nieuwe site?

Thema: opgroeien

Alle films op een rijtje

Dit zijn de CinekidKlappers! Op deze pagina vind je de beste films met het thema 'opgroeien' voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De films staan gerangschikt van jong naar oud. Elke film heeft een korte beschrijving, een leeftijdsaanduiding en een link naar de filmpagina.

7 jaar

DIK TROM
Regie: Arne Toonen (Nederland, 2010)
Leeftijd: 5-10 jaar

Bonte, vet aangezette familiefilm naar de gelijknamige boeken van C. Joh. Kieviet, al namen de makers behoorlijk wat  vrijheid in het verfilmen van de klassieke jeugdliteratuur. De karikaturale personages en het fantasievolle decor maken het geheel luchtig en campy, wat vooral de jonge doelgroep zal aanspreken.

 

8 jaar


Finding Nemo

ABELTJE
Regie: Ben Sombogaart (Nederland, 1998)
Leeftijd : 6-10 jaar 
Peperdure kinderfilm Abeltje is helemaal gericht op ' de jeugd van tegenwoordig': een intro dat oogt als dat van de nieuwste James Bond en een montage met knipperlichttempo. Toch blijft de tienjarige liftjongen Abeltje (Van Gastel) een typisch Annie M.G. Schmidt-personage. Haar tomeloze fantasie en humoristische dialogen sijpelen in de film nog voldoende door. Liftjongen Abeltje vliegt in een magische lift met passagiers en al naar New York om uitgebreide avonturen te beleven.

FINDING NEMO
Regie: Andrew Stanton, Lee Unkrich (VS, 2003)
Leeftijd: 6-10 jaar 
Clownvis Marlin gaat in de animatiefilm van Pixar en Disney op zoek naar zijn vermiste zoontje Nemo. Hij krijgt hulp van Dory, een tropische vis die geen kortetermijngeheugen heeft. De obstakels die ze onderweg tegenkomen voldoen stuk voor stuk aan de dubbele eisen voor een geslaagde familiefilm; fantasievol en uitbundig genoeg voor jonge kinderen, en met de humor en filmverwijzingen om bij volwassenen een succes te zijn.

MIJN VADER WOONT IN RIO
Regie: Ben Sombogaart (Nederland, 1989 )
Leeftijd: 7-10 jaar 
Ontroerend en spannend speelfilmdebuut van Nederlands meest bekroonde kinderfilmregisseur Ben Sombogaart verhaalt over Liesje, een 9-jarig meisje dat naar Rio wil om vader te bezoeken. Moeder heeft haar redenen om dat geen verstandig plan te vinden. Dus zit er niks anders op dan zelf te gaan sparen voor een vliegticket.

OPAL DREAM
Regie: Peter Cattaneo (Groot-Brittannië, Australië, 2005 )
Leeftijd: 6-12 jaar 
De negenjarig Kellyanne in het Australische mijnstadje Lightning Ridge leeft in een droomwereld met haar onzichtbare vriendjes Pobby en Dingan. Heeft ze slechts een te grote fantasie heeft of is ze echt ziek? De debuterende Sapphire Boyce is ontroerend als de breekbare Kellyanne; Christian Byers overtuigt als haar doortastende broer.

UP
Regie: Pete Docter en Bob Peterson (VS, 2009)
Leeftijd: 6-14 jaar 
Animatiefilm van Peter Doctor en Bob Peterson over een oude man die ballonnen aan zijn huis bindt om naar Zuid-Amerika te vliegen.

Terug naar boven

9 jaarMARIKEN
Regie: André van Duuren (Nederland, 2000)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Wondere Middeleeuwen, met voorwerpen van de set van Braveheart, vormen het decor van Mariken. Het meisje uit de titel is in het Waanwoud opgevoed door kluizenaar Archibald. Onbevangen gaat zij naar de stad, waar ze verbazende dingen leert. Mariken sloeg erg aan bij de kinderen, die het niet erg vonden dat niet al het mysterie wordt verklaard.

TSATSIKI, MAMA EN DE POLITIEMAN
Regie: Ellen Lemhagen (Zweden, Noorwegen, IJsland, Denemarken, 1999)
Leeftijd: 8-12 jaar 
De elfjarige Tsatsiki hunkert naar zijn Griekse vader, een octopusvisser op de Middellandse Zee. Hij weet niet dat hij de passievrucht is van een vakantieliefde. Ondertussen wil zijn knappe moeder een carrière als zangeres. Ook is ze verliefd op een jonge politieman. Een fijne film over fantasie, surrogaatvaders en de noodzaak van zwemles. Gebaseerd op een drietal boeken van Moni Nilsson-Brännström.

OP EIGEN HOUTJE
Regie: Lone Scherfig (Denemarken, 1998)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Film over drie kinderen die alleen thuis blijven nadat hun moeder opgepakt is voor winkeldiefstal en een poosje de gevangenis in moet. Kasper, Sara en Julie verzinnen een vader om te voorkomen dat ze in de jeugdopvang komen. Dan krijgen de buren door dat er iets niet in orde is. En ook het geld raakt op. Kasper moet opnieuw een slim plan bedenken om het nog even vol te houden. Gelukkig wil zijn meester helpen en lukt het opnieuw de opvang buiten de deur te houden!

Terug naar boven

10 jaarBLUEBIRD
Regie: Mijke de Jong (Nederland, 2004)
Leeftijd : 8-12 jaar 
De 13-jarige Merel is een slimme, energieke scholiere die van de een op de andere dag het slachtoffer wordt van pesterijen. Naarmate het getreiter toeneemt, verandert ze geleidelijk in een schichtige puber. De jeugdige actrice Rotteveel kan uitstekend overweg met de rol van de transformerende puber en het scenario blinkt uit in subtiele observatie van het meisje zonder te vervallen in voorgekauwde analyse en achtergrondinformatie.

Terug naar boven

11 jaar


Stand by me

STAND BY ME
Regie: Rob Reiner (VS, 1986)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Schrijver haalt herinneringen op aan jeugdvriendschap in de jaren '50. Flashbacks brengen ons terug naar een zomer in Oregon, waarin vier 12 -jarige jongens op zoek gaan naar het lichaam van een vermiste tiener. Rokend, kletsend en grove taal uitslaand, hangen ze een beetje rond tot ze vernemen dat er een lijk gevonden is bij een spoorlijn in het bos. Regisseur Rob Reiner maakte een ontroerende en effectieve film van het verhaal 'The Body' van Stephen King. Mooi en geloofwaardig acteerwerk van de jonge acteurs, met name van River Phoenix.

Terug naar boven

12 jaar


Niet naakt, niet gekleed

MAD HOT BALLROOM
Regie: Marilyn Agrelo (VS, 2005)
Leeftijd: 9-12 jaar 
Een groep vierde en vijfde klassers uit New York leren wedstrijddansen. De stadskinderen veranderen langzaam in 'dames en heren.'

THE WOODEN CAMERA
Regie: Ntshaveni Wa Luruli (Zuid-Afrika, Frankrijk, Groot-Brittannië, 2003)
Leeftijd: vanaf 12 jaar 
Twee 14-jarige jongens vinden nabij Kaapstad het lijk van een man, die een vuurwapen en een camera bij zich draagt. Madibo neemt de camera mee, Sipho pikt het pistool in. Allebei ontlenen ze aan hun object een nieuwe status. Terwijl Sipho het vervolgens schopt tot bendeleider en steeds meer wordt meegezogen in een geweldsspiraal, leert Madibo kijken naar zijn omgeving en de schoonheid ervan. Zowel een camera als een vuurwapen zijn bedoeld om mee te 'schieten', beide veranderen onherroepelijk je relatie met degene op wie je richt.

NIET NAAKT, NIET GEKLEED
Regie: Torun Lian (Noorwegen, 2004)
Leeftijd: vanaf 12 jaar 
Ikke naken (Niet naakt, niet gekleed) van de Noorse Torun Lian, die ook het scenario schreef, is een charmante coming of age-film. De muziek is sfeerrijk, het camerawerk van de weidse natuur fraai, en de jonge Julia Krohn speelt de hoofdrol met bravoure. Zij is de 12-jarige Selma die de liefde maar niks vindt. Dus stort ze zich op de wetenschap - die is tenminste logisch en voorspelbaar. Maar het ligt voor de hand: ook de pientere , koppige, en filosofisch ingestelde Selma valt ten prooi aan de verwarring die kalverliefde met zich meebrengt.

DUNYA EN DESIE
Regie: Dana Nechushtan (Nederland, 2008)
Leeftijd: vanaf 12 jaar 
Film naar de televisieserie over twee hartsvriendinnen uit Amsterdam-Noord. Dunya en Desie reizen naar Marokko. Dunya om de man aan wie ze is uitgehuwelijkt te ontmoeten, Desie gaat op zoek naar haar vader. Grootste troeven van Nechushtans luchtige roadmovie zijn de perfect op elkaar ingespeelde hoofdrolspeelsters: Maryam Hassouni (Dunya) en vooral Eva van de Wijdeven als Desie, een ordi met een hart van goud.

Terug naar boven

 

13 jaar

THOUSAND TIMES STRONGER
Regie: Peter Schildt (Zweden, 2010)
Leeftijd: 10-14 jaar

Een voorheen opgewekt Zweeds meisje, Signe (Weegar), keert op haar vijftiende in zichzelf vanwege de luidruchtige jongens en meisjes in haar klas. De komst van een nieuw, zelfverzekerd meisje, Saga ( Sporre), verandert zowel Signe's humeur als het ingesleten rollenpatroon. 1000x sterker is een succesboek van Christina Herrström en zij schreef ook het scenario voor deze film. Niets nieuws onder de zon wat betreft onderwerp maar de verzamelde jeugd speelt soepel en het contrast met de oude garde (de docenten) oogt realistisch. Een pientere Zweedse microkosmos rond de roerige tienerjaren.

Terug naar boven

14 jaar

STELLA
Regie: Sylvie Verheyde (Frankrijk, 2008)
Leeftijd : 14 jaar

Bitterzoete autobiografische film van regisseuse Verheyde, over een 11-jarig meisje dat opgroeit in een kroeg in een Parijse voorstad, dan de literatuur ontdekt en zich ontworstelt aan haar ouderlijk milieu. Stella is een ode aan leergierigheid van kinderen – ze zouden allemaal dezelfde kansen moeten krijgen.

 Terug naar boven