijke, sadistische man, die niets liever wil dan de hebberige kinderen - afgezien van Charlie zijn de andere kinderen verschrikkelijke etterbakjes - straffen. De film is af en toe te eng voor hele jonge kijkers kijkers.

JA ZUSTER, NEE ZUSTER
Regie: Pieter Kramer (Nederland, 2002)
Leeftijd: 6-12 jaar 
Ja zuster, nee zuster speelt prettig in op nostalgie naar de veilige, hoopvolle jaren zestig en schept een droombeeld van de door Annie M. G. Schmidt. geschreven tv-serie. Regisseur Kramer (Hertenkamp) laat zijn uitbundige absurdisme de vrije loop, vooral tijdens de klassieke musicalnummers. Productiedesigner Vincent de Pater bouwde de hele Primulastraat uit die serie prachtig studio-achtig na en liet daarmee ieder realisme varen. Ouderwets op een moderne manier: in Kramers sympathieke Ja zuster-universum is ook plaats voor breakdancing, homoseksualiteit en buitenlanders.

Terug naar boven

 

9 jaar


Kidz in da Hood

KIDZ IN DA HOOD
Regie: Catti Edfeldt, Ylva Gustavsson (Zweden, 2006)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Het 9-jarige vluchtelingetje Amina verblijft samen met haar opa illegaal in de woning van de werkloze rockmuzikant Johan, in een grauwe buitenwijk van Stockholm. Als opa overlijdt mag ze van Johan blijven, al heeft hij geen ervaring met het opvoeden van kinderen. Maar een kind opvoeden is helemaal niet moeilijk: 'Je hoeft alleen maar te vragen of ik mijn tanden heb gepoetst,' leert haar would be-vader van Amina. Blijmoedige kruising tussen een realistisch drama en een feel good musical, waarin de meeste problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. In 2007 bekroond met de Cinekidleeuw.

Terug naar boven

 

10 jaar


Charlie and the Chocolate Factory

CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY
Regie: Tim Burton (Verenigde Staten, Groot-Brittannië, 2005)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Verfilming van Roald Dahls verhaal over het arme jongetje Charlie Bucket die, samen met vier andere kinderen, een kijkje mag nemen in Willy Wonka's chocoladefabriek. Het visuele genie Burton en zijn artdirectors creëerden een onmetelijk, veelkleurig droomlandschap met een rivier en een waterval van chocolade, een brug van karamel en gestreepte suikergoedrepen. Maar de grootste attractie is Johnny Depp als de zonderlinge fabrieksdirecteur.

Terug naar boven

 

11 jaar


Afblijven

AFBLIJVEN
Regie: Maria Peters (Nederland, 2006)
Leeftijd : vanaf 11 jaar 
Afblijven, naar het boek van Carry Slee, gaat over de vijftienjarige Melissa, die in een videoclip mag meedansen en zo in aanraking komt met drank en drugs. Haar vrienden proberen haar weer op het rechte pad te krijgen. Serieus drama over serieuze zaken.

Terug naar boven

 

12 jaar


Mad Hot Ballroom

MAD HOT BALLROOM
Regie: Marilyn Agrelo (VS, 2005)
Leeftijd: 9-12 jaar 
Een groep vierde en vijfde klassers uit New York leren wedstrijddansen. De stadskinderen veranderen langzaam in 'dames en heren.'

BILLY ELLIOT
Regie: Stephen Daldry (Groot-Brittannië, 2000)
Leeftijd: 10-12 jaar 
Een jongen in een Britse achterstandswijk moet van zijn vader op boksen, maar komt in een balletles terecht. Billy blijkt talent te hebben, maar het wordt hem door zijn vader verboden om te dansen. Een sympathieke film waarin de makers soms met een enkele scène meer zeggen dan andere filmers in anderhalf uur.

Terug naar boven