nieuwe site?

Netflix-tips: The Big Lebowski en The Birth of Saké

Filmtips voor Netflix

Jelle Schot ,

VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week: documentaire The Birth of Saké, klassieker The Bridge on the River Kwai en een komedie met een zekere Dude in de hoofdrol.

Cultklassieker van jewelste, die de meesten waarschijnlijk al een stuk of tien keer hebben gezien. Maar ook een elfde keer is deze komedie van broers Ethan en Joel Coen nog ronduit briljant. Vanwege de heerlijke vertolking van Jeff Bridges als bowlende flowerpowerman Jeff 'The Dude ' Lebowski natuurlijk, en de opwindende dansjes van John 'Jesus' Turturro.
Bekijk de trailer


Net toegevoegd: The Birth of Saké
Documentaire uit 2015. Lengte: 90 min.

Magistrale documentaire over een 144 jaar oude sake-brouwerij waar de rijstewijn nog op de traditionele manier wordt geproduceerd. Die intensieve werkwijze - alles gebeurt handmatig en op intuïtie - heeft echter ook een keerzijde: elke winter brengen de werknemers zes maanden dag en nacht samen in de brouwerij door, afgezonderd van hun familie.
Bekijk de trailer


Klassieker: The Bridge on the River Kwai
Oorlogsfilm uit 1957. Lengte: 161 min.

Meesterwerk van David Lean ( Brief Encounter, Lawrence of Arabia), waarin Sir Alec Guinness een Britse kolonel speelt die de leiding heeft over een groep krijgsgevangenen in Japanse handen. Schitterend schouwspel, met spectaculaire grand finale. Winnaar van zeven Oscars (o.a. voor beste film en acteur) en terug te vinden op plaats 36 in de top honderd films aller tijden van het American Film Institute.
Bekijk een fragment  


Nog meer Netflix-tips? Die zijn hier terug te vinden