nieuwe site?

Thema: verlies/dood

Alle films op een rijtje

Dit zijn de Cinekidklappers, de beste films met het thema 'verlies en/of dood' voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De films staan gerangschikt van jong naar oud. Elke film heeft een korte beschrijving, een leeftijdsaanduiding en een link naar de filmpagina.

4 jaar


Poes Poes

POES POES
Regie: Ivan Popov (Rusland, 1996)
Leeftijd: 4-6 jaar 
Het poesje dat oma op een dag voor haar kleinkinderen koopt , zorgt voor de nodige opschudding: vazen sneuvelen en gordijnen gaan aan flarden. Toch is de hele familie ongelukkig wanneer het poesje spoorloos blijkt . Het nieuwsgierige diertje wordt opgenomen in een kattengemeenschap en beleeft allerlei avonturen. Spannend!

DE KLEINE IJSBEER
Regie: Thilo Rothkirch (Duitsland, 2001)
Leeftijd: 4-8 jaar 
Mooi geanimeerde versie van de verhalen van Hans de Beer. In drie episoden dreigt de harmonie op de noordpool te worden verstoord, maar de problemen worden in soepele stijl en zonder veel gevaren opgelost.

Terug naar boven

6 jaar


Sneeuwwitje en de zeven dwergen

SNEEUWWITJE EN DE ZEVEN DWERGEN
Regie: David Hand (VS, 1937)
Leeftijd: 5-10 jaar 
Klassieke Disney-film naar het sprookje over Sneeuwwitje die terechtkomt bij de zeven dwergen. De Russische filmmaker Sergei Eisenstein (Pantserkruiser Potemkin, 1925) heeft eens gezegd dat Sneeuwwitje ( 1937) een breukpunt vormde in de filmgeschiedenis.

Terug naar boven

8 jaar


E .T.


LEPEL
Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen (Nederland, 2005)
Leeftijd: 6-10 jaar 
De 9-jarige Lepel lijkt Assepoester wel. Zijn stiefoma laat hem schoenen poetsen, de gootsteen ontstoppen en het vuilnis buitenzetten, terwijl ze zelf voor de televisie hangt. Hij besluit op zoek te gaan naar een nieuwe, lieve moeder, bijgestaan door de verkoper Max, die verliefd is op de bedrijfsleidster. Een innemend sprookje, dat doet denken aan de Annie Schmidt-verfilming Minoes en Roald Dahls Mathilda.

MIJN VADER WOONT IN RIO
Regie: Ben Sombogaart (Nederland, 1989 )
Leeftijd: 7-10 jaar 
Ontroerend en spannend speelfilmdebuut van Nederlands meest bekroonde kinderfilmregisseur Ben Sombogaart verhaalt over Liesje, een 9-jarig meisje dat naar Rio wil om vader te bezoeken. Moeder heeft haar redenen om dat geen verstandig plan te vinden. Dus zit er niks anders op dan zelf te gaan sparen voor een vliegticket.

E.T. THE EXTRA-TERRESTRIAL
Regie: Steven Spielberg (VS, 1982)
Leeftijd: 6-12 jaar 
Spielbergs lofzang op de kinderlijke onschuld en hang naar avontuur - ook wel geïnterpreteerd als een religieuze vertelling over de komst van de Messias - bezorgt zelfs de meest sceptische kijker een brok in de keel. Een jongetje neemt een verdwaald buitenaards wezen in huis, maar moet het verbergen voor onbegrijpende volwassenen.

FLY AWAY HOME
Regie: Carroll Ballard (VS, 1996)
Leeftijd : 8-12 jaar 
De dertienjarige Amy verhuist vanwege traumatische omstandigheden (opening is bruut) van Nieuw-Zeeland naar haar vader in ruraal Canada. Vader (Jeff Daniels) is een joviale snuiter maar Amy hunkert naar iets van zichzelf. Een verlaten nest ganzeneieren dient zich op het juiste moment aan . Als de vogeltjes uitbreken zien ze Amy aan voor Moeder Gans. Sublieme jeugdboekverfilming van Carroll Ballard.

Terug naar boven

10 jaar


In Oranje

MADELIEF, KRASSEN IN HET TAFELBLAD
Regie: Ineke Houtman ( Nederland, 1998)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Het meisje Madelief ervaart droog gezien geen schokkende dingen. Ze wordt niet verliefd en ze reist niet naar India. De spanning en emotie van het verhaal liggen in de onbevangen dialogen die Madelief aangaat en in de intieme ontdekkingen die ze doet bij haar familie.

IN ORANJE
Regie: Joram Lursen (Nederland, 2004)
Leeftijd : 8-12 jaar 
Geslaagde familiefilm over een jongetje dat ervan droomt in het Nederlands elftal te spelen. De voetbaldetails zijn levensecht, scenarist Frank Ketelaar liet zich inspireren door de levens van Johan Cruijff en Marco van Basten. Maar In Oranje is meer dan een voetbalfilm: het speelfilmdebuut van Joram Lürsen overtuigt ook als coming of age-film en als ontroerende tearjerker over rouwverwerking en een bijzondere vader-zoon relatie.

KAUWBOY
Regie: Boudewijn Koole (Nederland, 2012)
Leeftijd: 9-12  
     
In Kauwboy vindt de tienjarige Jojo een jonge kauw die uit een nest is gevallen in de buurt van het rijtjeshuis, waar Jojo woont met zijn opvliegende vader. Mooi naturel spel van de kindacteurs en een onnadrukkelijke vertelstijl leveren een prachtige film op voor iets oudere kinderen én hun ouders.

THE WITCHES
Regie: Nicolas Roeg (Verenigde Staten, Groot- Brittannië, 1990)
Leeftijd: 9-12 jaar 
Schitterend eng sprookje uit de kast van schrijver Roald Dahl. Luke verliest zijn ouders en komt met zijn in heksen gelovende oma bij een Conventie Ter Voorkoming Van Wreedheid Tegen Kinderen terecht. Toevallig ontdekt Fisher dat de conventie een dekmantel is voor een Heksenbijeenkomst Tegen Kinderen, geleid door opperheks Huston.

Terug naar boven

11 jaar


Corpse Bride

STAND BY ME
Regie: Rob Reiner (VS, 1986)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Schrijver haalt herinneringen op aan jeugdvriendschap in de jaren '50. Flashbacks brengen ons terug naar een zomer in Oregon, waarin vier 12 -jarige jongens op zoek gaan naar het lichaam van een vermiste tiener. Rokend, kletsend en grove taal uitslaand, hangen ze een beetje rond tot ze vernemen dat er een lijk gevonden is bij een spoorlijn in het bos. Regisseur Rob Reiner maakte een ontroerende en effectieve film van het verhaal 'The Body' van Stephen King. Mooi en geloofwaardig acteerwerk van de jonge acteurs, met name van River Phoenix.

ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET
Regie: Dennis Bots (Nederland, 2012)
Leeftijd: 9-14  
 
Akkie is een opgewekte stoere meid die verzot is op voetbal, net als haar klasgenoot Joep,een nogal chagrijnige jengelkop, met wie ze het voortdurend aan de stok heeft. Maar dan wordt Akkie op een dag met leukemie in het ziekenhuis opgenomen. Verfilming van het gelijknamige boek van Jacques Vriens is een rechttoe-rechtaan jeugdfilm over niet te stuiten levenslust.

CORPSE BRIDE
Regie: Tim Burton (Groot-Brittannië, 2005)
Leeftijd: 8-12 jaar 
In Corpse Bride willen Victor en Victoria trouwen. Maar als de onhandige Victor in een duister bos zijn gelofte oefent en de ring om een takje schuift, is hij opeens getrouwd met een rondborstige, blauwe, dode bruid. De vormgeving en kadrering van deze stop-motion film, geïnspireerd op het Duitse expressionisme, zijn zoals altijd bij regisseur Tim Burton fraai. De talrijke grapjes en woordspelingen over de dood zijn gevat, net als de cinefiele verwijzingen en de liedjes van huiscomponist Danny Elfman.

ALI ZAOUA, PRINCE DE LA RUE
Regie: Nabil Ayouch (Marokko, Frankrijk, België, Tunesië, 2000)
Leeftijd: 10-12 jaar 
Vier door lijm en sigaretten benevelde straatkinderen in Casablanca fantaseren over een zonnige toekomst. Als één van hen wordt gedood door een jeugdbende nemen de anderen zich voor om hem een prinselijke begrafenis te geven. Tijdens de moeizame voorbereidingen ontdekken de jongens de zin van hun eigen bestaan. Regisseur Ayouch loodst zijn verbluffend overtuigende kindacteurs - allemaal echte straatkinderen - door een magisch verhaal te midden van zonovergoten ellende waarbij sentimentaliteit niet wordt geschuwd.

Terug naar boven