De VPRO verslaat het 65ste filmfestival van Cannes (16 t/m 27 mei) met het presentatieduo Daphne Bunskoek en Roeland Fernhout.

‘Een middelmatig festival,’ zo noemde een strenge Amerikaanse filminsider Cannes vorig jaar in deze gids. Kan zijn, maar wat glamour betreft kan de concurrentie natuurlijk niet tippen aan het filmfestijn aan de Zuidfranse kust. Zeg Cannes en we mijmeren collectief over rode lopers, jetsetfeestjes en Hollywoodsterren op de Boulevard de la Croisette. Ook dit jaar kan de wereldpers zich weer vergapen aan onder anderen Brad Pitt, Robert Pattinson, Reese Witherspoon en Nicole Kidman.

Over de programmering mag op voorhand trouwens evenmin worden gemopperd, want die ziet er veelbelovend uit. Begin maart werd al bekend dat het festival woensdag opent met de vertoning van Moonrise Kingdom van Wes Anderson, met Bruce Willis in de hoofdrol.

Net voor het sluiten van deze gids kwam ook de rest van het programma naar buiten. Voor de Gouden Palm komen 22 competitiefilms in aanmerking, waaronder die van grote namen als Abbas Kiarostami, Ken Loach, David Cronenberg, Thomas Vinterberg en Michael Haneke.

Ook de Franse cinema is goed vertegenwoordigd met films van veteraan Alain Resnais, Leos Carax en Jacques Audiard. Buiten competitie worden nieuwe films vertoond van onder anderen Bernardo Bertolucci en Philip Kaufman. Bij de selectie werd volgens Cannes-baas Thierry Frémaux een keuze gemaakt uit een aanbod van 1779 films.

Ook bij het samenstellen van de jury koos de festivaldirectie voor grote namen, van wie modekoning Jean Paul Gaultier de meeste verrassende is. Volgens Frémaux hoeft een jurylid niet per se in de filmwereld actief te zijn, zolang hij of zij maar een ‘cinefiel’ is. Tot de andere juryleden behoren de Italiaanse acteur en regisseur Nanni Moretti (voorzitter), de Schotse acteur Ewan McGregor en de Amerikaanse regisseur Alexander Payne.

Spanning
Tussen al dit internationale geweld maakt ook een VPRO-ploeg traditiegetrouw zijn opwachting op de Croisette en in het Palais des Festivals. Net als voorgaande jaren kan de kijker twee festivalspecials verwachten van elk veerig minuten. Nieuw is dat deze worden gepresenteerd door een duo. Vaste waarde Daphne Bunskoek krijgt gezelschap van acteur Roeland Fernhout.

Naast dit tweetal worden ook nog twee speciale gasten ingevlogen vanuit Nederland. Hun namen waren bij het ter perse gaan van deze gids nog niet bekend. De nieuwe aanpak is toegespitst op de situatie ter plekke, aldus regisseur Eddie Wolcken.

‘Cannes is een heel ingewikkeld en ontoegankelijk festival. Informatie druppelt maar langzaam naar buiten. Vaak blijft tot het laatste moment onduidelijk of en met wie we een interview kunnen krijgen. Daardoor kun je niet zoals bij het IDFA of het Nederlands Filmfestival ruim van tevoren ontmoetingen en gesprekken met gasten inplannen. We zullen onze uitzendingen ter plekke moeten samenstellen, mensen moeten spreken waar we ze te pakken kunnen krijgen. De dynamiek en de spanning die dat met zich meebrengt, willen we proberen te laten zien. Samen met hun gasten zullen Bunskoek en Fernhout zich onderdompelen in het festival, om zo de Franse sfeer over te brengen op de kijker.’

Behalve op televisie bedient de VPRO de filmliefhebber ook op internet. Bunskoek, Fernhout en Gerhard Busch verzorgen tijdens het festival alternerend een videodagboek. In enkele minuten doen zij verslag van hun meest opmerkelijke Cannes-moment.