nieuwe site?

Thema: vriendschap

Alle films op een rijtje

Dit zijn de CinekidKlappers! Op deze pagina vind je de beste films met het thema 'vriendschap' voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De films staan gerangschikt van jong naar oud. Elke film heeft een korte beschrijving, een leeftijdsaanduiding en een link naar de filmpagina.

4 jaar


 
DE KLEINE IJSBEER
Regie: Thilo Rothkirch (Duitsland, 2001)
Leeftijd: 4-8 jaar
Mooi geanimeerde versie van de verhalen van Hans de Beer. In drie episoden dreigt de harmonie op de noordpool te worden verstoord, maar de problemen worden in soepele stijl en zonder veel gevaren opgelost.

Terug naar boven


5 jaar

PETTSON & FINDUS
Regie: Albert Hanan Kaminsky (Zweden, 1999)
Leeftijd: 4-8 jaar 
De brutale kat Findus en z'n oude baas Pettson gaan hartje winter vissen. Ze worden overvallen door een sneeuwstorm en bouwen een iglo om te schuilen. Om de tijd door te komen vertellen ze elkaar belevenissen van het afgelopen jaar.

Terug naar boven


6 jaar


Het zakmes

KNOESTER
Regie: Åsleik Engmark (Noorwegen, 2009)
Leeftijd: 4-8 jaar

Junior, een vijf jaar oud jongetje dat van de grote stad naar het platteland verhuist, bezit een imaginair vriendje : Knoester, een pratende tak. Noorse jeugdfilm werkt vooral door de aanstekelijke aankleding en de ongekunstelde avonturen van het jongetje en zijn tak.

HET ZAKMES
Regie: Ben Sombogaart (Nederland, 1992)
Leeftijd: 4-8 jaar
Mooie en spannende film over twee vrienden, Mees en Tim. Ze raken elkaar uit het oog omdat een van hen verhuist. Op allerlei manieren probeert Mees zijn vriend te bereiken omdat hij hem zijn zakmes wil teruggeven. Als niets helpt, komt Mees op een geniaal idee: meedoen aan een tv- spel, dan zal Tim hem wel zien. Kinderlogica in optima forma.

PIPPI IN TAKA TUKA LAND
Regie: Ole Hellbom (Zweden, 1969)
Leeftijd: 4-10 jaar
Wanneer de ouders van Tommie en Annika op vakantie gaan, vertrouwen ze hun kinderen toe aan de zorgen van Pippi. De kinderen vinden in het water een fles met een briefje van Pippi's vader. Het blijkt dat zeerovers Pippi's vader gevangen houden op Taka Tuka Land, een eiland in de Zeven Zeeën. De kinderen willen hem bevrijden. Ze beginnen hun reis in een bed dat aan een luchtballon hangt.

PLUK VAN DE PETTEFLET
Regie: Ben Sombogaart & Pieter van Rijn ( Nederland, 2004)
Leeftijd: 5-8 jaar
Het jongetje met het verwaaide haar en pet rijdt met zijn rode kraanwagentje de stad binnen, op zoek naar een huisje. Iedereen boven de vijf kent de kleurrijke personages die hij ontmoet in de Petteflet, waar hij een torenkamertje betrekt: mevrouw Helderder en haar roze dochtertje Aagje, de chaotische Stampertjes, Dollie de duif en de Krullevaar.

DE RODE BALLON
Regie: Albert Lamorisse (Frankrijk, 1956)
Leeftijd: 5-8 jaar
In het Parijs van de jaren 50 vindt een jongetje (de zoon van de regisseur) een prachtige rode ballon. Of is het andersom? In ieder geval kiest de ballon er voor de jongen overal te volgen. Samen zwerven ze door de buurt tot ze een groepje rotjochies tegenkomen. Won destijds een Gouden Palm voor de beste film in Cannes. Regisseur Albert Lamorisse is de bedenker van het spel Risk. In dezelfde voorstelling: Crin-blanc een korte film van Lamorisse over de vriendschap tussen een vissersjongen en een wilde hengst. Beide films zijn gerestaureerd en Frans cultureel erfgoed.

Terug naar boven


7 jaar


BFG (Grote vriendelijke reus)

KRUIMELTJE
Regie: Maria Peters van Rijn (Nederland, 1999)
Leeftijd: 6-12 jaar
Tweede film van regisseuse/scenariste Peters (De tasjesdief), gebaseerd op de in 1923 verschenen kindersmartlap van Chris van Abkoude, werd een groot succes. Honderdduizenden mensen lieten de Amerikaanse bombarie voor wat het was en keken Kerst 1999 naar de oubollige smeuïgheid van Kruimeltje die op zoek gaat naar zijn donkerbruine wortels in een geslaagde mix van Dickens, Swiebertje en Ontdek je plekje.

THE BFG (GROTE VRIENDELIJKE REUS)
Regie: Brian Cosgrove (Groot- Brittanie, 1989)
Leeftijd: 6-10 jaar 
In de film naar het beroemde boek van Roald Dahl wordt de kleine Sofie door een aardige reus (de GVR ) die dromen verzamelt naar een verre planeet meegenomen. Op die planeet wonen ook onvriendelijke reuzen die van plan zijn alle vredig dromende kinderen op te eten. De koningin moet er aan te pas komen om dat te voorkomen. Misschien minder leuk voor volwassenen, maar minder eng voor de doelgroep.

ERNEST & CELESTINE
Regie: Stéphane Aubier, Vincent Patar en Benjamin Renner (Frankrijk, 2012)
Leeftijd: 6-9

Geestige, lieve boekverfilming waarin muziekbeer Ernest en tekenmuis Célestine elkaar uit de penarie helpen. Aangenaam losse figuurtjeslijnvoering, warme aquarelachtergronden en grappige details maken deze op en top Europese animatiefilm tot een feest. De scène waarin Ernests vioolklanken Célestines penseelstreekjes en verfspatjes over papier en filmdoek doen dansen is geweldig.

SVEN EN ZIJN RAT
Regie: Magnus Martens (Noorwegen, 2006)
Leeftijd: 6-10 jaar 
Veel mensen vinden ratten vies. Belachelijk , vindt Sven. Ratten boeren en scheten niet en ze likken zichzelf voortdurend schoon. Wel lastig is dat ze allerlei snoeren en kabels doorknagen. Sven besluit de hele wereld ervan te overtuigen hoe fantastisch ratten zijn, maar dat valt niet mee.

TOY STORY
Regie: John Lasseter (VS, 1995)
Leeftijd: 4-14 jaar

Toy Story heeft het hart onmiskenbaar op de goede plek, ook al zou de slimme merchandising (onder het motto: laat poppetjes leven en bewegen en moet je zien hoe snel de kinderen het speelgoed uit de winkels kopen) anders doen vermoeden. Regisseur Lasseter was dertig toen hij met een korte animatiefilm over levend speelgoed een Oscar won. Met Toy Story breidde de Amerikaanse Geppetto zijn liefde uit. Het is adembenemend én roerend om te zien hoe de houten cowboypop Woody om de aandacht van kind-baasje Andy strijdt met de moderne pop Buzz Lightyear, die denkt dat hij echt kan vliegen. Super.

Terug naar boven


8 jaar


Abeltje

ABELTJE
Regie: Ben Sombogaart (Nederland, 1998)
Leeftijd: 6-10 jaar 
Peperdure kinderfilm Abeltje is helemaal gericht op 'de jeugd van tegenwoordig ': een intro dat oogt als dat van de nieuwste James Bond en een montage met knipperlichttempo. Toch blijft de tienjarige liftjongen Abeltje (Van Gastel) een typisch Annie M.G. Schmidt-personage. Haar tomeloze fantasie en humoristische dialogen sijpelen in de film nog voldoende door. Liftjongen Abeltje vliegt in een magische lift met passagiers en al naar New York om uitgebreide avonturen te beleven.

FINDING NEMO
Regie: Andrew Stanton, Lee Unkrich (VS, 2003)
Leeftijd: 6-10 jaar 
Clownvis Marlin gaat in de animatiefilm van Pixar en Disney op zoek naar zijn vermiste zoontje Nemo. Hij krijgt hulp van Dory, een tropische vis die geen kortetermijngeheugen heeft. De obstakels die ze onderweg tegenkomen voldoen stuk voor stuk aan de dubbele eisen voor een geslaagde familiefilm; fantasievol en uitbundig genoeg voor jonge kinderen, en met de humor en filmverwijzingen om bij volwassenen een succes te zijn.

LEPEL
Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen (Nederland, 2005)
Leeftijd: 6-10 jaar 
De 9-jarige Lepel lijkt Assepoester wel. Zijn stiefoma laat hem schoenen poetsen, de gootsteen ontstoppen en het vuilnis buitenzetten, terwijl ze zelf voor de televisie hangt. Hij besluit op zoek te gaan naar een nieuwe, lieve moeder, bijgestaan door de verkoper Max, die verliefd is op de bedrijfsleidster. Een innemend sprookje, dat doet denken aan de Annie Schmidt- verfilming Minoes en Roald Dahls Mathilda.

OPAL DREAM
Regie: Peter Cattaneo (Groot-Brittannië, Australië, 2005 )
Leeftijd: 6-12 jaar 
De negenjarig Kellyanne in het Australische mijnstadje Lightning Ridge leeft in een droomwereld met haar onzichtbare vriendjes Pobby en Dingan. Heeft ze slechts een te grote fantasie heeft of is ze echt ziek? De debuterende Sapphire Boyce is ontroerend als de breekbare Kellyanne; Christian Byers overtuigt als haar doortastende broer.

THE WIZARD OF OZ
Regie: Victor Flemming (VS, 1939)
Leeftijd: 8-12 jaar 
De wereldberoemde Wizard of Oz met Judy Garland als de enige echte Dorothy die met haar hondje Toto door een tornado wordt meegenomen naar de betoverde wereld van Oz. Alwaar ze op de Yellow Brick Road, op weg naar de tovenaar die haar misschien thuis kan brengen, gezelschap krijgt van Scarecrow, Tin Man en Cowardly Lion. The Wizard of Oz behoort nog steeds tot de meest succesvolle live-action kinderfantasieën ooit in Hollywood bedacht.

E.T. THE EXTRA-TERRESTRIAL
Regie: Steven Spielberg (VS, 1982)
Leeftijd: 6-12 jaar 
Spielbergs lofzang op de kinderlijke onschuld en hang naar avontuur - ook wel geïnterpreteerd als een religieuze vertelling over de komst van de Messias - bezorgt zelfs de meest sceptische kijker een brok in de keel. Een jongetje neemt een verdwaald buitenaards wezen in huis, maar moet het verbergen voor onbegrijpende volwassenen.

LOENATIK DE MOEVIE
Regie: Bobby Eerhart (Nederland, 2002)
Leeftijd: 7-11 jaar 
Loenatik, de movie is de afsluiter van de VPRO-serie Loenatik. Het vijftal patiënten laat hun inrichting Zonnedael achter zich. Het was Eerharts belangrijkste opdracht het evenwicht tussen humor en drama te bewaken. Dat is goed gelukt, want de malle typetjes in carnavalskleren zijn echte personages geworden. Een uitbundige film voor jong en oud, onder het motto 'gek zijn is zo gek nog niet.'

MINOES
Regie: Vincent Bal (Nederland, 2001)
Leeftijd: 6-12 jaar 
Poes Minoes is in het lijf van een juffrouw beland. Van binnen is ze poes - ze spint, krabt, geeft kopjes - maar van buiten is ze een dametje. Beginnend journalist Tibbe voelt zich ook niet lekker. Zijn chef wil relevant nieuws maar de verlegen Tibbe weet niet hoe hij daar aan moet komen. Een bijzondere ontmoeting met juffrouw Minoes biedt uitkomst. Minoes werkt dankzij het innemende samenspel, de overtuigende communicatie tussen katten en mensen en de algehele warmte van het scenario. Gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Annie M.G. Schmidt.

CHICKEN RUN
Regie: Nick Park, Peter Lord (Groot-Brittannië, 2000)
Leeftijd: 6-12 jaar 
Wanneer een machine voor de volautomatische productie van kippenpastei wordt geïnstalleerd, realiseren de leghennen zich dat het tijd is te ontsnappen. De kippenboerderij is echter een waar strafkamp, compleet met prikkeldraad en honden. Als haan Rocky (stem Gibson ) letterlijk uit de lucht komt vallen, wil hij de kippen leren vliegen. De samenwerking tussen de Britten van Aardman (Wallace & Gromit) en het Amerikaanse DreamWorks leverde een mengsel op van Britse humor en Amerikaanse effectiviteit .

SELMA & JOHANNA
Regie: Ingela Magner (Zweden, 1997)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Johanna is blijven zitten. Volstrekt oneerlijk, vindt ze. Woedend besluit ze samen met haar beste vriendin Selma haar lerares aan te klagen bij het Europese Hof in Straatsburg. De meiden pakken wat noodzakelijke spullen in een tas en gaan op weg. Een reis met veel gekke types en rare gebeurtenissen is het gevolg.

EMIL EN DE DETECTIVES

Regie: Franziska Buch (Duitsland, 2001)
Leeftijd: 8-12 jaar 
De vader van de twaalfjarige Emil moet herstellen van een auto-ongeluk dus gaat Emil logeren in Berlijn. Tot zijn grote schrik wordt hij in de trein beroofd door booswicht Max Grundeis maar Emil zit niet bij de pakken neer. In Berlijn regelt hij een hiphopperige jeugdbende en gezamenlijk gaat het stel op zoek naar Emils bezittingen, geholpen dan wel belemmerd door stereotiepe criminele Joegoslaven, kindvriendelijke Italianen en omvangrijke Turkse families.

SHREK
Regie: Andrew Adamson, Vicky Jenson (VS, 2001)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Titelheld Shrek (stem Mike Myers) is een effengroene verschijning van formaat. Omdat de mensen hem eng en lelijk vinden heeft hij liever niemand om zich heen. Dat lukt aardig in zijn afgelegen moeras . Totdat hij op een dag wakker wordt met honderden sprookjesfiguren in zijn voortuin. Die moeten weg, maar dat blijkt niet zo eenvoudig. De superieure animatietechnieken van Shrek waren goed voor bijna een half miljoen kaartjes.

Terug naar boven


9 jaar


Percy, Buffalo Bill en ik

HARRY POTTER EN DE STEEN DER WIJZEN
Regie: Chris Columbus ( Groot-Brittannië/ Vs, 2001)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Populaire fantasyfilm over een jongetje met heel vervelende stiefouders, dat flink opknapt als hij hoort dat hij afstamt van een stel tovenaars. Als klap op de vuurpijl mag hij naar een prestigieuze toverschool waar de misère van alledag plaatsmaakt voor bovennatuurlijke avonturen. Escapisme van de bovenste plank, naadloos gebaseerd op het eerste deel uit de reeks van zeven bestsellers van J.K. Rowling .


JAMES AND THE GIANT PEACH
Regie: Henry Selick (VS, 1996)
Leeftijd: 6-12 jaar

Stop-motion animatiefilm - gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl - van regisseur Henry Selick en producent Tim Burton, de makers van The Nightmare Before Christmas. Jongetje James wordt na de gruwelijke dood van zijn ouders afgebeuld door enge tantes. Een mysterieuze man verschaft hem middels 1000 magische krokodillentongetjes toegang tot een enorme perzik waarmee hij over de Atlantische Oceaan reist, samen met een lieveheersbeestje, een aardworm, een duizendpoot, een spin, een sprinkhaan en een glimworm. Knappe animatie en een grimmige ondertoon leveren een sprookjesachtig mooie kijkfilm.

THE CLIMB
Regie: Bob Swaim (Nieuw-Zeeland, 1997)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Een stoffige, knorrige en bijna door longkanker gevelde oude baas (John Hurt) heeft nog maar één doel: ophouden met leven. Als zijn buurjongetje Danny (Smith) die per ongeluk een paar pijlen door z'n slaapkamerraam schiet en de bejaarde bijna op zijn wenken bedient, is dat het begin van een mooie vriendschap.

PERCY, BUFFALO BILL EN IK
Regie: Anders Gustafsson (Zweden, 2005)
Leeftijd: 8-12 jaar 
De tienjarige Ulf gaat, zoals elk jaar, in de zomermaanden naar zijn opa en oma, die op het Zweedse platteland wonen. Dit jaar wordt hij voor het eerst verliefd - op de mooie maar eigenwijze Pia - en ontpopt zijn vriendje Percy zich als zijn grootste concurrent. Opa gedraagt zich ook nog onvriendelijker dan gewoonlijk. Sympathieke, onschuldige jeugdfilm speelt in een onbepaald verleden, wat de enigszins ouderwetse toon verklaart.

DE GEBROEDERS LEEUWENHART
Regie: Olle Hellbom (Zweden, 1977)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Kruimel en Jonathan, de gebroeders Leeuwenhart, ontdekken de Kersenvallei, een paradijs waar je na je dood heengaat . Het is er vredig. Maar zwarte ridder Tengil trekt ertegen ten strijde. De broers helpen de goede ridders de vallei te verdedigen: de tiran mag hier niet over gaan heersen! Zelfs een draak moet gedood worden. Kruimel en Jonathan tonen zich ware helden. Uiteindelijk lukt het om Tengil en zijn mannen te verdrijven en komt er weer vrede in de mooie vallei.

KIDZ IN DA HOOD
Regie: Catti Edfeldt, Ylva Gustavsson (Zweden, 2006)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Het 9-jarige vluchtelingetje Amina verblijft samen met haar opa illegaal in de woning van de werkloze rockmuzikant Johan, in een grauwe buitenwijk van Stockholm. Als opa overlijdt mag ze van Johan blijven, al heeft hij geen ervaring met het opvoeden van kinderen. Maar een kind opvoeden is helemaal niet moeilijk: 'Je hoeft alleen maar te vragen of ik mijn tanden heb gepoetst,' leert haar would be-vader van Amina. Blijmoedige kruising tussen een realistisch drama en een feel good musical, waarin de meeste problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. In 2007 bekroond met de Cinekidleeuw.

Terug naar boven


10 jaar


An Angel for May

CLOCKWORK MICE
Regie: Vadim Jean (Groot-Brittannië, 1995)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Steve (Ian Hart) begint als leraar op een school voor lastige kinderen en krijgt het meteen aan de stok met de 14-jarige Conrad. Hun liefde voor hardlopen brengt leraar en leerling uiteindelijk dichter bij elkaar en met andere scholieren vormen ze een hardloopclubje. Brits drama met een vleugje romantiek tussen Steve en zijn collega Polly.

THE FANTASTIC MR. FOX
Regie: Wes Anderson (VS, 2009)
Leeftijd: 8-14 jaar

Heerlijke poppenfilm voor jong en oud van Wes Anderson over een vossenfamilie die in een boomhuis gaat wonen, maar door de streken van vader Fox al gauw achterna wordt gezeten door drie boze boeren. De bewerking van het boek van Roald Dahl is speels en eigenwijs, met de briljante stemmen van George Clooney, Meryl Streep en Bill Murray. Eigenzinnig, intelligent en tijdloos.

POLLEKE
Regie: Ineke Houtman (Nederland, 2003)
Leeftijd : 8-12 jaar 
Polleke is een 11-jarig meisje uit Amsterdam-West, dat 'helemaal wiebel' wordt van de Marokkaanse Mimoen die in de flat tegenover haar woont. Maar Mimoen moet van zijn vader met een meisje uit Marokko trouwen. Liv Stig, met ogen die vuur spuwen, is prachtig als de eigenwijze Polleke en het camerawerk van Sander Snoep is fraai.

Terug naar boven


11 jaar


Ali Zaoua, prince de la rue

WAARHEID, DURVEN OF DOEN
Regie: Christina Olofson (Zweden, 1997 )
Leeftijd: 8-12 jaar 
Alles lijkt opeens anders als de 12- jarige Nora na de zomervakantie weer op school komt. Haar vriendin Sabine ziet haar ineens niet meer staan en Karin, het buitenbeentje in de klas, wil wel haar vriendin worden. Als Nora Sabine's walkman leent, verdenken Sabina en haar vrienden Karin ervan dat zij de walkman heeft gestolen. Dit brengt hen ertoe een spel te spelen met de bedoeling Karin te straffen: Waarheid, durven of doen. En Nora moet daarbij helpen.

ALI ZAOUA, PRINCE DE LA RUE
Regie: Nabil Ayouch (Marokko, Frankrijk, België, Tunesië, 2000)
Leeftijd: 10-12 jaar 
Vier door lijm en sigaretten benevelde straatkinderen in Casablanca fantaseren over een zonnige toekomst. Als één van hen wordt gedood door een jeugdbende nemen de anderen zich voor om hem een prinselijke begrafenis te geven. Tijdens de moeizame voorbereidingen ontdekken de jongens de zin van hun eigen bestaan. Regisseur Ayouch loodst zijn verbluffend overtuigende kindacteurs - allemaal echte straatkinderen - door een magisch verhaal te midden van zonovergoten ellende waarbij sentimentaliteit niet wordt geschuwd.

ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET
Regie: Dennis Bots (Nederland, 2012)
Leeftijd: 9-14   

Akkie is een opgewekte stoere meid die verzot is op voetbal, net als haar klasgenoot Joep,een nogal chagrijnige jengelkop, met wie ze het voortdurend aan de stok heeft. Maar dan wordt Akkie op een dag met leukemie in het ziekenhuis opgenomen. Verfilming van het gelijknamige boek van Jacques Vriens is een rechttoe-rechtaan jeugdfilm over niet te stuiten levenslust.

THE CURE
Regie: Peter Horton (VS, 1995)
Leeftijd: 10-12 jaar 
Het schoffie van de buurt, Erik, besluit vrienden te worden met Dexter, een jongen die door iedereen wordt gemeden. Dexter heeft aids gekregen door een bloedtransfusie. Erik haalt hem echter uit zijn eenzame dal. Dexters moeder is dolblij met de vriendschap, in tegenstelling tot Erik's ouders , die bang zijn dat hij besmet zal worden. Als de toestand van Dexter verslechtert, is Erik vastbesloten zijn vriend niet in de steek te laten. Op zoek naar een dokter die Dexter kan genezen, gaan ze samen op reis. Tijdens deze avontuurlijke zomer leren ze veel over vriendschap, liefde en genezing.

WHERE THE WILD THINGS ARE
Regie: Spike Jonze (VS, 2009)
Leeftijd: 10-14 jaar

Fantasierijke verfilming van het klassieke prentenboek van Maurice Sendak uit 1963. Regisseur Spike Jonze heeft het verhaal over het jongetje Max uitgebouwd tot een groots avontuur, waarin Max vlucht naar een wereld vol goedaardige monsters die hem tot koning kronen. Jonze is erin geslaagd een film te maken  die een ode is aan de avontuurlijke kindergeest , zonder dat het een echte kinderfilm is geworden. De acteurs, de aankleding en de locaties zijn van grote klasse.

Terug naar boven


12 jaar


Dunya en Desie

BEND IT LIKE BECKHAM
Regie: Gurinder Chadha (Groot-Brittannië, Duitsland, Verenigde Staten, 2002)
Leeftijd: 10-12 jaar 
Iedere vrije minuut is de 18-jarige Jess in het park te vinden. Haar grootste passie is voetbal, haar voorbeeld David Beckham. Ondanks haar traditionele Indiase ouders sluit Jess zich stiekem aan bij een vrouwenelftal. Bend It Like Beckham is een vrolijke komedie met de botsing tussen de Engelse en de Indiase cultuur als een koddig hobbeltje. De makers hadden wat moeite om de zaak af te ronden, maar dat kan de pret niet drukken met al die blije muziek, bonte kleurtjes en gezellige montage.

PLANTA 4A
Regie: Antonio Mercero (Spanje, 2003)
Leeftijd : 11-12 jaar 
Speelfilm over vier jongens die op dezelfde afdeling in een ziekenhuis liggen met dezelfde reden: hun been moet worden afgezet om kanker een halt toe te roepen. De jongens proberen er het beste van te maken.

DUNYA EN DESIE
Regie: Dana Nechushtan (Nederland, 2008)
Leeftijd: vanaf 12 jaar 
Film naar de televisieserie over twee hartsvriendinnen uit Amsterdam-Noord. Dunya en Desie reizen naar Marokko. Dunya om de man aan wie ze is uitgehuwelijkt te ontmoeten, Desie gaat op zoek naar haar vader. Grootste troeven van Nechushtans luchtige roadmovie zijn de perfect op elkaar ingespeelde hoofdrolspeelsters: Maryam Hassouni (Dunya) en vooral Eva van de Wijdeven als Desie, een ordi met een hart van goud.

Terug naar boven

 

14 jaar

IT'S NOT ME, I SWEAR
Regie: Philippe Falardeau (Canada, 2008)
Leeftijd: 14 jaar

Voor een kinderfilm die begint met een tienjarig jongetje dat zichzelf probeert te verhangen in zijn voortuin, is It's Not Me, I Swear! opmerkelijk licht van toon. Léon (Antoine L'Écupyer, perfect gecast) probeert middels een voice-over uit te leggen wat hem beweegt bij zijn doodswens, die in uitvoering almaar mislukt. Echt depressief lijkt hij niet, wel opstandig. Even geestig als wrang portret van een jongetje dat in het Montréal van de jaren 60 onder andere van zijn moeder leert dat het slecht is om te liegen, maar nog slechter om betrapt te worden.

STELLA
Regie: Sylvie Verheyde (Frankrijk, 2008)
Leeftijd : 14 jaar

Bitterzoete autobiografische film van regisseuse Verheyde, over een 11-jarig meisje dat opgroeit in een kroeg in een Parijse voorstad, dan de literatuur ontdekt en zich ontworstelt aan haar ouderlijk milieu. Stella is een ode aan leergierigheid van kinderen – ze zouden allemaal dezelfde kansen moeten krijgen.

Terug naar boven