nieuwe site?

Thema: vreemde culturen

Alle films op een rijtje

Dit zijn de Cinekidklappers, de beste films met het thema 'vreemde culturen' voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De films staan gerangschikt van jong naar oud. Elke film heeft een korte beschrijving, een leeftijdsaanduiding en een link naar de filmpagina.

6 jaar


Het paard van Sinterklaas

HET PAARD VAN SINTERKLAAS
Regie: Mischa Kamp (Nederland, 2005)
Leeftijd: 4-10 jaar 
Het debuut van Mischa Kamp ontvouwt een snoezige variant op de multiculturele maatschappij. Het Chinees-Nederlandse meisje Winky denkt dat Sinterklaas haar wel een paard cadeau wil doen. Haar vader vraagt zich intussen af wat die schoen met wortel toch in de kamer doet.

KIRIKOU EN DE HEKS
Regie: Michel Ocelot (Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland, 1998)
Leeftijd: 6-9 jaar 
De jonge Kirikou probeert erachter te komen waarom een boze heks een vloek heeft uitgesproken over zijn geboortedorp in Afrika. Verfrissend antwoord op het Amerikaanse animatiegeweld dat de kinderfilmbranche overheerst: de film is prachtig opgebouwd uit heldere en eenvoudige beelden. Landschappen komen fantasierijk tot leven, en het verhaal staat als een huis. De originele versie heeft prachtige muziek van Youssou N'Dour.

Terug naar boven

8 jaar


De witte ballon

ABELTJE
Regie: Ben Sombogaart (Nederland, 1998)
Leeftijd : 6-10 jaar 
Peperdure kinderfilm Abeltje is helemaal gericht op ' de jeugd van tegenwoordig': een intro dat oogt als dat van de nieuwste James Bond en een montage met knipperlichttempo. Toch blijft de tienjarige liftjongen Abeltje (Van Gastel) een typisch Annie M.G. Schmidt-personage. Haar tomeloze fantasie en humoristische dialogen sijpelen in de film nog voldoende door. Liftjongen Abeltje vliegt in een magische lift met passagiers en al naar New York om uitgebreide avonturen te beleven.

DE WITTE BALLON
Regie: Jafar Panahi (Iran, 1995)
Leeftijd: 6-10 jaar 
De 7-jarige Razieh krijgt na veel zeuren van moeder een bankbiljet om een goudvis te kopen - een nieuwjaarssymbool in Iran. Anderhalf uur duurt de film, en anderhalf uur heeft Razieh om een vis te kopen. Dat blijkt nog best lastig. Panahi´s stijl doet soms denken aan het Italiaanse neo-realisme en combineert het met elementen uit de Iraanse cultuur. Toch is de mooie, zoete vertelling grenzenoverschrijdend.

Terug naar boven

9 jaar

TSATSIKI, MAMA EN DE POLITIEMAN
Regie: Ellen Lemhagen (Zweden, Noorwegen, IJsland, Denemarken, 1999)
Leeftijd: 8-12 jaar 
De elfjarige Tsatsiki hunkert naar zijn Griekse vader, een octopusvisser op de Middellandse Zee. Hij weet niet dat hij de passievrucht is van een vakantieliefde. Ondertussen wil zijn knappe moeder een carrière als zangeres. Ook is ze verliefd op een jonge politieman. Een fijne film over fantasie, surrogaatvaders en de noodzaak van zwemles. Gebaseerd op een drietal boeken van Moni Nilsson-Brännström.

Terug naar boven

12 jaar


The Wooden Camera

BEND IT LIKE BECKHAM
Regie: Gurinder Chadha (Groot-Brittannië, Duitsland, Verenigde Staten, 2002)
Leeftijd: 10-12 jaar 
Iedere vrije minuut is de 18-jarige Jess in het park te vinden. Haar grootste passie is voetbal, haar voorbeeld David Beckham. Ondanks haar traditionele Indiase ouders sluit Jess zich stiekem aan bij een vrouwenelftal. Bend It Like Beckham is een vrolijke komedie met de botsing tussen de Engelse en de Indiase cultuur als een koddig hobbeltje. De makers hadden wat moeite om de zaak af te ronden, maar dat kan de pret niet drukken met al die blije muziek, bonte kleurtjes en gezellige montage.

THE WOODEN CAMERA
Regie: Ntshaveni Wa Luruli (Zuid-Afrika, Frankrijk, Groot-Brittannië, 2003)
Leeftijd: vanaf 12 jaar 
Twee 14-jarige jongens vinden nabij Kaapstad het lijk van een man, die een vuurwapen en een camera bij zich draagt. Madibo neemt de camera mee, Sipho pikt het pistool in. Allebei ontlenen ze aan hun object een nieuwe status. Terwijl Sipho het vervolgens schopt tot bendeleider en steeds meer wordt meegezogen in een geweldsspiraal, leert Madibo kijken naar zijn omgeving en de schoonheid ervan. Zowel een camera als een vuurwapen zijn bedoeld om mee te 'schieten', beide veranderen onherroepelijk je relatie met degene op wie je richt.

DUNYA EN DESIE
Regie: Dana Nechushtan (Nederland, 2008)
Leeftijd: vanaf 12 jaar 
Film naar de televisieserie over twee hartsvriendinnen uit Amsterdam-Noord. Dunya en Desie reizen naar Marokko. Dunya om de man aan wie ze is uitgehuwelijkt te ontmoeten, Desie gaat op zoek naar haar vader. Grootste troeven van Nechushtans luchtige roadmovie zijn de perfect op elkaar ingespeelde hoofdrolspeelsters: Maryam Hassouni (Dunya) en vooral Eva van de Wijdeven als Desie, een ordi met een hart van goud.

Terug naar boven