Multiculti

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komen twee interessante multicultifilms op tv, een ernstige (The Reluctant Fundamentalist) en een vrolijke (Soul Kitchen).

Sommige multicultifilms worden gemaakt uit boosheid over discriminatie, racisme en uitsluiting. Soms willen scenaristen en regisseurs een positief geluid laten horen door de prettige kanten van migratie op de voorgrond te zetten.

De eerste reden: onrecht aan de kaak stellen was waarschijnlijk een drijfveer van de Pakistaanse schrijver Mohsin Hamid toen hij zijn roman The Reluctant Fundamentalist (in 2007 op de shortlist van de Booker Prize) schreef. De van oorsprong Indiase regisseur Mira Nair verfilmde zijn verhaal, over de onberispelijk ingeburgerde Changez, een jonge man, afkomstig uit Lahore, Pakistan, cum laude afgestudeerd aan Princeton en daarna met veel succes werkzaam op Wall Street. Tot de aanslag van 11 september 2001. Vanaf die datum is hij behalve financieel tovenaar vooral ook iemand uit een eng, vijandig moslimland.

Maar wel een land waar ze opzwepende muziek kunnen maken : het sterke begin van de film...

Niet alles is even goed aan de film. Een plotlijn uit The Reluctant Fundamentalist over de relatie van Changez met zijn Amerikaanse vriendin Erica komt bijvoorbeeld niet zo goed uit de verf . Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd doordat de rol van de tussen twee culturen heen en weer geslingerde Changez erg fraai wordt ingevuld door de Britse acteur en rapper Riz Ahmed, ook bekend van zijn rol in de geestige mockumentary Four Lions. Maar The Reluctant Fundamentalist is dus bloedserieus.

De Duitse komedie Soul Kitchen gaat ook over een buitenstaander, de van oorsprong Griekse restauranthouder Zinos, die na tegenspoed (een naar het verre oosten vertrekkende vriendin, onvriendelijke belastinginspecteurs, nog onvriendelijker keuringsdienst van waren en ernstige rugpijn) noodgedwongen het roer omgooit. De film werd gemaakt door de Duits-Turkse regisseur Fatih 'Gegen die Wand' Akin, die het lot van migranten in Duitsland eerder in veel serieuzere films liet zien. In Soul Kitchen zijn de import-Duitsers vooral sympathieke sloebers, soms bijzonder getalenteerd: de heetgebakerde Roma-kok Shayn kan bijvoorbeeld – behalve griezelig precies messenwerpen – de sterren van de hemel koken. En Zinos zoekt voor zijn rugklachten uiteindelijk hulp bij de klassieke Turkse, ehm, gezondheidszorg.

De humor is zo nu en dan nogal platvloers, maar toch is Soul Kitchen een aanstekelijke komedie, die nadrukkelijk de leuke kant van de multiculturele samenleving laat zien.

The Reluctant Fundamentalist , zondag, 23.40 uur, BBC 2
Soul Kitchen, zaterdag, 22.40 uur, Canvas

MEER AANRADERS

VRIJDAG

Dallas Buyers Club, 22.25 uur, NPO 3. Mooi drama over enkele Hiv-patiënten die in het begin van de Aids-epidemie een handeltje beginnen in nog niet goedgekeurde virusremmers. Blijft wat afstandelijk, maar Matthew McConaughey en Jared Leto zijn erg goed.

Looking for Eric, 23.30 uur, NPO 2. Hartverwarmende komedie van Ken Loach over een melancholieke postbode en zijn idool voetbal-icoon Eric Cantona.

ZATERDAG

Maverick, 21.05 uur, Eén. Geen meesterwerk, maar wel amusant, dit verhaal over pokerspelers in het wilde westen, met een sympathieke Mel Gibson en een pittige Jodie Foster in de hoofdrollen. Prima vermaak.

Carnage, 23.30 uur, NPO 2. Acteergeweld van Jodie Foster, Kate Winslet , Christoph Waltz en John C. Reilly in een verhaal over ouders die bij andere ouders op bezoek gaan om te praten over een akkefietje tussen hun zoons. Met een borrel erbij.

ZONDAG

Eskil & Trinidad, 15.30 uur, NPO 3. Mooie Scandinavische jeugdfilm over een vader die steeds maar moet verhuizen voor zijn werk, terwijl zijn zoontje hunkert naar vastigheid en zijn moeder. Klein bijrolletje voor een mooi 42-voets Colin Archer-zeiljacht.

Ferris Bueller's Day Off , 22.00 uur, RTL 7. Jeugdsentiment voor veertigers, over een coole gast die besluit om een dagje te spijbelen. Het gaat hem best makkelijk af. Van John Hughes, in de jaren tachtig maker van meer kwalitatief hoogwaardig tienervermaak (The Breakfast Club).