filmjaar 2016

Kerstromance

Top 10 kerstfilms

Sandy Seifert ,

Kerstfilms worden gemaakt in allerlei genres. VPRO Cinema zet ze op een rij. Vandaag: kerstromantiek. Kruip lekker op de bank met je snuggie, een kerstkrans en een glas glühwein, het is tijd om te zwijmelen.

1.    Holiday Affair
Toeval lijkt een grote rode draad in de romances rondom Kerst, of is het het lot? In de klassieker Holiday Affair ontmoeten de weduwe Connie en Timmy elkaar in een winkel, wordt Timmy door Connie ontslagen, wil Timmy Connie, Connie Timmy maar Connie kan niet. 'If you wish for things you can get, you're gonna be happy. If you wish for real big things, all you're gonna get is real big disappointments.'

2 .    The Holiday

We borduren nog even voort op het toeval. Twee vrouwen, de een woont in Engeland, de ander in Amerika, beiden gevloerd door de liefde. Op een huizenruilsite ontmoeten ze elkaar en besluiten hun huizen te ruilen tijdens de feestdagen. En dan gebeurt het. Cameron Diaz vindt de perfecte man in Engeland, Kate Winslet in Amerika. Kerstmis is de ultieme matchmaker.

3.    Serendipity
Nog niet overtuigd van de magie van Kerstmis en het lot? De piek op de kerstboom is toch wel Serendipity. Tijdens het winkelen voor de kerstdagen komen Jonathan en Sara elkaar tegen in een overvol warenhuis en grijpen beiden het laatst paar handschoenen. Het begin van een romance waarin zelfs één dollar gelukkig kan maken. Sara: ‘You don't have to understand. You just have to have faith.’ Jonathan: ‘Faith in what?’ Sara: ‘Destiny.’

4.    Bridget Jones

'Bridget Jones, wanton sex goddess, with a very bad man between her thighs... Oh Hi Mum.' Bridget Jones, de vrouw die kampt met haar gewicht, te veel rookt, te veel drinkt en het bed in duikt met haar baas. Dan komt ze voor een keuze te staan. Gaat ze voor de ietwat stijve Darcey (Colin Firth) of de wilde, gladde Cleaver (Hugh Grant)? Bridget is aandoenlijk , Bridget is leuk en Bridget Jones is vooral heel romantisch.

5.    Love Actually
Hou je vast. De vrouw van Daniel (Liam Neeson ) is overleden en hij blijft achter met zijn stiefzoon, Juliet (Keira Knightley ) en Peter (Chiwetel Ejiofor) zijn net getrouwd, maar Mark (Andrew Lincoln), de beste vriend van Peter zou een hekel hebben aan Juliet omdat hij verliefd zou zijn op Peter. Jamie (Colin Firth) gaat naar Frankrijk en betrapt zijn vriendin terwijl zij vreemd gaat en spendeert daarom zijn tijd met de Portugese schoonmaakster; Sarah (Laura Linney) is verliefd op haar collega Karl (Rodrigo Santoro) maar is te terughoudend, en het huwelijk van Harry (Alan Rickman) en Karen (Emma Thompson) komt onder spanning te staan door Mia (Heike Makatsch) die Harry wel ziet zitten. En dan hebben we de perikelen van David, Collin, John en Judy nog niet eens besproken. Volg je het nog? Ondanks de complexiteit toch een ware romantische knaller.

6.    Noel
Nog zo’ n mozaïekfilm is Noel. In Noel zijn vijf mensen in New York tijdens Kerst op zoek naar een wonder, en deze vijf mensen zijn allemaal weer (in)direct met elkaar verbonden. It's a small world after all: als dat geen kerstgedachte is.

7.    Edward Scissorhands
Wie de film al eens gezien heeft weet: zonder sneeuw geen Kerstmis, maar zonder Edward Scissorhands geen sneeuw. Dit moderne, romantische, tragische sprookje van Tim Burton is een must-see.

8.    The Nightmare Before Christmas
‘There's children throwing snowballs / instead of throwing heads / they're busy building toys / and absolutely no one's dead!’ Nog een lekker tegendraadse kerstfilm van regisseur Tim Burton. Waarin Jack Skellington, koning van Halloween, Kerstmis ontdekt. Om de sleur uit zijn Halloweenbestaan te halen besluit hij om zelf Kerst te organiseren, maar dat gaat niet volledig volgens de kerstconventies. Toch is er in alle duisternis ook ruimte voor liefde.

9.    A Boyfriend for Christmas
Holly’s werk geeft geen voldoening, ze is single en ze heeft geen zin in Kerst . Dus wat doet de Kerstman dan? Hij geeft Holly een man! Dan zit het Holly echter nog steeds niet mee, want deze romance begint met een leugen: haar nieuwe lover liegt over wie hij is. Maar hé, liefde overwint toch alles?

10.    Sissi
Kerstmis is niet compleet zonder Sissi. Wij heb de zakdoeken alvast ingeslagen. Pracht, praal, jurken, drama, maar vooral liters romantiek.