Verenigde Staten starten onderzoek naar Michael Moore

Documentairemaker schond mogelijk Cuba-embargo

De Verenigde Staten onderzoeken of documentairemaker Michael Moore mogelijk het Cuba-embargo, dat reizen tussen de twee landen aan banden legt, heeft geschonden voor zijn nieuwe documentaire Sicko. De omstreden documentairemaker deed eerder al veel stof opwaaien met Fahrenheit 9/11 en Bowling for Columbine, die evenals Sicko aanklachten zijn tegen het Amerikaanse beleid.

In Sicko, een documentaire over de falende gezondheidszorg in de Verenigde Staten, is een scène te zien waarin Moore zieke reddingswerkers van de 11 septemberaanslag meeneemt naar Cuba voor medische zorg. De documentairemaker wilde hiermee aantonen dat de gezondheidszorg in Cuba beter is dan in de VS.

Moore had toestemming gevraagd voor de reis, maar vertrok voordat de overheid een besluit had genomen. Hij schond hiermee het embargo, dat stricte voorwaarden verbindt aan reizen naar Cuba. De documentairemaker heeft twintig werkdagen gekregen om de data van aankomst en vertrek, de reden voor zijn verblijf en de namen van zijn reisgenoten door te geven. Mogelijk wacht Moore een forse boete.

Sicko gaat op het filmfestival van Cannes in première. Moore won daar in 2004 met Fahrenheit 9/11 de Gouden Palm. Dit jaar dingt Moore niet mee naar de prijs omdat Sicko, op zijn eigen verzoek, buiten de competitie wordt vertoond.