'Wat denk je ervan?' wil de coole Ordell Robbie (Yasiin Bey alias Mos Def) weten van de shabby Louis Gara (John Hawkes), die tegenover hem zit in een diner in Detroit – het is 1978. 'Tsja, ik zie het niet helemaal voor me,' antwoordt Louis. 'Ik mis een plan.' 'Dat hebben we ook niet,' riposteert Ordell, terwijl hij van zijn enorme pot bier lurkt. 'We kunnen nog alle kanten op.' En na wat gebazel: 'Doe je mee?'

Het zeer losse plan van de twee kruimeldieven behelst de ontvoering van Mickey Dawson, de mooie jonge vrouw van de corrupte vastgoedmagnaat Frank Dawson . Het is de bedoeling dat die 1 miljoen dollar zal betalen voor haar vrijlating . Natuurlijk loopt alles anders. Totaal anders.

De misdaadkomedie Life of Crime is een verfilming van The Switch (1978) van de in augustus 2013 overleden Amerikaanse misdaadauteur Elmore Leonard. Een van de vele verfilmingen naar Leonard; Barry Sonnenfeld , bijvoorbeeld, baseerde zijn Get Shorty (1995) op Leonards gelijknamige roman, Steven Soderbergh verfilmde Out of Sight (1998) en Quentin Tarantino nam Leonards Rum Punch als uitgangspunt voor Jackie Brown (1997).

The Switch is een prequel van Rum Punch, Life of Crime kan dus worden gezien als een prequel van Jackie Brown. Hoewel regisseur-scenarist David Schechter de brille van Tarantino ontbeert, Samuel L. Jackson een spannender Ordell Robbie was dan Mos Def en Robert De Niro een gelaagdere Louis Gara dan John Hawkes, is Life of Crime een sfeerrijke misdaadfilm.

Tim Robbins, met blond haar, schmiert er vrolijk op los als de overspelige laaielichter Frank; Jennifer Aniston is vermakelijk als zijn trophy wife Mickey, die veel meer in haar mars heeft dan hij ooit had kunnen bevroeden. Ook veel bijrollen, waaronder een oerdomme nazi met een karrenvracht aan wapens en talrijke andere onfrisse figuren, zijn zeer kleurrijk. De dialogen zijn gevat, de soundtrack zit boordevol fijne soulmuziek.

Het zorgt ervoor dat Life of Crime leuk is zolang het duurt. Maar een tikje afgekloven is het wel: de bedrieger wordt bedrogen, boontje komt om zijn loontje – dat werk.