In een economische crisis speel je op veilig. Hollywoodstudio’s kiezen dan ook momenteel voor films die zowel een oud als een nieuw publiek aanspreken, zoals Scream 4 (uit op 14 april) en een remake van Conan the Barbarian (uit op 13 oktober). Een huidige trend in Hollywood is om oude filmfranchises te 'rebooten'.

Opvallend is dat, naast nostalgische franchise-reboots waarbij een tv-serie of film uit de oude doos wordt gehaald, steeds vaker redelijk nieuwe franchises vernieuwd worden. Hieronder een greep uit het aanbod van de komende tijd.

Spider-Man

Oude franchise: Spider-Man (2002), Spider-Man 2 (2004), Spider-Man 3 (2007)
Reboot: The Amazing Spider-Man, uit op 4 juli 2012 in Nederland

Waarom: Vrijwel meteen nadat regisseur Sam Raimi (The Evil Dead) vorig jaar deze serie stripverfilmingen (opbrengst : bijna 2,5 miljard dollar wereldwijd) verliet, kondigde filmstudio Columbia Pictures een reboot aan: Spider-Man zou weer als Peter Parker terug naar school gaan, met als doel het tienerpubliek van de Twilight- en Harry Potterfilms voor zich te winnen. (500) Days of Summer-regisseur Marc Webb mag dat gaan proberen.

Na drie films te zijn gespeeld door de inmiddels 35-jarige Tobey Maguire, wordt de rol van superheld nu vertolkt door Andrew Garfield (Kid A, The Social Network). Niet iedereen was blij met de casting van deze Brit – hij is met zijn 24 jaar ietwat oud om een tiener te spelen. Maar fans werden wel blij van het nieuws dat Mary Jane, de irritante roodharige vriendin van Spider-Man, niet in deze reboot voor komt.


Batman
Oude franchise: Batman (1943), Batman and Robin (1949), Batman (1966), Batman (1989), Batman Returns (1992), Batman Forever (1995), Batman & Robin (1997), Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008), The Dark Knight Rises (2012)
Reboot: een nog titelloze film, verwacht na 2012

Waarom: Donker en realistisch zijn ze, de twee Batmanfilms van Christopher Nolan (Inception, The Prestige, Memento) over Bruce Wayne; overdag een rijke playboy, ’s nachts een gemaskerde held. Pas op 19 juli 2012 komt The Dark Knight Rises uit, de afsluiter van zijn trilogie. Maar Warner Bros . heeft al plannen om het filmsucces van de stripheld verder uit te melken, nu Nolans rebootversie nog vers in het geheugen ligt: afgelopen maand kondigde de studio een nieuwe reboot aan. En Nolan, die houden ze wijselijk aan als producent.

Een reboot zou vooral nodig zijn om een jongere Batman als personage klaar te stomen om samen te werken met andere superhelden van stripboekenuitgeverij DC Comics die wél speciale krachten hebben, zoals Superman (zie hieronder) en Green Lantern . Warner Bros. kondigde een film over dit superheldenteam, genaamd Justice League of America, aan voor een release in 2013.


Superman
Oude franchise: Superman (1978), Superman II (1980), Superman III (1983), Superman IV: The Quest for Peace (1987), Superman Returns (2006)
Reboot: Man of Steel, uit in december 2012

Waarom: Wie herinnert zich niet Christopher Reeve in een blauwe maillot met rode onderbroek? Hij zette in de Supermanfilm in 1978 van regisseur Richard Donner (The Omen, Lethal Weapon) de toon als de superheld van de planeet Krypton die als Clark Kent opgroeit op aarde, en als zijn alter ego Superman regelmatig de wereld redt. Bryan Singer (X-Men, The Usual Suspects) maakte op zijn beurt van Superman Returns (2006) een eerbetoon aan Donners interpretatie van het iconische personage. Helaas was studio Warner Bros., ondanks een wereldwijde opbrengst van 400 miljoen dollar, niet tevreden.
Begrijpelijk: voor een superheldenfilm bevatte Superman Returns weinig actie. En hoe brei je een vervolg aan een belachelijke plotwending? In de film blijkt Supermans ex- vriendin Lois Lane zijn zoon te hebben gebaard tijdens zijn verdwijning.

Tijd voor een reboot dus. Singer was niet blij met het commentaar en vertrok. En wat doe je als je een reboot van een stripverfilming even niet meer ziet zitten? Dan roep je Christopher Nolan (zie boven) erbij, die met zijn perfecte Batman-reboot al bijna 1,4 miljard dollar voor Warner Bros. ophaalde. Hij is als producent erbij gesleept om een nieuwe Supermanreeks, gepland voor eind 2012, tot een groot succes te maken. Filmmaker Zack Snyder (Watchmen, 300), altijd garant voor visueel spektakel, mag 175 miljoen dollar besteden aan zijn visie op Superman. En de nieuwe man van staal, die is ook al bekend: dat wordt de relatief onbekende Henry Cavill (uit de tv-serie The Tudors).


RoboCop

Oude franchise: RoboCop (1987), RoboCop 2 (1990), RoboCop 3 (1993)
Reboot: nog titelloos, verwacht eind 2012 of in de zomer van 2013

Waarom: Na James Camerons Avatar kan geen enkele studio er meer om heen: de 3D-film. Na reboots van James Bond en The Pink Panther denkt MGM dat een hervertelling van RoboCop het meest geschikt is als eerste 3D-film voor de studio. Al in 2008 kwam het nieuws dat Darren Aronofsky (Black Swan, Requiem for a Dream) zou werken aan een reboot van Paul Verhoevens sf-klassieker uit 1987 met een beoogde release in 2011. Door financiële problemen van MGM werd het project in de ijskast gezet. Maar met de gedachte aan het succes van Avatar en andere 3D-kassuccessen zette MGM het project alsnog door. In februari dit jaar nam de Braziliaan José Padilha (Tropa de Elite) het stokje van Aronofsky over.

Tegelijk met de wisseling van regisseurs kwam het nieuws dat een inwoner van Detroit, nadat hij hoorde over een standbeeld van Rocky in Philadelphia, een inzamelactie op internet heeft gestart voor een standbeeld van RoboCop in Detroit (de originele film speelt zich af in een Detroit in de toekomst). De stad is volgens de man uit Detroit verloederd en heeft een symbool van hoop nodig. Eind maart werd het benodigde geld via donaties binnengehaald. De agent – half mens, half machine – zal straks dus niet alleen op het witte doek in 3D te zien zijn.