Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste dvd-releases van deze winter.

4 januari

Impardonnables (André Téchiné)
Impardonnables is Téchiné’s derde film op rij die met losse stroken en een niet aflatend tempo laat zien hoe liefdes, vriendschappen en familiebanden groeien en aangehaald worden of juist weer uit elkaar vallen en verdwijnen. Hier draait het om een oudere Franse schrijver die een huis huurt in Venetië. Kinderen komen langs, een nieuwe liefde verschijnt en anderen vertrekken weer. Tempo en muziek geven Téchiné’s films iets lichts en speels, terwijl de films stiekem het wezen van het bestaan raken.
Sterren: *****

9 januari

A Separation (Asghar Farhadi)
Gouden Beer-winnaar van Asghar Farhadi over gezin in scheiding waarvan de man verzeild raakt in rechtszaak na tragisch ongeluk van de oppas.
Sterren: *****

10 januari

The Future (Miranda July)
Samenwonende dertigers Jason en Sophie slijten hun dagen met geestdodende baantjes en gefluisterde onzingesprekjes. De adoptie van een straatkat zet hun suffe bestaan volledig op de kop. De tweede film van regisseur/scenarist/hoofdrolspeler Miranda July zal het publiek geheid nog meer verdelen dan haar veelbekroonde debuut Me and You and Everyone We Know . De labiele types en eigenzinnige humor zijn gebleven, het optimisme is verruild voor een benauwend wereldbeeld vol angst en twijfel. Wie zich eraan durft over te geven, staat evengoed een magische ervaring te wachten.
Sterren: ****

25 januari

Les Hommes Libres (Ismaël Ferroukhi)
Coming of age-verhaal van de Marokkaans-Franse regisseur Ferroukhi gaat over de jonge Algerijnse immigrant Younes (Tahar Rahim, de hoofdrolspeler uit Un prophète), die zich in Parijs ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ontwikkelt van opportunist via verklikker tot verzetsman. Gebaseerd op waargebeurde verhalen rond de Parijse moskee, die een bolwerk van verzetsactiviteiten was. De fictieve dramatische lijn van de film heeft af en toe te lijden onder Ferroukhi’s streven naar historische accuratesse . Zo had Younes’ love interest, de Algerijnse communiste Leila, meer scènes verdiend.
Sterren: ***

26 januari

Melancholia (Lars von Trier)
Terwijl Justine (Dunst) en Michael ( Skarsgård) zich voorbereiden op hun huwelijksceremonie in het landhuis van haar zuster en zwager, zijn planeet Melancholia en de aarde op ramkoers. ' Psychologische rampenfilm' van Von Trier werd geselecteerd voor het hoofdprogramma van Cannes.
Sterren: ****
Extra's: Interviews met Lars von trier, Kirsten Dunst en Charlotte Gainsbourg, The making of Melancholia

1 februari

Crazy, Stupid, Love (Glenn Ficarra en John Requa)
Vriendelijke veertiger Cal (Carell) is er kapot van wanneer zijn vrouw Emily (Moore) na meer dan twintig jaar huwelijk vreemdgaat. In een bar wordt hij opgemerkt door playboy Jacob (Gosling), die hem omtovert tot strakke ladies man. Crazy, Stupid , Love. is eigenlijk twee films ineen: een nogal sentimenteel familiedrama (rond de sores van Cal) en een gevatte sekskomedie (rond de gladde Jacob). Die gespletenheid wordt gelukkig gecompenseerd door een aanstekelijke cast, met Gosling en zijn love interest Emma Stone op kop.
Sterren: ***
Extra’s: Verwijderde scènes

16 februari

Midnight in Paris (Woody Allen)
Romantische komedie van veelfilmer Woody Allen, die na Londen en Barcelona zijn Europese tournee voortzet in Parijs . De film vertelt het verhaal van een jong, Amerikaans koppel dat in de Franse hoofdstad worstelt met de illusie dat er ergens een ander, beter leven op hen wacht. Openingsfilm van het 64ste filmfestival van Cannes.
Sterren : ***
Extra’s: Trailer

20 februari

Small Town Murder Songs (Ed Gass-Donnelly)
De titel van dit Canadese politiedrama is treffend: de beelden dienen haast als begeleiding bij de soundtrack, in plaats van andersom. Regisseur Gass-Donnelly liet in de montage diverse dialogen sneuvelen omdat de onstuimige gospelmuziek van de groep Bruce Peninsula de thematiek veel treffender bleek te verwoorden. Wat niet wegneemt dat het verhaal, over een moord in een bedaarde mennonietengemeenschap, indruk maakt. Belangrijker dan de schuldvraag is de geestelijke strijd van de agent die de zaak onderzoekt, verrassend ingetogen gespeeld door Peter Stormare.
Sterren: ****

27 februari

De avonturen van Kuifje: Het geheim van de eenhoorn (Steven Spielberg)
Voor zijn dood in 1983 gaf Kuifje-bedenker Hergé zijn fiat aan Steven Spielberg om zijn creatie op het witte doek te brengen. Niet ten onrechte, bewijst de regisseur bijna dertig jaar later, met een inventieve, wervelend gefilmde ‘ motion capture’-animatieprent, die Spielbergs eigen Indiana Jones-films in herinnering brengt. Het scenario, van o.a. Edgar Wright (Shaun of the Dead), vat drie Kuifje-albums samen met behoud van de oorspronkelijke toon. Andy Serkis steelt de show als manische kapitein Haddock. Peter Jackson produceerde en droeg bij aan de effecten.
Sterren: ****