Oscarcomité maakt inzendingen niet-Engelstalige film bekend

Organisatie van plan regels te versoepelen

De Academy of Motion Picture Arts & Sciences heeft maandag 7 oktober de lijst met niet-Engelstalige Oscarinzendingen bekend gemaakt. Een recordaantal titels heeft de longlist gehaald: maar liefst 76 films dingen mee naar een Oscarnominatie, vijf titels meer dan vorig jaar. Er zitten drie landen tussen die voor het eerst meedingen: Moldava, Montenegro en Saoedi-Arabië.

Enkele titels die de lijst herbergt zijn niet zonder lichte controverse toegevoegd. Zo heeft de veelgeprezen Gouden Palmwinnaar La vie d’Adele het in Frankrijk moeten afleggen tegen de veel matiger ontvangen film Renoir, omdat La vie d’Adele op het moment van de deadline nog niet in de Franse zalen draaide.

Mark Johnson, voorzitter van het Oscarcomité voor beste niet-Engelstalige film, vindt het naar eigen zeggen tijd worden om over veranderingen na te gaan denken. ‘We gaan met radicale blik kijken of we geen uitzonderingen kunnen maken,’ zegt hij. Het is de regel dat ieder land slechts één productie mag inzenden, wat er in het verleden voor gezorgd heeft dat festivalfavorieten als Ran, Cidade de Deus, 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile en Hable con ella door de Academy over het hoofd werden gezien.

‘ Mensen hebben gevraagd of we niet gewoon kunnen kiezen uit festivalwinnaars die om één of andere reden niet ingezonden zijn,’ verteld Johnson. ‘Daar gaan we ons hoofd over breken.’ Maar hij waarschuwt dat zoiets lastig gaat worden: de prijs gaat niet voor niets naar het land van herkomst. ‘We kunnen ons niet zomaar gaan bemoeien met de keuzes van bijvoorbeeld Japan of India,’ zegt hij in een verwijzing naar de controversiële inzendingen van het Japanse The Great Passage en het Indiase The Good Road. Deze films werden door het nationale comité verkozen boven de gelauwerde titels Like Father, Like Son en The Lunchbox. ‘We kunnen slechts bepalen of het beslissende comité van het betreffende land representatief is voor de nationale filmgemeenschap. En zelfs dan hoeven we het niet altijd met hun beslissingen eens te zijn.’

In januari zal de longlist worden gereduceerd tot een shortlist bestaande uit slechts negen titels. De vijf uiteindelijke genomineerden zullen halverwege die maand bekend worden gemaakt en op 2 maart mag het winnende land zijn Oscar ophalen in het Kodak Theatre in Los Angeles.

Bekijk hier de lijst met inzendingen.