Fred Zinnemann (1907-1997): regie, cast en productie.
Er zijn 24 films gevonden.

John Wayne: The Unquiet American

1997 | Documentaire, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1997. Documentaire van James Kent. Met o.a. Oliver Stone, Pilar Wayne, Aissa Wayne, Garry Wills en Charlton Heston.

Five Days One Summer

1983 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1983. Romantiek van Fred Zinnemann. Met o.a. Sean Connery, Betsy Brantley, Lambert Wilson, Jennifer Hilary en Isabel Dean.

In een exclusief vakantieoord in de Zwitserse Alpen, zo rond 1930, heeft Dr. Connery uit Glasgow een hotelkamer gehuurd om vijf dagen door te brengen met zijn dertig jaar jongere minnares Brantley. In dit kader van overmoedige alpinisten, die het milieu nog niet verknoeien, willen ze de balans opmaken van hun liefde. Sentimenteel liefdesdrama, dat vooral dankzij het uitstekende spel onvergetelijke momenten heeft. Het scenario dat Michael Austin putte uit de novelle Maiden, Maiden van Kay Boyle is echter onevenwichtig, zodat de toch ervaren regisseur Zinneman valse noten niet heeft kunnen voorkomen. In elk geval is de locatie prachtig, en fraai in beeld gebracht door Giuseppe Rotunno. De film werd nadien door de regisseur opnieuw gemonteerd tot 93m.

Julia

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Jane Fonda, Vanessa Redgrave, Jason Robards, Maximilian Schell en Hal Holbrook.

Fonda speelt de schrijfster Lillian Hellman in de bewerking van haar verhaal Pentimento over haar geestdriftige, ongewone vriendin Julia en hoe deze Hellman betrok in de Europese verzetsbeweging in de jaren dertig. Een mooie verhaaltrant in een schitterend gemaakte film. Robards, scenario-schrijver Alvin Sargent en Redgrave wonnen Oscars. Debuut van Streep.

The Day of the Jackal

1973 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1973. Thriller van Fred Zinnemann. Met o.a. Edward Fox, Michael Lonsdale, Derek Jacobi, Alan Badel en Tony Britton.

Zinnemans verfilming van de bestseller van Frederick Forsyth heeft in de slotscènes veel weg van een spannend documentair verslag. Een waardige afsluiting van een strak geregisseerde film waarin Edward Fox de rol speelt van de Jackal, een huurmoordenaar die De Gaulle moet omleggen. Ook al is op voorhand bekend dat de aanslag zal mislukken, toch weet Zinnemann er de spanning tot in de laatste minuten goed in te houden. In een rumoerige remake uit 1997 van Michael Caton-Jones neemt Bruce Willis compleet met computergestuurd wapentuig de rol van Jackal voor zijn rekening.

A Man for All Seasons

1966 | Drama, Biografie, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1966. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Paul Scofield, Wendy Hiller, Leo McKern, Robert Shaw en Orson Welles.

De Britse koning Hendrik VIII liet zich tegen de wil van de Paus scheiden van Catherina van Aragon om het aan te leggen met Anna Boleyn. Dat schoot in het verkeerde keelgat van zijn zeer katholieke adviseur, filosoof, schrijver (Utopia) en staatsman Thomas More. De resulterende confrontatie is het uitgangspunt van een succesvol toneelstuk van Robert Bolt, dat werd vertaald naar deze speelfilm. Dankzij de indrukwekkende cast, de prima regie en de sterke vertolking van Scofield als More nog steeds boeiend. Oscars voor de film, de regie, voor Scofield en voor het script.

Behold a Pale Horse

1964 | Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1964. Actiefilm van Fred Zinnemann. Met o.a. Gregory Peck, Anthony Quinn, Omar Sharif, Mildred Dunnock en Christian Marquand.

Peck en Quinn gaan een ideologische strijd aan in dit verhaal dat zich afspeelt in het Spanje van na de Burgeroorlog en dat draait om politiek en geweld, waarbij het logisch verband echter steeds verder te zoeken is, zodat het een verward, zwetserig geheel wordt. Wel leuk geprobeerd van alle betrokkenen.

The Sundowners

1960 | Avonturenfilm, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Australië 1960. Avonturenfilm van Fred Zinnemann. Met o.a. Deborah Kerr, Robert Mitchum, Peter Ustinov, Glynis Johns en Dina Merrill.

In zijn tijd was regisseur Zinnemann (High noon) degene die misschien wel het gemakkelijkst met moeilijk materiaal om kon gaan. The sundowners is op het oog een verhaal dat onmogelijk interessante cinema wordt: de vrouw van een nomadische veedrijver wil settelen, maar de veedrijver kan zijn vrijheid niet opofferen. Zinnemann weet er echter een epos van te maken dat doorvlochten is met filosofie en actie, waarin Mitchum en Kerr - en Ustinov in een komische bijrol - door het stof heen nog schitteren. Zinnemann had zomaar weer de Oscar voor beste regisseur kunnen meenemen, maar moest ditmaal Billy Wilder voor laten gaan.

The Nun's Story

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Audrey Hepburn, Peter Finch, Edith Evans, Colleen Dewhurst en Peggy Ashcroft.

De Belgische Sister Luke (Hepburn) wil eigenlijk uitgezonden worden naar toenmalig Belgisch Congo, maar wordt eerst gestationeerd in een psychiatrische inrichting. Nadat ze daar is aangevallen door een patiënt mag ze toch naar Afrika, waar ze enkele jaren werkt met de atheïstische Dr. Fortunati (Finch). Door omstandigheden moet ze later toch terug naar België. En dan breekt WO II uit. Overladen met prijzen en nominaties, maar de makers hadden pech bij de Oscars: het was het jaar dat werd gedomineerd door Ben-Hur. Een van de lievelingsfilms van Hepburn. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

A Hatful of Rain

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Eva Marie Saint, Don Murray, Anthony Franciosa, Lloyd Nolan en Henry Silva.

Realistisch melodrama over de hel waarin de aan drugs verslaafde Murray leeft en het effect op zijn naaste omgeving; mooie rollen.

Oklahoma!

1955 | Musical

Verenigde Staten 1955. Musical van Fred Zinnemann. Met o.a. Gordon MacRae, Shirley Jones, Gene Nelson, Gloria Grahame en Charlotte Greenwood.

Een jonge cowboy en een vrolijke boerenmeid zijn voor elkaar geschapen, dat ziet iedereen, maar ze zijn te koppig om het toe te geven. En een ander meisje kan niet kiezen tussen haar goudeerlijke boerenvriendje en een Iraniër met gladde rappe tong. Rodgers en Hammerstein mixten cowboyromantiek in het begin 20ste-eeuwse Oklahoma met karrenvrachten klassiek geworden liedjes tot een musical uit het boekje. Inmiddels aan de lange kant, en het acteerwerk is soms wat houterig, maar liedjes als 'Oh what a beautiful morning' en de sfeer van aanstekelijk enthousiast optimisme houden de film overeind.

From Here to Eternity

1953 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1953. Oorlogsfilm van Fred Zinnemann. Met o.a. Burt Lancaster, Montgomery Clift, Deborah Kerr, Frank Sinatra en Donna Reed.

In 1941 hebben soldaat Prewitt (Clift) en Maggio (Sinatra) op een legerbasis op Hawaii veel te stellen met brute superieuren. Dan volgt de Japanse aanval op Pearl Harbor. Kritische geluiden in het boek van James Jones uit 1951 werden aangepast voor deze filmbewerking die een grote hit werd en acht Oscars kreeg. Gracieus gemaakt drama van regisseur Zinneman (High Noon) voelt misschien wat ouderwets aan, maar heeft een uitstekende cast. De zwoele scène in de branding tussen twee heimelijke geliefden (Lancaster en Kerr) is memorabel. In 2002 geconserveerd voor het Amerikaanse nationale filmarchief.

The Member of the Wedding

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Ethel Waters, Julie Harris, Brandon de Wilde, Arthur Franz en Nancy Gates.

Een fijngevoelig verhaal van Carson McCullers over het kind Harris dat ineens voortijdig volwassen wordt door het aanstaande huwelijk van haar broer. De acteurs maken de trage film de moeite waard.

High Noon

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Fred Zinnemann. Met o.a. Gary Cooper, Thomas Mitchell, Grace Kelly, Lloyd Bridges en Katy Jurado.

Amerikaanse westernklassieker, met vijftiger Gary Cooper als Will Kane, een gewetensvolle marshall geflankeerd door twintiger Grace Kelly als zijn kersverse bruid. Inleven is eenvoudig, want de lengte van de aanvankelijk gortdroge film is nagenoeg gelijk aan de lengte van het drama. Het begint met hun trouwerij in de ochtend, en bereikt de climax met de aankomst per trein om twaalf uur (High Noon) van een vrijgelaten crimineel die wraak wil nemen op de marshall (Cooper). Winnaar van vier Oscars, waaronder die voor Beste Acteur voor Cooper, hoewel de film toentertijd weinig opbracht en zelfs werd afgedaan als on-Amerikaans.

Teresa

1951 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1951. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. John Ericson, Pier Angeli, Patricia Collinge, Richard Bishop en Peggy Ann Garner.

Een intrigerend, maar oppervlakkig verhaal over oorlogsveteraan Ericson die naar de V.S. terugkeert met een Italiaans bruidje en geconfronteerd wordt met vooroordelen. Het debuut van Rod Steiger in een rol als psychiater. Stewart Stern schreef het scenario, en William J. Miller bemande de camera.

The Men

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Marlon Brando, Teresa Wright, Jack Webb, Everett Sloane en Howard St. John.

Brando schittert in zijn filmdebuut als een ex-soldaat, die als invalide uit WO II is gekomen, probeert opnieuw orde op zaken te stellen; zijn ingehouden acteren is hoogst effectief. Het scenario is van Carl Foreman, die zijn eigen verhaal bewerkte. Hertiteld: BATTLE STRIPE.

The Search

1948 | Oorlogsfilm, Drama

Zwitserland​/​​Verenigde Staten 1948. Oorlogsfilm van Fred Zinnemann. Met o.a. Montgomery Clift, Ivan Jandl, Aline MacMahon, Jarmila Novotná en Wendell Corey.

In naoorlogs Duitsland ontfermt een Amerikaanse soldaat zich over de kleine Tsjechische Karel, die in Auschwitz een deel van zijn familie heeft verloren. Het zwijgzame jochie wil op zoek naar zijn moeder. Ondertussen doet de moeder er alles aan haar kind te vinden. Acteursregisseur Zinnemann maakte op locatie een aandoenlijk drama over de parallelle zoektochten van twee intens beschadigde zielen. Mooie eerste filmrol van latere ster Montgomery Clift, met wie Zinnemann ook nog From Here to Eternity zou maken. De piepjonge Ivan Jandl kreeg zowel een speciale Oscar als een Golden Globe voor zijn rol.

Act of Violence

1948 | Drama, Thriller, Film noir

Verenigde Staten 1948. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Van Heflin, Robert Ryan, Janet Leigh, Mary Astor en Phyllis Thaxter.

De kreupele, verbitterde Ryan gaat op zoek naar Heflin, de man die tijdens de oorlog in een krijgsgevangenenkamp zijn mensen verraadde. Een adembenemend spannende 'kleine' film, die door de ontvangst bij het publiek destijds 'groot' werd. Het verhaal wordt in een razend ritme verteld, en op het sentimentele einde na zit er geen enkel zwak punt in de film. Heflin en Ryan schitteren in hun rol, maar ook sympathieke prostituée Astor steelt een deel van de show. Het sterk realistische scenario van Robert I. Richards is gebaseerd op een verhaal van Collier Young. Prachtige fotografie van Robert Surtees.

My Brother Talks to Horses

1946 | Komedie

Verenigde Staten 1946. Komedie van Fred Zinnemann. Met o.a. 'Butch' Jenkins, Peter Lawford, Beverly Tyler, Edward Arnold en Spring Byington.

Deze klucht rond een aardige grap gaat amusant van start om dan snel vaart te verliezen en uitgesproken traag te eindigen.

The Seventh Cross

1944 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Fred Zinnemann. Met o.a. Spencer Tracy, Signe Hasso, Hume Cronyn, Agnes Moorehead en Jessica Tandy.

Zeven mannen ontsnappen uit een nazi-concentratiekamp en worden door de Gestapo op de hielen gezeten. Een opwindende film die duidelijk maakt hoe een cynicus zijn hoop terugkrijgt nadat de anderen hun leven voor hem riskeren. Helen Deutsch bewerkte de roman van Anna Seghers tot scenario. Karl Freund stond achter de camera.

The Kid Glove Killer

1942 | Misdaad

Verenigde Staten 1942. Misdaad van Fred Zinnemann. Met o.a. Van Heflin, Lee Bowman, Marsha Hunt, Samuel S. Hinds en Cliff Clark.

Een degelijke B-film over gifdeskundige bij de politie Heflin die de moordenaar van een burgemeester ontmaskert; strak geregisseerd door Zinnemann (zijn eerste Hollywoodfilm). Scenario van Allen Rivkin en John C. Higgins. Camerawerk van Paul Vogel.

Kid glove killer

1942 | Thriller

Verenigde Staten 1942. Thriller van Fred Zinnemann. Met o.a. Cliff Clark, Lee Bowman, Samuel S. Hinds, Marsha Hunt en Van Heflin.

Gerald I. Ladimer is een advocaat met politieke ambities die zich voordoet als een fanatiek strijder tegen de georganiseerde misdaad, maar ondertussen nauwe contacten onderhoudt met de maffia. Zo zorgt hij ervoor dat er een officier van justitie wordt uitgeschakeld, zodat hij diens plaats in kan nemen. En zodra burgemeester Daniels wantrouwen begint te krijgen, vermoordt Ladimer hem in koelen bloede. Een jonge politielaborant blijkt de beslissende schakel te zijn in de opheldering van de moord.

Eyes in the Night

1942 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1942. Mysterie van Fred Zinnemann. Met o.a. Ann Harding, Edward Arnold, Donna Reed, Stephen McNally en Reginald Denny.

De blinde detective Arnold helpt een meisje en haar stiefmoeder die betrokken zijn bij de moord op een acteur. Hij ontdekt dat de verloofde van het meisje een nazi-spion is, die samen met een bende samenzweerders de Amerikaanse samenleving wil ondermijnen. Spannende, originele en goedgemaakte thriller met uitstekend spel. De kijker van nu zal zich weinig betrokken voelen bij de nazi-achtergronden van het verhaal, maar toch vol spanning blijven kijken. Guy Trosper en Howard Emmett Rogers bewerkten de roman Odor Of Violets van Bayard Kendrick. Aan de camera stonden Robert Planck en Charles Lawton. Arnold zou in 1945 de rol van de blinde detective Duncan Maclain opnieuw vertolken in THE HIDDEN EYE.

Redes

1934 | Drama

Mexico 1934. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Silvio Hernández, David Valle González, Rafael Hinijosa en Antonio Lara.

Met aan het hoofd Miró, wiens zoon is gestorven door gebrek aan geld, komt een groep vissers in opstand tegen de handelaren die een zeer lage prijs betalen voor hun koopwaar. Een bezienswaardige, sociale film hoewel een beetje schematisch en kunstmatig. Zinnemann was een gevluchte Oostenrijker, die later een lange carrière in Hollywood zou starten.

All Quiet on the Western Front

1930 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1930. Oorlogsfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Lew Ayres, Louis Wolheim, Russell Gleason, Beryl Mercer en Ben Alexander.

Een schitterende verfilming van de pacifistische roman van Erich Maria Remarque over WO I. Prachtig gespeeld en geregisseerd met talrijke gedenkwaardige scènes en een onvergetelijk slot. Script van Milestone, Maxwell Anderson, Del Andrews en George Abbott. Oscars voor Beste film en regie. Lange tijd was alleen een versie van 105 minuten beschikbaar, maar in de jaren 1980- 1990 werd de film bijna volledig gerestaureerd, en verscheen een versie die bijna een half uur langer duurt. Camerawerk van Arthur Edeson.