Filmfestival Rotterdam opent met Indiase film

Qissa ondersteund door jubilerend Hubert Bals Fonds

De film Qissa van Indiase regisseur Anup Singh is de officiële openingsfilm van de 43ste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). De opening op 22 januari is gelijk de Europese première van de film, die tijdens het festival ook meerdere malen voor publiek vertoond zal worden.

Het IFFR heeft gekozen voor Qissa als openingsfilm ter ere van het 25-jarig bestaan van het Hubert Bals Fonds, dat financiële steun heeft geboden aan tot nu toe meer dan duizend filmprojecten.

Het Hubert Bals Fonds biedt filmmakers uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en delen van Oost-Europa steun bij het maken van opmerkelijke of belangrijke films. Qissa is daar één van. Het fonds steunt regisseur Singh al tien jaar met een bijdrage voor scriptontwikkeling.

Het drama uit 2013 vertelt het verhaal van Umber Singh, die na de opdeling van Brits-Indië in 1947 alles kwijtraakt. Hij verlangt obsessief naar een zoon. Wanneer zijn vierde dochter wordt geboren, besluit hij haar op te voeden als jongen. De hoofdrol wordt gespeeld door Irrfan Khan, bekend van Life of Pi, Slumdog Millionaire en The Lunchbox, met als tegenspeelster de jonge Bengalese actrice Tillotama Shome

Het IFFR laat de kracht van het fonds zien in het themaprogramma Mysterious Objects – 25 Years of Hubert Bals Fund. In dit programma wordt een selectie vertoond van de uiteenlopende films die het fonds ondersteunde.  

Al eerder werd bekend dat Her, de nieuwe film van regisseur Spike Jonze, de publieksopening van het IFFR zal zijn. De film over een man die een bijzondere relatie ontwikkelt met zijn nieuwe computersysteem, heeft sinds zijn première al een aantal prijzen gewonnen en is onder andere genomineerd voor drie Golden Globes.

Het grootste thema van het filmfestival is dit jaar The State of Europe. Met dit thema wil het IFFR een platform bieden voor reflectie en discussie over de toekomst van Europa. De drie grote programma’s, Grand Tour, My Own Private Europe en EU-29, bieden films en debatten die de Europese identiteit en ideeën zichtbaar moeten maken.