nieuwe site?

De CinekidKlappers

De beste jeugdfilms (gerangschikt op leeftijd)

Ouders beslissen natuurlijk zelf wel welke films ze hun kinderen laten zien. Toch vragen ze zich stiekem vast wel eens af wat hun kroost nu eigenlijk gezien moet hebben. VPRO Cinema en Cinekid presenteren daarom de CinekidKlappers, een door experts samengestelde lijst van de beste kinderfilms van toen en nu. Op deze pagina staan de films gerangschikt op (piek-)leeftijd.

4 jaar

DE KLEINE IJSBEER
Regie: Thilo Rothkirch (Duitsland, 2001)
Leeftijd: 4-8 jaar 
Thema: Vriendschap, dieren, verlies

Mooi geanimeerde versie van de verhalen van Hans de Beer. In drie episoden dreigt de harmonie op de noordpool te worden verstoord, maar de problemen worden in soepele stijl en zonder veel gevaren opgelost.

5 jaar

De drie rovers

KIKKERDRIL
Regie: Simone van Dusseldorp (Nederland, 2009)
Leeftijd: 4-7 jaar
Thema: Familie, Dieren/natuur

De 7- jarige Max woont met zijn alleenstaande moeder en grote broer in een flatje in de stad. Toch struint hij het liefst in zijn blauwe overall door de bossen en weilanden rond het dijkhuisje van zijn oma. Van zijn broer moet hij een pot met kikkerdril vullen, een lastige klus, maar gelukkig krijgt hij hulp van een bijdehand, donker meisje. Het wordt een aangename, interessante tocht. Uitstekende film van Van Dusseldorp, die goede jeugd- en puberfilms kan maken. Schitterend camerawerk, prima spel, een absolute aanrader voor (jonge) kinderen . En ze steken er nog wat van op ook.

PETTSON & FINDUS
Regie: Albert Hanan Kaminsky (Zweden, 1999)
Leeftijd: 4-8 jaar 
Thema: Vriendschap, dieren

De brutale kat Findus en z'n oude baas Pettson gaan hartje winter vissen. Ze worden overvallen door een sneeuwstorm en bouwen een iglo om te schuilen. Om de tijd door te komen vertellen ze elkaar belevenissen van het afgelopen jaar.

DE DRIE ROVERS
Regie: Hayo Freitag (Duitsland, 2007)
Leeftijd: 5-10 jaar 
Thema: Eenzaamheid, fantasie/magie, familie

Op een dag nemen drie gevaarlijke rovers een klein, blond weesmeisje mee naar huis. Ze weet de bandieten ertoe te bewegen van hun gestolen goudstukken een groot kasteel voor alle weeskinderen te kopen. Een film met vrolijke liedjes en schitterende tekeningen gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Tomi Ungerer.

6 jaar

Het paard van Sinterklaas

HET ZAKMES
Regie: Ben Sombogaart (Nederland, 1992)
Leeftijd: 4-8 jaar 
Thema: Vriendschap, familie

Mooie en spannende film over twee vrienden, Mees en Tim. Ze raken elkaar uit het oog omdat een van hen verhuist. Op allerlei manieren probeert Mees zijn vriend te bereiken omdat hij hem zijn zakmes wil teruggeven. Als niets helpt, komt Mees op een geniaal idee: meedoen aan een tv-spel, dan zal Tim hem wel zien. Kinderlogica in optima forma.

KNOESTER
Regie: Åsleik Engmark (Noorwegen, 2009)
Leeftijd : 4-8 jaar

Thema: Vriendschap, fantasie/magie
Junior, een vijf jaar oud jongetje dat van de grote stad naar het platteland verhuist, bezit een imaginair vriendje: Knoester, een pratende tak. Noorse jeugdfilm werkt vooral door de aanstekelijke aankleding en de ongekunstelde avonturen van het jongetje en zijn tak.

HET PAARD VAN SINTERKLAAS
Regie: Mischa Kamp (Nederland, 2005)
Leeftijd: 4-10 jaar 
Thema: Vreemde culturen, dieren, integratie

Het debuut van Mischa Kamp ontvouwt een snoezige variant op de multiculturele maatschappij. Het Chinees-Nederlandse meisje Winky denkt dat Sinterklaas haar wel een paard cadeau wil doen. Haar vader vraagt zich intussen af wat die schoen met wortel toch in de kamer doet.

PIPPI IN TAKA TUKA LAND
Regie: Ole Hellbom (Zweden, 1969)
Leeftijd: 4-10 jaar 
Thema: Vriendschap, familie, fantasie

Wanneer de ouders van Tommie en Annika op vakantie gaan, vertrouwen ze hun kinderen toe aan de zorgen van Pippi. De kinderen vinden in het water een fles met een briefje van Pippi's vader. Het blijkt dat zeerovers Pippi's vader gevangen houden op Taka Tuka Land, een eiland in de Zeven Zeeën. De kinderen willen hem bevrijden. Ze beginnen hun reis in een bed dat aan een luchtballon hangt.

DE RODE BALLON
Regie: Albert Lamorisse (Frankrijk, 1956)
Leeftijd: 5-8 jaar 
Thema: Vriendschap, fantasie/magie

In het Parijs van de jaren 50 vindt een jongetje door de zoon van de regisseur) een prachtige rode ballon. Of is het andersom? In ieder geval kiest de ballon er voor de jongen overal te volgen. Samen zwerven ze door de buurt tot ze een groepje rotjochies tegenkomen. Won destijds een Gouden Palm voor de beste film in Cannes. Regisseur Albert Lamorisse is de bedenker van het spel Risk. In dezelfde voorstelling: Crin-blanc een korte film van Lamorisse over de vriendschap tussen een vissersjongen en een wilde hengst. Beide films zijn gerestaureerd en Frans cultureel erfgoed.

PLUK VAN DE PETTEFLET
Regie: Ben Sombogaart & Pieter van Rijn ( Nederland, 2004)
Leeftijd: 5-8 jaar 
Thema: Vriendschap, dieren/ natuur

Het jongetje met het verwaaide haar en pet rijdt met zijn rode kraanwagentje de stad binnen, op zoek naar een huisje. Iedereen boven de vijf kent de kleurrijke personages die hij ontmoet in de Petteflet, waar hij een torenkamertje betrekt: mevrouw Helderder en haar roze dochtertje Aagje, de chaotische Stampertjes, Dollie de duif en de Krullevaar.

SNEEUWWITJE EN DE ZEVEN DWERGEN
Regie: David Hand (VS, 1937)
Leeftijd: 5-10 jaar 
Thema: Verlies, liefde, muziek/dansen

Klassieke Disney-film naar het sprookje over Sneeuwwitje die terechtkomt bij de zeven dwergen. De Russische filmmaker Sergei Eisenstein (Pantserkruiser Potemkin , 1925) heeft eens gezegd dat Sneeuwwitje (1937) een breukpunt vormde in de filmgeschiedenis.

KIRIKOU EN DE HEKS
Regie: Michel Ocelot (Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland, 1998)
Leeftijd: 6-9 jaar 
Thema: Fantasie/magie , vreemde culturen, muziek

De jonge Kirikou probeert erachter te komen waarom een boze heks een vloek heeft uitgesproken over zijn geboortedorp in Afrika. Verfrissend antwoord op het Amerikaanse animatiegeweld dat de kinderfilmbranche overheerst: de film is prachtig opgebouwd uit heldere en eenvoudige beelden. Landschappen komen fantasierijk tot leven, en het verhaal staat als een huis. De originele versie heeft prachtige muziek van Youssou N' Dour.

7 jaar

Babe

DIK TROM
Regie: Arne Toonen (Nederland, 2010)
Leeftijd: 5-10 jaar

Thema: Opgroeien, discriminatie, liefde
Bonte, vet aangezette familiefilm naar de gelijknamige boeken van C. Joh. Kieviet, al namen de makers behoorlijk wat  vrijheid in het verfilmen van de klassieke jeugdliteratuur. De karikaturale personages en het fantasievolle decor maken het geheel luchtig en campy, wat vooral de jonge doelgroep zal aanspreken .

BABE
Regie: Chris Noonan (Australië/VS, 1995)
Leeftijd: 6-10 jaar 
Thema : Dieren, integratie

Biggetje Babe wordt door een schaaphond opgevoed. Hierdoor laat boer Hoggett (Cromwell) het varkentje, tegen alle gangbare gebruiken in, meedoen in een prestigieuze schaapherders-wedstrijd. De dieren in Babe praten niet alleen overtuigend met elkaar, hun gesprekken zijn nog interessant ook. Babe werd een onverwachte, wereldwijde hit dankzij een doortimmerd scenario, knappe speciale dier-effecten en een smetteloze rol van Cromwell.

IEP!
(Nederland, 2010) 
Leeftijd: 6-10 jaar

Thema: Fantasie/magie, familie
Verfilming van het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen uit 1996, over het meisje Viegeltje, dat vleugels heeft in plaats van armen. Na onenigheid met de producent liet regisseur Rita Horst haar naam van de titelrol halen. Volgens goed Amerikaans gebruik (Alan Smithee) is de film nu geregisseerd door Ellen Smit.

JUNGLE BOOK
Regie: Wolfgang Reitherman (VS, 1967)
Leeftijd: 5-10 jaar 
Thema: Familie, muziek/dansen, dieren

Animatiefilm naar Rudyard Kiplings wereldberoemde boek over een jongetje (Mowgli ) die opgroeit in de jungle. Hij besluit op zoek te gaan naar andere mensen, geholpen door Baloo de beer.

FINDING NEMO
Regie: Andrew Stanton, Lee Unkrich (VS, 2003)
Leeftijd: 6-10 jaar 
Thema: Vriendschap, opgroeien, familie

Clownvis Marlin gaat in de animatiefilm van Pixar en Disney op zoek naar zijn vermiste zoontje Nemo. Hij krijgt hulp van Dory, een tropische vis die geen kortetermijngeheugen heeft. De obstakels die ze onderweg tegenkomen voldoen stuk voor stuk aan de dubbele eisen voor een geslaagde familiefilm; fantasievol en uitbundig genoeg voor jonge kinderen, en met de humor en filmverwijzingen om bij volwassenen een succes te zijn.

THE BFG (GROTE VRIENDELIJKE REUS)
Regie: Brian Cosgrove (Groot- Brittanie, 1989)
Leeftijd: 6-10 jaar 
Thema: Vriendschap, fantasie/ magie, geweld

In de film naar het beroemde boek van Roald Dahl wordt de kleine Sofie door een aardige reus (de GVR) die dromen verzamelt naar een verre planeet meegenomen. Op die planeet wonen ook onvriendelijke reuzen die van plan zijn alle vredig dromende kinderen op te eten. De koningin moet er aan te pas komen om dat te voorkomen. Misschien minder leuk voor volwassenen, maar minder eng voor de doelgroep.

ERNEST & CELESTINE
Regie: Stéphane Aubier, Vincent Patar en Benjamin Renner (Frankrijk, 2012)
Leeftijd: 6-9   
Thema: Vriendschap, discriminatie, dieren/natuur

Geestige, lieve boekverfilming waarin muziekbeer Ernest en tekenmuis Célestine elkaar uit de penarie helpen. Aangenaam losse figuurtjeslijnvoering, warme aquarelachtergronden en grappige details maken deze op en top Europese animatiefilm tot een feest. De scène waarin Ernests vioolklanken Célestines penseelstreekjes en verfspatjes over papier en filmdoek doen dansen is geweldig.

LANG LEVE DE KONINGIN
Regie: Esmé Lammers (Nederland, 1996)
Leeftijd: 6-10 jaar 
Thema: Fantasie/magie, eenzaamheid

De 8-jarige Sara (Tiba Tossijn) vindt zichzelf dom totdat ze via Victor, een jongwijs klasgenootje, de wondere wereld van het schaakspel ontdekt. In haar fantasie verdwijnt ze in het spel waar ze bevriend raakt met de witte koningin ( Monique van de Ven) en via het schaken haar vader vindt. De lieflijke film van Esmé Lammers werd een onverwacht bioscoopsucces en was goed voor een Gouden Kalf en een Cinekid Award voor Beste Film met lof voor de aandoenlijke verschijning van Tiba en de bonte stoet van geestige bijrollen.

TOY STORY
Regie: John Lasseter (VS, 1995)
Leeftijd: 4-14 jaar

Thema: Vriendschap, fantasie/magie
Toy Story heeft het hart onmiskenbaar op de goede plek, ook al zou de slimme merchandising (onder het motto: laat poppetjes leven en bewegen en moet je zien hoe snel de kinderen het speelgoed uit de winkels kopen) anders doen vermoeden. Het is adembenemend én roerend om te zien hoe de houten cowboypop Woody om de aandacht van kind-baasje Andy strijdt met de moderne pop Buzz Lightyear, die denkt dat hij echt kan vliegen. Super.

8 jaar

De griezelbus

ABELTJE
Regie: Ben Sombogaart (Nederland, 1998)
Leeftijd : 6-10 jaar 
Thema: Opgroeien, vreemde culturen, vriendschap

Peperdure kinderfilm Abeltje is helemaal gericht op 'de jeugd van tegenwoordig ': een intro dat oogt als dat van de nieuwste James Bond en een montage met knipperlichttempo. Toch blijft de tienjarige liftjongen Abeltje (Van Gastel) een typisch Annie M.G. Schmidt-personage. Haar tomeloze fantasie en humoristische dialogen sijpelen in de film nog voldoende door. Liftjongen Abeltje vliegt in een magische lift met passagiers en al naar New York om uitgebreide avonturen te beleven.

HET GEHEIM
Regie: Joram Lürsen (Nederland, 2010)
Leeftijd : 6-12 jaar

Thema: Familie, fantasie/magie
Sympathieke jeugdfilm van Joram Lürsen over achtjarig goochelaartje met een zeer levendige fantasie.

MIJN VADER WOONT IN RIO
Regie: Ben Sombogaart (Nederland, 1989 )
Leeftijd: 7-10 jaar 
Thema: Familie, verlies, opgroeien

Ontroerend en spannend speelfilmdebuut van Nederlands meest bekroonde kinderfilmregisseur Ben Sombogaart verhaalt over Liesje, een 9-jarig meisje dat naar Rio wil om vader te bezoeken. Moeder heeft haar redenen om dat geen verstandig plan te vinden. Dus zit er niks anders op dan zelf te gaan sparen voor een vliegticket.

OPAL DREAM
Regie: Peter Cattaneo (Groot-Brittannië, Australië, 2005 )
Leeftijd: 6-12 jaar 
Thema: Opgroeien, vriendschap, fantasie/ magie

De negenjarig Kellyanne in het Australische mijnstadje Lightning Ridge leeft in een droomwereld met haar onzichtbare vriendjes Pobby en Dingan. Heeft ze slechts een te grote fantasie heeft of is ze echt ziek? De debuterende Sapphire Boyce is ontroerend als de breekbare Kellyanne; Christian Byers overtuigt als haar doortastende broer.

THE WIZARD OF OZ
Regie: Victor Flemming (VS, 1939)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Thema: muziek/dansen, fantasie/magie, vriendschap

De wereldberoemde Wizard of Oz met Judy Garland als de enige echte Dorothy die met haar hondje Toto door een tornado wordt meegenomen naar de betoverde wereld van Oz. Alwaar ze op de Yellow Brick Road, op weg naar de tovenaar die haar misschien thuis kan brengen, gezelschap krijgt van Scarecrow, Tin Man en Cowardly Lion. The Wizard of Oz behoort nog steeds tot de meest succesvolle live -action kinderfantasieën ooit in Hollywood bedacht.

MATILDA
Regie: Danny DeVito (VS, 1996)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Thema: Familie , eenzaamheid, fantasie/magie

'Ik ben slim, jij bent dom. Ik ben groot, jij bent klein. En je kunt er niks aan doen.’ Matilda's eigen vader zegt het tegen haar, en ook haar heksachtige schooldirectrice. Het pientere zesjarige meisje staat helemaal alleen in een lompe wereld. Maar er is hulp onderweg van de lieve schooljuffrouw miss Honey en van een paranormale kracht in Matilda zelf .

DE WITTE BALLON
Regie: Jafar Panahi (Iran, 1995)
Leeftijd: 6-10 jaar 
Thema: Familie, vreemde culturen

De 7- jarige Razieh krijgt na veel zeuren van moeder een bankbiljet om een goudvis te kopen - een nieuwjaarssymbool in Iran. Anderhalf uur duurt de film, en anderhalf uur heeft Razieh om een vis te kopen. Dat blijkt nog best lastig. Panahi´s stijl doet soms denken aan het Italiaanse neo-realisme en combineert het met elementen uit de Iraanse cultuur. Toch is de mooie, zoete vertelling grenzenoverschrijdend.

WILLY WONKA AND THE CHOCOLATE FACTORY
Regie: Mel Stuart (VS, 1971)
Leeftijd: 6-10 jaar 
Thema: Fantasie/magie, familie, muziek/ dansen

De jonge Charlie mag, samen met een paar andere kinderen, een dagje doorbrengen in de geheimzinnige chocoladefabriek van Willy Wonka. Wilder is briljant als Wonka, de hoogst bizarre directeur van het bedrijf. Het ene moment vriendelijk en toegeeflijk, een seconde later een gevaarlijke, sadistische man, die niets liever wil dan de hebberige kinderen - afgezien van Charlie zijn de andere kinderen verschrikkelijke etterbakjes - straffen. De film is af en toe te eng voor hele jonge kijkers kijkers.

E.T. THE EXTRA-TERRESTRIAL
Regie: Steven Spielberg (VS, 1982)
Leeftijd: 6-12 jaar 
Thema: Vriendschap, fantasie/magie, verlies

Spielbergs lofzang op de kinderlijke onschuld en hang naar avontuur - ook wel geïnterpreteerd als een religieuze vertelling over de komst van de Messias - bezorgt zelfs de meest sceptische kijker een brok in de keel. Een jongetje neemt een verdwaald buitenaards wezen in huis, maar moet het verbergen voor onbegrijpende volwassenen.

KNETTER
Regie: Martin Koolhoven (Nederland, 2005)
Leeftijd: 6-12 jaar 
Thema : Familie, ziek

De moeder van Bonnie is een 'rare moeder'. Soms is ze vrolijk en heel druk, dan weer depressief. Als Bonnies oma overlijdt, moet ze het alleen met haar moeder zien te redden. Ondanks de zware thema's is Knetter een door de grenzeloze zachtaardigheid en de opgewekte inborst vanaf de eerste minuut een innemende productie.

MINOES
Regie: Vincent Bal (Nederland, 2001)
Leeftijd: 6- 12 jaar 
Thema: Dieren, vriendschap, fantasie/magie

Poes Minoes is in het lijf van een juffrouw beland. Van binnen is ze poes - ze spint , krabt, geeft kopjes - maar van buiten is ze een dametje. Beginnend journalist Tibbe voelt zich ook niet lekker. Zijn chef wil relevant nieuws maar de verlegen Tibbe weet niet hoe hij daar aan moet komen. Een bijzondere ontmoeting met juffrouw Minoes biedt uitkomst. Minoes werkt dankzij het innemende samenspel, de overtuigende communicatie tussen katten en mensen en de algehele warmte van het scenario. Gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Annie M.G. Schmidt.

FLY AWAY HOME
Regie: Carroll Ballard (VS, 1996)
Leeftijd : 8-12 jaar 
Thema: Familie, verlies, dieren

De dertienjarige Amy verhuist vanwege traumatische omstandigheden (opening is bruut ) van Nieuw-Zeeland naar haar vader in ruraal Canada. Vader (Jeff Daniels) is een joviale snuiter maar Amy hunkert naar iets van zichzelf. Een verlaten nest ganzeneieren dient zich op het juiste moment aan. Als de vogeltjes uitbreken zien ze Amy aan voor Moeder Gans. Sublieme jeugdboekverfilming van Carroll Ballard.

SHREK
Regie: Andrew Adamson, Vicky Jenson (VS, 2001)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Thema: Vriendschap, liefde, fantasie/magie

Titelheld Shrek (stem Mike Myers) is een effengroene verschijning van formaat. Omdat de mensen hem eng en lelijk vinden heeft hij liever niemand om zich heen. Dat lukt aardig in zijn afgelegen moeras. Totdat hij op een dag wakker wordt met honderden sprookjesfiguren in zijn voortuin. Die moeten weg, maar dat blijkt niet zo eenvoudig. De superieure animatietechnieken van Shrek waren goed voor bijna een half miljoen kaartjes.

JA ZUSTER, NEE ZUSTER
Regie: Pieter Kramer (Nederland, 2002)
Leeftijd: 6-12 jaar 
Thema: Muziek/dansen, geschiedenis/verleden

Ja zuster, nee zuster speelt prettig in op nostalgie naar de veilige, hoopvolle jaren zestig en schept een droombeeld van de door Annie M. G. Schmidt. geschreven tv-serie. Regisseur Kramer (Hertenkamp) laat zijn uitbundige absurdisme de vrije loop, vooral tijdens de klassieke musicalnummers. Productiedesigner Vincent de Pater bouwde de hele Primulastraat uit die serie prachtig studio-achtig na en liet daarmee ieder realisme varen. Ouderwets op een moderne manier: in Kramers sympathieke Ja zuster-universum is ook plaats voor breakdancing, homoseksualiteit en buitenlanders.

UP
Regie: Pete Docter en Bob Peterson (VS, 2009)
Leeftijd: 6-14 jaar 
Thema: Opgroeien

Animatiefilm van Peter Doctor en Bob Peterson over een oude man die ballonnen aan zijn huis bindt om naar Zuid-Amerika te vliegen.

9 jaar

Matilda

HARRY POTTER EN DE STEEN DER WIJZEN
Regie: Chris Columbus ( Groot-Brittannië/ Vs, 2001)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Thema: Fantasie/ magie, vriendschap, school

Populaire fantasyfilm over een jongetje met heel vervelende stiefouders, dat flink opknapt als hij hoort dat hij afstamt van een stel tovenaars. Als klap op de vuurpijl mag hij naar een prestigieuze toverschool waar de misère van alledag plaatsmaakt voor bovennatuurlijke avonturen. Escapisme van de bovenste plank, naadloos gebaseerd op het eerste deel uit de reeks van zeven bestsellers van J.K. Rowling.

JAMES AND THE GIANT PEACH
Regie: Henry Selick (VS, 1996)
Leeftijd: 6-12 jaar

Thema: Fantasie/magie, vriendschap
Stop-motion animatiefilm - gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl - van regisseur Henry Selick en producent Tim Burton, de makers van The Nightmare Before Christmas. Jongetje James wordt na de gruwelijke dood van zijn ouders afgebeuld door enge tantes. Een mysterieuze man verschaft hem middels 1000 magische krokodillentongetjes toegang tot een enorme perzik waarmee hij over de Atlantische Oceaan reist, samen met een lieveheersbeestje, een aardworm, een duizendpoot, een spin, een sprinkhaan en een glimworm. Knappe animatie en een grimmige ondertoon leveren een sprookjesachtig mooie kijkfilm.

MARIKEN
Regie: André van Duuren (Nederland, 2000)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Thema: Opgroeien, geschiedenis/verleden

Wondere Middeleeuwen, met voorwerpen van de set van Braveheart, vormen het decor van Mariken. Het meisje uit de titel is in het Waanwoud opgevoed door kluizenaar Archibald. Onbevangen gaat zij naar de stad, waar ze verbazende dingen leert. Mariken sloeg erg aan bij de kinderen, die het niet erg vonden dat niet al het mysterie wordt verklaard.

TSATSIKI, MAMA EN DE POLITIEMAN
Regie: Ellen Lemhagen (Zweden, Noorwegen, IJsland, Denemarken, 1999)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Thema: Familie, vreemde culturen, opgroeien

De elfjarige Tsatsiki hunkert naar zijn Griekse vader, een octopusvisser op de Middellandse Zee. Hij weet niet dat hij de passievrucht is van een vakantieliefde. Ondertussen wil zijn knappe moeder een carrière als zangeres. Ook is ze verliefd op een jonge politieman. Een fijne film over fantasie, surrogaatvaders en de noodzaak van zwemles. Gebaseerd op een drietal boeken van Moni Nilsson-Brännström.

PERCY, BUFFALO BILL EN IK
Regie: Anders Gustafsson (Zweden, 2005)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Thema: Liefde, vriendschap, pubertijd

De tienjarige Ulf gaat, zoals elk jaar, in de zomermaanden naar zijn opa en oma , die op het Zweedse platteland wonen. Dit jaar wordt hij voor het eerst verliefd - op de mooie maar eigenwijze Pia - en ontpopt zijn vriendje Percy zich als zijn grootste concurrent. Opa gedraagt zich ook nog onvriendelijker dan gewoonlijk. Sympathieke, onschuldige jeugdfilm speelt in een onbepaald verleden , wat de enigszins ouderwetse toon verklaart.

DE GEBROEDERS LEEUWENHART
Regie: Olle Hellbom (Zweden, 1977)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Thema: Geschiedenis/verleden, vriendschap, fantasie/ magie

Kruimel en Jonathan, de gebroeders Leeuwenhart, ontdekken de Kersenvallei, een paradijs waar je na je dood heengaat. Het is er vredig. Maar zwarte ridder Tengil trekt ertegen ten strijde. De broers helpen de goede ridders de vallei te verdedigen: de tiran mag hier niet over gaan heersen! Zelfs een draak moet gedood worden. Kruimel en Jonathan tonen zich ware helden. Uiteindelijk lukt het om Tengil en zijn mannen te verdrijven en komt er weer vrede in de mooie vallei.

KIDZ IN DA HOOD
Regie: Catti Edfeldt, Ylva Gustavsson (Zweden, 2006)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Thema: Muziek/dansen, vriendschap, integratie

Het 9-jarige vluchtelingetje Amina verblijft samen met haar opa illegaal in de woning van de werkloze rockmuzikant Johan, in een grauwe buitenwijk van Stockholm. Als opa overlijdt mag ze van Johan blijven, al heeft hij geen ervaring met het opvoeden van kinderen. Maar een kind opvoeden is helemaal niet moeilijk: 'Je hoeft alleen maar te vragen of ik mijn tanden heb gepoetst,' leert haar would be-vader van Amina. Blijmoedige kruising tussen een realistisch drama en een feel good musical, waarin de meeste problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. In 2007 bekroond met de Cinekidleeuw.

10 jaar

Wallah Be

WALLAH BE
Regie: Pia Bovin (Denemarken, 2002)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Thema: Religie, vriendschap

De Deense Aksel is tien jaar en heeft het in zijn hoofd gezet dat hij moslim wil zijn. De stoere jongens bij hem in de straat zijn dat immers ook. Vanaf nu heet hij Akmet, gaat langs bij de imam en draagt een gouden ketting. Regisseuse Pia Bovin observeert met open, vrolijke blik de grootstedelijke multiculturele samenleving. Wallah Be (ook wel bekend als Kald mig bare Aksel) is vakkundig gemaakt amusement. Op het Cinekid filmfestival won de film de juryprijs.

THE FANTASTIC MR. FOX
Regie: Wes Anderson (VS, 2009)
Leeftijd: 8-14 jaar

Thema: Familie, vriendschap, dieren
Heerlijke poppenfilm voor jong en oud van Wes Anderson over een vossenfamilie die in een boomhuis gaat wonen, maar door de streken van vader Fox al gauw achterna wordt gezeten door drie boze boeren. De bewerking van het boek van Roald Dahl is speels en eigenwijs, met de briljante stemmen van George Clooney, Meryl Streep en Bill Murray. Eigenzinnig, intelligent en tijdloos.

KAUWBOY
Regie: Boudewijn Koole (Nederland, 2012)
Leeftijd : 9-12
Thema: Familie, verlies/dood, dieren/natuur

In Kauwboy vindt de tienjarige Jojo een jonge kauw die uit een nest is gevallen in de buurt van het rijtjeshuis, waar Jojo woont met zijn opvliegende vader. Mooi naturel spel van de kindacteurs en een onnadrukkelijke vertelstijl leveren een prachtige film op voor iets oudere kinderen én hun ouders.

MADELIEF, KRASSEN IN HET TAFELBLAD
Regie: Ineke Houtman ( Nederland, 1998)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Thema: Familie, dood

Het meisje Madelief ervaart droog gezien geen schokkende dingen. Ze wordt niet verliefd en ze reist niet naar India. De spanning en emotie van het verhaal liggen in de onbevangen dialogen die Madelief aangaat en in de intieme ontdekkingen die ze doet bij haar familie.

DE VERLOREN SCHAT VAN DE TEMPELRIDDERS
Regie: Kasper Barfoed ( Denemarken, 2006)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Thema: Vriendschap, geschiedenis/verleden

De twaalfjarige Katrine viert samen met haar vader haar zomervakantie op het eiland Bornholm. Daar gebeuren vreemde en griezelige dingen, zo merkt ze als ze met drie vrienden op onderzoek uitgaat. Zou dit iets te maken kunnen hebben met het mysterie van de begraven schat van de tempelridders? Bekroond door de kinderjury Cinekid op Locatie 2006.

POLLEKE
Regie: Ineke Houtman (Nederland, 2003)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Thema: Integratie, liefde, vrienschap

Polleke is een 11-jarig meisje uit Amsterdam-West, dat 'helemaal wiebel' wordt van de Marokkaanse Mimoen die in de flat tegenover haar woont. Maar Mimoen moet van zijn vader met een meisje uit Marokko trouwen. Liv Stig, met ogen die vuur spuwen, is prachtig als de eigenwijze Polleke en het camerawerk van Sander Snoep is fraai.

BLUEBIRD
Regie: Mijke de Jong (Nederland, 2004)
Leeftijd : 8-12 jaar 
Thema: Pesten, familie, opgroeien

De 13-jarige Merel is een slimme, energieke scholiere die van de een op de andere dag het slachtoffer wordt van pesterijen. Naarmate het getreiter toeneemt, verandert ze geleidelijk in een schichtige puber. De jeugdige actrice Rotteveel kan uitstekend overweg met de rol van de transformerende puber en het scenario blinkt uit in subtiele observatie van het meisje zonder te vervallen in voorgekauwde analyse en achtergrondinformatie.

IN ORANJE
Regie: Joram Lursen (Nederland, 2004)
Leeftijd: 8 -12 jaar 
Thema: Sport, familie, dood

Geslaagde familiefilm over een jongetje dat ervan droomt in het Nederlands elftal te spelen. De voetbaldetails zijn levensecht, scenarist Frank Ketelaar liet zich inspireren door de levens van Johan Cruijff en Marco van Basten. Maar In Oranje is meer dan een voetbalfilm: het speelfilmdebuut van Joram Lürsen overtuigt ook als coming of age-film en als ontroerende tearjerker over rouwverwerking en een bijzondere vader-zoon relatie.

CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY
Regie: Tim Burton (Verenigde Staten, Groot-Brittannië, 2005)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Thema: Fantasie/magie, familie, muziek/dansen

Verfilming van Roald Dahls verhaal over het arme jongetje Charlie Bucket die, samen met vier andere kinderen, een kijkje mag nemen in Willy Wonka's chocoladefabriek. Het visuele genie Burton en zijn artdirectors creëerden een onmetelijk, veelkleurig droomlandschap met een rivier en een waterval van chocolade, een brug van karamel en gestreepte suikergoedrepen. Maar de grootste attractie is Johnny Depp als de zonderlinge fabrieksdirecteur.

THE WITCHES
Regie: Nicolas Roeg (Verenigde Staten, Groot-Brittannië , 1990)
Leeftijd: 9-12 jaar 
Thema: Fantasie/magie, familie, verlies

Schitterend eng sprookje uit de kast van schrijver Roald Dahl. Luke verliest zijn ouders en komt met zijn in heksen gelovende oma bij een Conventie Ter Voorkoming Van Wreedheid Tegen Kinderen terecht. Toevallig ontdekt Fisher dat de conventie een dekmantel is voor een Heksenbijeenkomst Tegen Kinderen, geleid door opperheks Huston.

SPIRITED AWAY
Regie: Hayao Miyazaki (Japan, 2002)
Leeftijd: 10-12 jaar 
Thema: Fantasie/magie, eenzaamheid

Fantastische animatiefilm van tekenmeester Hayao Miyazaki. Spirited away opent met een familie-uitje dat strandt in een verlaten pretpark waar de ouders van de tienjarige Chihiro prompt veranderen in enorme varkens. Het park blijkt een rustplek voor allerhande goden en geesten die hun tijd tussen de mensen achter de rug hebben. Chihiro transformeert van een doorsnee verwend meisje in een zelfverzekerde heldin. Best bezochte animatiefilm in thuisland Japan. Winnaar van een Gouden Beer en een Oscar.

KRUISTOCHT IN SPIJKERBROEK
Regie: Ben Sombogaart (Nederland, 2006)
Leeftijd: 10-12 jaar 
Thema: Geschiedenis/verleden, liefde, fantasie/magie

Voor Nederlandse begrippen dure, internationale boekverfilming van Thea Beckmans klassieker. De vijftienjarige Dolf komt via een tijdreismachine per ongeluk midden in een kinderkruistocht terecht. Van een vreemde buitenstaander verandert hij in een natuurlijk leider. Sombogaart blijft trouw aan de kern: spanning, vaart en inlevingsvermogen kenmerken het boek. De montage hapert wat, maar de acteurs overtuigen; Kruistocht in spijkerbroek heeft een held waar je graag in gelooft.

11 jaar

Where the Wild Things Are

THERE'S ONLY ONE JIMMY GRIMBLE
Regie: John Hay (Groot- Brittannië, Frankrijk, 2000)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Thema: School, liefde, sport

Jimmy Grimble (McKenzie) zit op school in de bekende verdomhoek: hopeloos verliefd, gepest, en zijn talent voor voetbal wil maar niet ontluiken. Dan krijgt Jimmy van een oude zwerfster een paar magische voetbalschoenen die hem vleugels geven. Misschien zit spelen voor Manchester City er zelfs in.

WHERE THE WILD THINGS ARE
Regie: Spike Jonze (VS, 2009)
Leeftijd: 10-14 jaar

Thema: Vriendschap, fantasie/magie, eenzaamheid, familie
Fantasierijke verfilming van het klassieke prentenboek van Maurice Sendak uit 1963. Regisseur Spike Jonze heeft het verhaal over het jongetje Max uitgebouwd tot een groots avontuur, waarin Max vlucht naar een wereld vol goedaardige monsters die hem tot koning kronen. Jonze is erin geslaagd een film te maken  die een ode is aan de avontuurlijke kindergeest , zonder dat het een echte kinderfilm is geworden. De acteurs, de aankleding en de locaties zijn van grote klasse.

ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET
Regie: Dennis Bots (Nederland, 2012)
Leeftijd: 9-14   
Thema: Ziek, verlies/dood, vriendschap, school

Akkie is een opgewekte stoere meid die verzot is op voetbal, net als haar klasgenoot Joep, een nogal chagrijnige jengelkop, met wie ze het voortdurend aan de stok heeft. Maar dan wordt Akkie op een dag met leukemie in het ziekenhuis opgenomen. Verfilming van het gelijknamige boek van Jacques Vriens is een rechttoe-rechtaan jeugdfilm over niet te stuiten levenslust.

STAND BY ME
Regie: Rob Reiner (VS, 1986)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Thema: Vriendschap, dood, opgroeien

Schrijver haalt herinneringen op aan jeugdvriendschap in de jaren '50. Flashbacks brengen ons terug naar een zomer in Oregon, waarin vier 12-jarige jongens op zoek gaan naar het lichaam van een vermiste tiener. Rokend, kletsend en grove taal uitslaand, hangen ze een beetje rond tot ze vernemen dat er een lijk gevonden is bij een spoorlijn in het bos. Regisseur Rob Reiner maakte een ontroerende en effectieve film van het verhaal 'The Body' van Stephen King. Mooi en geloofwaardig acteerwerk van de jonge acteurs, met name van River Phoenix.

CORPSE BRIDE
Regie: Tim Burton (Groot-Brittannië, 2005)
Leeftijd: 8-12 jaar 
Thema: Liefde, verlies, dood

In Corpse Bride willen Victor en Victoria trouwen. Maar als de onhandige Victor in een duister bos zijn gelofte oefent en de ring om een takje schuift, is hij opeens getrouwd met een rondborstige, blauwe, dode bruid. De vormgeving en kadrering van deze stop-motion film, geïnspireerd op het Duitse expressionisme, zijn zoals altijd bij regisseur Tim Burton fraai. De talrijke grapjes en woordspelingen over de dood zijn gevat, net als de cinefiele verwijzingen en de liedjes van huiscomponist Danny Elfman.

WE SHALL OVERCOME
Regie: Niels Arden Oplev (Denemarken, 2006)
Leeftijd: 9-12 jaar 
Thema: School, discriminatie, geweld

Frits zit de hele zomer van 1969 aan de beeldbuis gekluisterd. Hij ziet hoe mensen als Martin Luther King strijden tegen discriminatie en ander onrecht. Na de vakantie krijgt Frits al snel problemen met het schoolhoofd, die hem een flink pak rammel geeft. De oude tiran is machtig, dus iedereen laat hem zijn gang gaan. Frits niet.

ALI ZAOUA, PRINCE DE LA RUE
Regie: Nabil Ayouch (Marokko, Frankrijk, België, Tunesië, 2000)
Leeftijd: 10-12 jaar 
Thema: Vriendschap, geweld, dood

Vier door lijm en sigaretten benevelde straatkinderen in Casablanca fantaseren over een zonnige toekomst. Als één van hen wordt gedood door een jeugdbende nemen de anderen zich voor om hem een prinselijke begrafenis te geven. Tijdens de moeizame voorbereidingen ontdekken de jongens de zin van hun eigen bestaan. Regisseur Ayouch loodst zijn verbluffend overtuigende kindacteurs - allemaal echte straatkinderen - door een magisch verhaal te midden van zonovergoten ellende waarbij sentimentaliteit niet wordt geschuwd.

12 jaar

Mad Hot Ballroom

BEND IT LIKE BECKHAM
Regie: Gurinder Chadha (Groot-Brittannië, Duitsland, Verenigde Staten, 2002)
Leeftijd: 10-12 jaar 
Thema: Vriendschap, sport, vreemde culturen

Iedere vrije minuut is de 18-jarige Jess in het park te vinden. Haar grootste passie is voetbal, haar voorbeeld David Beckham. Ondanks haar traditionele Indiase ouders sluit Jess zich stiekem aan bij een vrouwenelftal. Bend It Like Beckham is een vrolijke komedie met de botsing tussen de Engelse en de Indiase cultuur als een koddig hobbeltje. De makers hadden wat moeite om de zaak af te ronden, maar dat kan de pret niet drukken met al die blije muziek, bonte kleurtjes en gezellige montage.

THE WOODEN CAMERA
Regie: Ntshaveni Wa Luruli (Zuid-Afrika, Frankrijk, Groot-Brittannië, 2003)
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Thema: Vreemde culturen, geweld, opgroeien

Twee 14-jarige jongens vinden nabij Kaapstad het lijk van een man, die een vuurwapen en een camera bij zich draagt. Madibo neemt de camera mee, Sipho pikt het pistool in. Allebei ontlenen ze aan hun object een nieuwe status. Terwijl Sipho het vervolgens schopt tot bendeleider en steeds meer wordt meegezogen in een geweldsspiraal, leert Madibo kijken naar zijn omgeving en de schoonheid ervan. Zowel een camera als een vuurwapen zijn bedoeld om mee te 'schieten', beide veranderen onherroepelijk je relatie met degene op wie je richt.

BILLY ELLIOT
Regie: Stephen Daldry (Groot- Brittannië, 2000)
Leeftijd: 10-12 jaar 
Thema: Familie, muziek/dansen

Een jongen in een Britse achterstandswijk moet van zijn vader op boksen, maar komt in een balletles terecht. Billy blijkt talent te hebben, maar het wordt hem door zijn vader verboden om te dansen. Een sympathieke film waarin de makers soms met een enkele scène meer zeggen dan andere filmers in anderhalf uur.

NIET NAAKT, NIET GEKLEED
Regie: Torun Lian (Noorwegen, 2004)
Leeftijd: vanaf 12 jaar 
Thema: Liefde, opgroeien, seksualiteit

Ikke naken (Niet naakt, niet gekleed) van de Noorse Torun Lian, die ook het scenario schreef, is een charmante coming of age-film. De muziek is sfeerrijk, het camerawerk van de weidse natuur fraai, en de jonge Julia Krohn speelt de hoofdrol met bravoure. Zij is de 12-jarige Selma die de liefde maar niks vindt. Dus stort ze zich op de wetenschap - die is tenminste logisch en voorspelbaar. Maar het ligt voor de hand: ook de pientere, koppige, en filosofisch ingestelde Selma valt ten prooi aan de verwarring die kalverliefde met zich meebrengt.

PLANTA 4A
Regie: Antonio Mercero (Spanje, 2003)
Leeftijd : 11-12 jaar 
Thema: Ziek, vriendschap

Speelfilm over vier jongens die op dezelfde afdeling in een ziekenhuis liggen met dezelfde reden: hun been moet worden afgezet om kanker een halt toe te roepen. De jongens proberen er het beste van te maken.

ZOZO
Regie: Josef Fares (Zweden, Denemarken, Groot-Brittannië, 2005)
Leeftijd : vanaf 12 jaar 
Thema: Oorlog, familie, integratie

Zozo, een joch met een bos zwarte krullen, moet zien te overleven in het Beiroet van 1987, waar een burgeroorlog woedt. Zozo is een bevestiging van Josef Fares' talent, dat eerder al bleek uit de komedie Jalla! Jalla! (2000). Het Kijkwijzeradvies is 12 jaar en ouder. Dat is niet voor niets: de ontploffingen zijn angstaanjagend, vooral door de knoertharde geluidstrack.

DUNYA EN DESIE
Regie: Dana Nechushtan (Nederland, 2008)
Leeftijd: vanaf 12 jaar 
Thema: Vriendschap, vreemde culturen, opgroeien

Film naar de televisieserie over twee hartsvriendinnen uit Amsterdam-Noord. Dunya en Desie reizen naar Marokko. Dunya om de man aan wie ze is uitgehuwelijkt te ontmoeten, Desie gaat op zoek naar haar vader. Grootste troeven van Nechushtans luchtige roadmovie zijn de perfect op elkaar ingespeelde hoofdrolspeelsters: Maryam Hassouni (Dunya) en vooral Eva van de Wijdeven als Desie, een ordi met een hart van goud.

FIGHTER
Regie: Natasha Arthy (Denemarken, 2007)
Leeftijd: vanaf 12 jaar  
Thema: Integratie, liefde, sport

Aicha zit op de middelbare school en is gek op kung fu. Haar Turkse ouders hebben echter liever dat ze hoge cijfers haalt, zodat ze net als haar broer Ali arts kan worden. Maar Aicha heeft niets met school. Ze besluit stiekem les te nemen bij een professionele kung fu -club. Daar helpt Emil haar te trainen voor de clubkampioenschappen. Als ze verliefd op elkaar worden wordt Aicha gedwongen te bepalen wie ze is en wat ze wil.

13 jaar

THOUSAND TIMES STRONGER
Regie: Peter Schildt (Zweden, 2010)
Leeftijd: 10-14 jaar

Thema: Opgroeien, school, pubertijd
Een voorheen opgewekt Zweeds meisje, Signe (Weegar), keert op haar vijftiende in zichzelf vanwege de luidruchtige jongens en meisjes in haar klas. De komst van een nieuw, zelfverzekerd meisje, Saga (Sporre), verandert zowel Signe's humeur als het ingesleten rollenpatroon. 1000x sterker is een succesboek van Christina Herrström en zij schreef ook het scenario voor deze film. Niets nieuws onder de zon wat betreft onderwerp maar de verzamelde jeugd speelt soepel en het contrast met de oude garde (de docenten) oogt realistisch. Een pientere Zweedse microkosmos rond de roerige tienerjaren.

14 jaar

IT'S NOT ME, I SWEAR!
Regie: Philippe Falardeau (Canada, 2008)
Leeftijd: 14 jaar
Thema: Liefde, eenzaamheid, vriendschap

Voor een kinderfilm die begint met een tienjarig jongetje dat zichzelf probeert te verhangen in zijn voortuin, is It's Not Me, I Swear! opmerkelijk licht van toon. Léon (Antoine L'Écupyer, perfect gecast) probeert middels een voice-over uit te leggen wat hem beweegt bij zijn doodswens, die in uitvoering almaar mislukt. Echt depressief lijkt hij niet, wel opstandig. Even geestig als wrang portret van een jongetje dat in het Montréal van de jaren 60 onder andere van zijn moeder leert dat het slecht is om te liegen, maar nog slechter om betrapt te worden.