Path to 9/11 toch uitgezonden

Protesten voormalige Clintonregering vergeefs

Ondanks protesten van de voormalige Clintonregering, zond de Amerikaanse zender ABC gisteravond toch het eerste deel van de miniserie The Path to 9/11 uit. Wel is David Cunninghams controversiële film op het laatste moment aangepast.

ABC zendt de serie in twee delen uit: vanavond volgt deel 2. De eerste veranderingen werden gisteren bij de openingstitels al duidelijk. Zo werd in de oorspronkelijke versie aan het begin vermeld dat de serie gebaseerd zou zijn op het rapport van de 9/11-Commissie. Gisteravond was die vermelding vervangen door het bericht dat er verschillende bronnen waren gebruikt, waaronder stukken uit het 9/11-Rapport. Verder werd tot drie keer toe een waarschuwing getoond met de boodschap dat deze film géén documentaire is.

Een aantal scènes is verwijderd omdat ze suggereren dat oud-president Bill Clinton de gebeurtenissen op 11 september 2001 had kunnen voorkomen. Zo bestond er in de oorspronkelijke versie een scène waarin voormalig veiligheidsadviseur Richard Clarke, gespeeld door Harvey Keitel, door FBI-agent John O'Neill wordt gevraagd wat Clinton van plan is te gaan doen tegen Osama Bin Laden. Clarke reageert met de opmerking dat Clinton zijn aandacht liever richt op de Lewinsky-affaire. Deze scène is in zijn geheel verwijderd.

Ook een andere suggestieve scène is veranderd. In de eerste versie werd gezegd dat Clinton geen actie tegen Bin Laden wilde ondernemen, omdat hij al onder vuur lag van de Republikeinen door de Lewinsky- affaire. In de nieuwe versie van deze scène, wederom een gesprek tussen Clarke en O'Neill, weet Clarke te melden dat de affaire geen invloed zal hebben op Clintons beslissingsproces.

Madeleine Albright, Minister van Buitenlandse Zaken tijdens de Clintonregering, protesteerde tegen een scène waarin zij de Pakistaanse regering inlicht over een geplande Amerikaanse raketaanval op Bin Laden. Deze scène is ondanks haar protesten niet veranderd. De film suggereert dat haar waarschuwing een belangrijke oorzaak is van het feit dat Bin Laden kon ontkomen.

Republikein Thomas Kean, voorzitter van de 9/11-Commissie, spoort alle Amerikanen aan de film te gaan zien, maar waarschuwt wel: 'Als mensen na het zien van de film Clinton de schuld geven, dan heeft de film gefaald.' Een van zijn Republikeinse collega's, John Lehman, meldt dat de film net zo goed de schuld legt bij de Clintonregering als bij de voormalige en huidige Bushregeringen: 'En als iemand de beschuldigingen richting de Clintonregering niet gepast vindt, join the club! De Republikeinen leven al jaren met Michael Moore and Oliver Stone en eigenlijk met heel Hollywood.'