Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste dvd-releases van de komende maand.

5 november

Les neiges du Kilimandjaro (Robert Guédiguian)
Vakbondsbaas Michel wordt eerst ontslagen en korte tijd later beroofd, nota bene door een oud- collega die ook ontslagen werd. Guédiguian onderzoekt wat het effect van deze brute actie is op de bijzonder sympathieke Michel, die altijd het goede in de medemens kon én wilde zien. Het is niet de eerste keer dat de linkse filmmaker Guédiguian (1953) zich richt op de sociale onderklasse, maar heel anders dan de gebroeders Dardenne heeft Guédiguian een grenzeloos vertrouwen in zijn medemens . Dat blinde optimisme staat de geloofwaardigheid wel in de weg. Waardoor de impact van Michels moeilijke morele keuzes snel verschrompelt.
Sterren: ***
Extra's: Een documentaire van 66 min . over Robert Guédiguian

7 november

De rouille et d’os (Jacques Audiard)
Magnifiek melodrama over een arme krachtpatser (gespeeld door de Belg Matthias ‘Rundskop’ Schoenaerts), die een ongewone relatie begint met een orkatrainster die tijdens een wildwatershow beide benen verloor (Cotillard). In handen van een mindere regisseur zou dat tenenkrommende sentimentaliteit opleveren, maar Audiard is een meester in het combineren van de harde werkelijkheid met poëtische beelden. Waarmee De rouille et d’os niet alleen een feest voor het hart, maar ook voor het oog is geworden. Zeer losjes gebaseerd op de gelijknamige verhalenbundel van de Canadese auteur Craig Davidson.
Sterren: *****
Extra's : Making of; Deleted scenes; Special effects;
Interview met Matthias Schoenaerts

13 november

Woody Allen: A Documentary (Robert B. Weide)
In de loop der jaren zijn zoveel portretten, biografieën en documentaires over Woody Allen verschenen, dat dit nieuwe filmportret onmogelijk veel kan toevoegen. Gelukkig draait de conventionele maar onderhoudende docu minder om wát er verteld wordt dan door wie en hoe. Behalve de filmmaker zelf komen veel directe medewerkers van het eerste uur aan het woord, alsook bewonderaars en vele sterren die met hem samenwerkte. Verkorte bioscoopversie van een drie uur durende tv-special, die voor de echte liefhebber natuurlijk nog interessanter is.
Sterren : ***
Extra’s: Interviews

The Mill and the Cross (Lech Majewski)
Prachtig verbeelde, contemplatieve essaybewerking waarin Pieter Bruegel de Oude met de Antwerpse sinjoor, bankier en mecenas Nicolaes Jonghelinck door het schilderij-in-wording De kruisdraging (1564) zwerft. Daarin verplaatst Bruegel de Golgotha-gang van de Messias naar het Vlaanderen dat zucht onder Spaanse heerschappij en Inquisitieterreur. Alleen Hauer (Bruegel), York (Jonghelinck) en Rampling (Maria ) hebben in deze verstilde, cerebrale vertelling tekst: beschouwende monologen over leven en dood. Naar het gelijknamige essay van kunsthistoricus Michael Francis Gibson, die het olieverfpaneel maandenlang met een loep bestudeerde.
Sterren: ****
Extra’s: Documentaire The World According to Brueghel (50 min.), trailers

14 november

Vivan las antipodas! (Victor Kossakovsky)
De Russische filmmaker Victor Kossakovsky plantte zijn camera op vier paar antipoden: punten die lijnrecht tegenover elkaar liggen, aan weerszijden van de wereld. Het resultaat is een lyrische documentaire boordevol onvoorstelbare, soms met de computer gemaakte beelden, waarin noord en zuid en oost en west naadloos in elkaar overgaan. De camera is constant in beweging, pant en buitelt; hele scènes worden op zijn kant of ondersteboven getoond. Leve de tegenvoeters!
Sterren: *****

26 november

Brave ( Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell)
Prinses Merida, een roodharige wildebras die voor de duivel niet bang is, doet niets liever dan klimmen, paardrijden en boogschieten. Maar van haar moeder dient ze zich voor te bereiden op de serieuze taak die haar wacht: de Schotse troon overnemen van haar rouwdouw van een vader. Na hun zoveelste ruzie roept de koppige Merida hogere krachten aan - met desastreuze gevolgen. Na kinderspeelgoed, insecten, pluizige monsters, vissen, superhelden, auto’s, een muis, een roestige robot en een bejaarde ballonnenverkoper is Brave de eerste Pixar-animatiefilm met een vrouwelijke hoofdrolspeler. Alleen haar rode lokken zijn al een bezoek aan de bioscoop waard.
Sterren: ****

29 november

Magic  Mike (Steven Soderbergh)
Luchtig drama is losjes gebaseerd op de ervaringen van hoofdrolspeler en producent Tatum, die vóór zijn Hollywooddoorbraak een jaartje de kost verdiende als stripper. De stripacts zijn aanstekelijk sleazy vastgelegd door veelzijdig regisseur Soderbergh, en knap uitgevoerd door Tatum en een aalgladde McConaughey. Behalve als danser overtuigt Tatum ook als acteur, al had de film wel iets verder mogen inzoomen op de tweestrijd van zijn Magic Mike, die stiekem droomt van een burgerlijk bestaan als meubelmaker.
Sterren: ***
Extra’s : trailer