Clark Gable (1901-1960): cast.
Er zijn 75 films gevonden.

That's Entertainment, Part II

1976 | Musical

Verenigde Staten 1976. Musical van Gene Kelly. Met o.a. Gene Kelly, Fred Astaire, Bing Crosby, Judy Garland en Maurice Chevalier.

In That's Entertainment! (1974) werd al een honderdtal muzikale fragmenten uit Hollywood-films bij elkaar geraapt. Maar er was nog genoeg materiaal voorhanden om nogmaals zo'n compilatie samen te stellen. Fred Astaire en Gene Kelly fungeren als gastheer en blikken terug op dertig jaar filmgeschiedenis. Ze tonen naast fragmenten uit musicals als An American in Paris en Singin' in the Rain ditmaal ook stukjes uit komedies als A Night at the Opera en uit klassiekers van het kaliber Boys Town. Kelly en Astaire doen wat dansjes tussendoor. Net iets minder leuk dan deel een. In 1994 volgde er nog een That's Entertainment! III.

The Big Parade of Comedy

1964 | Komedie

Verenigde Staten 1964. Komedie van Robert Youngson. Met o.a. Harpo Marx, Oliver Hardy, Stan Laurel, Clark Gable en Buster Keaton.

In That's Entertainment! (1974) werd al een honderdtal muzikale fragmenten uit Hollywood-films bij elkaar geraapt. Maar er was nog genoeg materiaal voorhanden om nogmaals zo'n compilatie samen te stellen. Fred Astaire en Gene Kelly fungeren als gastheer en blikken terug op dertig jaar filmgeschiedenis. Ze tonen naast fragmenten uit musicals als An American in Paris en Singin' in the Rain ditmaal ook stukjes uit komedies als A Night at the Opera en uit klassiekers van het kaliber Boys Town. Kelly en Astaire doen wat dansjes tussendoor. Net iets minder leuk dan deel een. In 1994 volgde er nog een That's Entertainment! III.

The Misfits

1961 | Drama, Western

Verenigde Staten 1961. Drama van John Huston. Met o.a. Clark Gable, Marilyn Monroe, Montgomery Clift, Thelma Ritter en Eli Wallach.

Dit drama over een gescheiden vrouw die in Reno een oudere cowboy ontmoet, werd de laatste film van de twee hoofdrolspelers. De opnamen in Nevada verliepen moeizaam door de gokverslaving van regisseur Huston en de worsteling met alcohol en pillen van Monroe en Clift. Bovendien ontspoorde op de set Monroes huwelijk met scenarist Arthur Miller. Evengoed een fascinerende klassieker, al is het maar vanwege ‘MM’ als een mooie, gevoelige vrouw omringd door mannen die op wilde paarden jagen. Gable, 59, overleed voor de première, Monroe, 36, anderhalf jaar later.

It Started in Naples

1960 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1960. Komedie van Melville Shavelson. Met o.a. Clark Gable, Sophia Loren, Vittorio De Sica, Marietto en Paolo Carlini.

Michael Hamilton (Gable), advocaat te Philadelphia, reist naar Napels om de erfenis te regelen van zijn verongelukte broer Joe. Tien jaar lang liet de getrouwde 'lapzwans' - die destijds even een biertje was gaan pakken - niks van zich horen maar nu hij dood is, moet Michael weer voor hem in touw. It Started in Naples is een lichtvoetige komedie vol Italiaans temperament en grappige, althans grappig bedoelde dialogen. Alessandro Cicognini en Carlo Savina componeerden de zonnige score.

But Not For Me

1959 | Romantiek

Verenigde Staten 1959. Romantiek van Walter Lang. Met o.a. Clark Gable, Carroll Baker, Lilli Palmer, Barry Coe en Lee J. Cobb.

Elegante nieuwe versie van ACCENT ON YOUTH over een theaterproducent, Gable die ondanks aanhoudende toenaderingen van jonge secretaresse Baker, besluit dat het logischer is, dat de beter wereldse Palmer meer bij hem past.

Teacher's Pet

1958 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1958. Komedie van George Seaton. Met o.a. Clark Gable, Doris Day, Gig Young, Mamie Van Doren en Nick Adams.

Vlotte komedie met Doris Day in een van haar eerste komische rollen en Clark Gable in een van zijn laatste films. Jim (Gable) is al jaren verslaggever. Hem hoef je niks meer te vertellen, het vak leer je op straat en niet in de schoolbanken. Erica (Day) is het niet met hem eens, en dat kan ook moeilijk anders want zij geeft les op de School voor de Journalistiek. Onvermijdelijk bloeit er iets moois op tussen die twee. Leukste scène speelt zich af in een nachtclub: als Jim en zijn concurrent in de liefde (Young) elkaar knock-out proberen te slaan.

Run Silent, Run Deep

1957 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1957. Oorlogsfilm van Robert Wise. Met o.a. Clark Gable, Burt Lancaster, Jack Warden, Brad Dexter en Don Rickles.

Commandant `Rich` Richardson (Gable), wiens vorige onderzee[KA3]er gezonken is, krijgt het bevel over de Nerka, tot groot ongenoegen van luitenant Jim Bledsoe (Lancaster), die op deze promotie gerekend had. Bledsoe heeft de bemanning achter zich, wat de taak van Rich er niet eenvoudiger op maakt. Op weg naar het Bungo-kanaal, berucht als duikbotenkerkhof, waar ze de vijand onder vuur moeten nemen, stapelen de spanningen zich op. Serie-oorlogsfilm die vooral steunt op het talent van zijn hoofdrolspelers. Uitstekend gemaakt met de voorspelbare hoogspanningen, zowel tussen beide officieren als in de spectaculaire gevechtsscènes. John Gay adapteerde de roman van kapitein Edward L. Beach. Russell Harlan doet wonderen met zijn camera in de beperkte ruimte van een onderzeeër.

Band of Angels

1957 | Drama, Oorlogsfilm, Historische film, Romantiek

Verenigde Staten 1957. Drama van Raoul Walsh. Met o.a. Clark Gable, Yvonne De Carlo, Sidney Poitier, Efrem Zimbalist jr en Patric Knowles.

Roomblanke actrice De Carlo speelt een gefortuneerde jongedame die aan de vooravond van de Amerikaanse burgeroorlog ontdekt de dochter van een zwarte slavin te zijn. Nog voor ze van de schrik is bekomen wordt ze zelf als slaaf verkocht aan een steenrijke plantagehouder (Gable). Aanvankelijk verfoeit ze haar 'eigenaar', maar na een zielig verhaaltje van zijn kant valt ze zwijmelend in zijn armen, resulterend in een uiterst bedenkelijke en volstrekt ongeloofwaardige romance. Alleen de moeite waard vanwege de fijne cast, met latere Oscarwinnaar Poitier als uitblinker.

The King and Four Queens

1956 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1956. Western van Raoul Walsh. Met o.a. Clark Gable, Eleanor Parker, Jo Van Fleet, Jean Willes en Barbara Nichols.

Vier broers maken bij een postkoetsoverval een fortuin buit. Bij een explosie sterven er drie; de vierde kan ontkomen. Hun moeder, Ma McDade (Van Fleet), waakt als een tiran over de vier echtgenotes van haar zonen. Zij weet waar de schat verborgen is. Op een dag arriveert de gewonde avonturier Dan Kehoe (Gable) op de ranch. Hij wordt verzorgd en de vrouwen vallen voor zijn charme, met uitzondering van Sabina (Parker). Ze beseffen niet dat Dan op zoek is naar de schat. Zwakke acteerprestaties van zowel Walsh als Gable, die zich duidelijk niet goed in zijn rol kon inleven. Er zitten bovendien wel wat mankementen in het scenario van Margaret Fitts en Richard Alan Simmons. Wel een aanvaardbaar beeld van het einde van het western-tijdperk. Het fraaie camerawerk van Lucien Ballard en de melodieuze score van Alex North vormen ook een pluspunt. Gefilmd in CinemaScope.

The Tall Men

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Raoul Walsh. Met o.a. Clark Gable, Jane Russell, Robert Ryan, Cameron Mitchell en Juan Garcia.

Deze western werd mooi opgenomen door cameraman Leo Tover. Gable en zijn broer, Mitchell, willen de rijke rancher Ryan beroven, maar in plaats daarvan laten ze zich ompraten een grote kudde vee te drijven. Onderweg ontfermen ze zich over Russell, de enige overlevende van een Indianenaanval. De drie worden verliefd en onderweg is er een voortdurende spanning tussen de drie mannen. Het worden er twee als Mitchell de dood vindt in de strijd tegen de Indianen. Wie zal ze kiezen? Clay Fisher's roman werd bewerkt door Sydney Boehm en Frank Nugent. Gefilmd in CinemaScope.

Soldier of Fortune

1955 | Mysterie, Avonturenfilm, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1955. Mysterie van Edward Dmytryk. Met o.a. Clark Gable, Susan Hayward, Michael Rennie, Gene Barry en Tom Tully.

Fotograaf Barry wordt vermist in Hong Kong. De autoriteiten geven zijn echtgenote Hayward te verstaan dat de kans klein is dat hij nog leeft, maar zij weigert te geloven dat hij dood is. Ze huurt avonturier Gable in en samen gaan ze op zoek. Levendige avonturenfilm is een kolfje naar de hand van Gable, die onder alle omstandigheden het hoofd koel houdt. Dmytryk maakt efficiënt gebruik van de exotische achtergrond van Hong Kong, die schitterend in beeld is gebracht door Lee Tover. Scenarioschrijver Ernest Gann, die zijn eigen roman bewerkte, laat geen gelegenheid voorbijgaan om te waarschuwen voor het Rode Gevaar, waardoor de film ouderwets overkomt. Rennie is uitstekend in zijn uitbeelding van een politie-inspecteur. Gefilmd in CinemaScope.

Betrayed

1954 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1954. Oorlogsfilm van Gottfried Reinhardt. Met o.a. Clark Gable, Lana Turner, Victor Mature, Louis Calhern en O.E. Hasse.

Een weinig overtuigend melodrama over spionageactiviteiten van het Nederlandse verzet in WO II. Gable is Pieter Deventer, het hoofd van de Nederlandse Inlichtingen Dienst in Londen, die met hulp van Cachenez (Mature) naar Engeland is ontsnapt. Turner is Carla van Oven, een door Pieter opgeleide geheime agente, die in bezet Nederland gedropt wordt. Als danseres treedt ze op in casino's voor de moffen om zo aan haar inlichtigen te komen. Als verzetsmensen gepakt worden, valt de verdenking op Carla. Die laat dat niet op zich zitten. Veel werd op locatie opgenomen in Nederland. Het scenario is van George Froeschel en Ronald Millar. Het camerawerk is van Frederick A. Young. Ook bekend als The True and the Brave.

Never Let Me Go

1953 | Thriller, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1953. Thriller van Delmer Daves. Met o.a. Clark Gable, Gene Tierney, Bernard Miles, Richard Haydn en Kenneth More.

Dit weinig overtuigend maar soepel lopend werkstuk beschrijft hoe Philip Sutherland (Gable) zijn echtgenote Marya Lamarkina (Tierney), een ballerina, uit Rusland weet te smokkelen. Ronald Millar en George Froeschel bewerkten de roman Came the Dawn van Roger Bax tot scenario. Camerawerk van Robert Krasker.

Mogambo

1953 | Actiefilm, Romantiek, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1953. Actiefilm van John Ford. Met o.a. Clark Gable, Grace Kelly, Ava Gardner, Donald Sinden en Philip Stainton.

Victor Marswell (Gable) is een safarigids in Kenia die een romance beleeft met Eloise (Gardner), een wulpse dame die wacht op een schip naar Amerika. Tegelijkertijd krijgt hij bezoek van een man die onderzoek doet naar gorilla's en diens aantrekkelijke vrouw Linda (Kelly). Gable speelde 21 jaar eerder, iets energieker, in Red Dust dezelfde rol van een man die moet kiezen tussen twee vrouwen. Amusant melodrama, dat deels op locatie werd gedraaid. Beide actrices kregen een Oscarnominatie, en Gardner zingt het liedje 'Comin' through the rye'.

Lone Star

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Vincent Sherman. Met o.a. Clark Gable, Ava Gardner, Broderick Crawford, Lionel Barrymore en Beulah Bondi.

Borden Chase - een befaamd western acteur - schreef dit drama vol patriottisme over het van de Mexicanen bevrijde Texas dat verscheurd wordt door twee groepen: de ene wil een onafhankelijke republiek onder Andrew Jackson (Barrymore) en die groep wordt met name door Crawford vertegenwoordigd (die bereid is over lijken te gaan); de andere groep wil aansluiting bij de VS, en van hen is Gable de leider. Die geeft een prachtig stukje acteerwerk weg. Cameraman Harold Rosson én de goede achtergrondmuziek van David Buttolph dragen hun steentje bij om dit tot een geslaagde western te maken. Moroni speelt de legendarische Sam Houston, de eerste gouverneur van de staat Texas. Wordt ook in een ingekleurde versie vertoond.

Callaway Went Thataway

1951 | Western, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1951. Western van Norman Panama en Melvin Frank. Met o.a. Fred MacMurray, Dorothy McGuire, Howard Keel, Jesse White en Fay Roope.

Mislukte satire op de serie-western. Panama en Frank waren ook de producenten en scenarioschrijvers voor deze film. MacMurray is een oude cowboy die plotseling door het medium TV weer in de belangstelling komt. Bill Boyd met zijn Hopalong Cassidy-reeks wordt op de korrel genomen. Boyd was goed bij de tijd en verkreeg de rechten van alle 66 westerns en verkocht ze voor een miljoenenbedrag aan de tv. Hij werd rijk, en tegelijk werd hij bij een nieuwe generatie razend populair. Gastrollen waren er voor Clark Gable, Elizabeth Taylor en Esther Williams - maar dat kon de film niet redden. Het camerawerk is van Ray June.

Across the Wide Missouri

1951 | Avonturenfilm, Western

Verenigde Staten 1951. Avonturenfilm van William A. Wellman. Met o.a. Clark Gable, Ricardo Montalban, John Hodiak, Adolphe Menjou en J. Carrol Naish.

Een groep zwervers trekt het gebied van de Zwartvoetindianen binnen om daar op pelsdieren te jagen. Hun aanvoerder trouwt met de kleindochter van de hoofdman, omdat hij daar voordeel van verwacht. Wat als een berekenend huwelijk begint, eindigt echter in echte liefde. Verbitterde gevechten tussen de pelsdierjagers en de indianen kosten zijn indiaanse echtgenote echter het leven.

To Please a Lady

1950 | Komedie, Romantiek, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1950. Komedie van Clarence Brown. Met o.a. Clark Gable, Barbara Stanwyck, Adolphe Menjou, Roland Winters en Will Geer.

Een onopvallend liefdesverhaal over journaliste Regina Forbes (Stanwyck) en fanatieke autocoureur Mike Brannan (Gable). Het scenario is van Barre Lyndon en Marge Decker. Het camerawerk is van Harold Rosson.

Key to the City

1950 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1950. Komedie van George Sidney. Met o.a. Clark Gable, Loretta Young, Frank Morgan, Marilyn Maxwell en Raymond Burr.

Een aardige romance tussen Gable en Young, twee burgemeesters die elkaar ontmoeten op een conventie.

Any Number Can Play

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Clark Gable, Alexis Smith, Wendell Corey, Audrey Totter en Mary Astor.

Eenvoudig drama over een eigenaar van een gokhuis, Charley Enley Kyng (Gable), die van zijn vrouw Lon (Smith) en zoon Paul (Hickman) is vervreemd. Goede karakterrollen brengen nog wat leven in de film. Richard Brooks bewerkte een roman van Edward Harris Heth tot scenario. Camerawerk van Harold G. Rosson.

Homecoming

1948 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1948. Oorlogsfilm van Mervyn LeRoy. Met o.a. Clark Gable, Lana Turner, Anne Baxter, John Hodiak en Ray Collins.

Gable en Turner hebben een opwindende WO II-romance in de loopgraven, maar 113m is een hele zit voor zo'n druilerig drama. Een van Gables mindere films.

Command Decision

1948 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1948. Oorlogsfilm van Sam Wood. Met o.a. Clark Gable, Walter Pidgeon, Van Johnson, Brian Donlevy en Charles Bickford.

Commandant Gable wil de oorlog tegen de nazi's winnen en zo kort mogelijk houden; dat veroorzaakt voor hem een dilemma, want hij moet zijn manschappen op zelfmoordacties in heel Duitsland sturen. De sterren zetten goed spel neer en de regie is formidabel.

The Hucksters

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van Jack Conway. Met o.a. Clark Gable, Deborah Kerr, Adolphe Menjou, Ava Gardner en Keenan Wynn.

Na zijn terugkeer uit de oorlog kan reclameman Victor Albee Norman (Gable) niet meer de toon vinden die zijn klanten aanspreekt. Wat ze van hem verlangen is in strijd met zijn principes. Dan besluit hij maar samen met society girl Kay Dorrance (Kerr) van het leven te gaan genieten. Vlotte ontspanning, die een goed beeld geeft van de reclamewereld van vlak na de oorlog, met uitstekende prestaties van Gable, Kerr in haar eerste Amerikaanse film en de schitterende Greenstreet. Het scenario dat Luther Davis, Edward Chodorov en George Wells haalden uit de roman van Frederick Wakeman is toegesneden op Gable. Fotografie is van Harold Rosson. Wordt ook als ingekleurde versie vertoond.

Adventure

1945 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1945. Komedie van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Greer Garson, Joan Blondell, Thomas Mitchell en Tom Tully.

Gable is terug en Garson heeft hem; beiden gaan ten onder in deze omslachtige komedie over varende vrijbuiter en volgzame bibliothecaresse. Zelfs de joviale Blondell kan film niet redden.

Somewhere I'll Find You

1942 | Musical, Oorlogsfilm, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1942. Musical van Wesley Ruggles. Met o.a. Lana Turner, Clark Gable, Robert Sterling, Reginald Owen en Lee Patrick.

Turner en Gable zijn onwaarschijnlijk als oorlogscorrespondenten in WO II, maar hun liefdesscènes tussen de gevechten door mogen er wezen.

They Met In Bombay

1941 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1941. Komedie van Clarence Brown. Met o.a. Clark Gable, Rosalind Russell, Peter Lorre, Jessie Ralph en Reginald Owen.

Twee beruchte juwelendieven, Gerald Meldrick (Gable) en Anya Von Duren (Russell) stoten op elkaar in exotische omstandigheden als ze jacht maken naar hetzelfde waardevolle sieraad. Tijdens hun vlucht voor de politie, raken ze erg op elkaar gesteld, maar ze moeten het nog opnemen tegen het Japanse leger. Een prettige actie-komedie in het genre van het latere ROMANCING THE STONE. De twee hoofdrolspelers zijn zalig in hun samenspel, maar op een bepaald moment wordt de show toch gestolen door Lorre, als scheepskapitein Chang, die maar al te graag vlug rijk zou worden zonder er veel moeite voor te doen. Als je goed oplet, kan je ook nog Alan Ladd zien voorbijgaan. Inventief scenario van Anita Loos, Leon Gordon en Edwin Mayer. Het camerawerk is van William Daniels.

Honky Tonk

1941 | Romantiek, Western, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1941. Romantiek van Jack Conway. Met o.a. Clark Gable, Lana Turner, Frank Morgan, Claire Trevor en Marjorie Main.

Gokker en avonturier `Candy` (Gable) arriveert in Yellow Creek met de bedoeling het hele handeltje over te nemen. Hij houdt van saloonmeid Nelson (Trevor), maar ziet meer in een huwelijk met Elizabeth (Turner), de dochter van de rechter. Door haar invloed zal hij zijn leven beteren en weer op het rechte pad komen. Moraliserend melodrama, gegoten in een typisch westernpatroon. Er wordt vooral veel te veel gepraat in de film, waardoor deze uiteindelijk gaat vervelen. De uitstekende cast loopt wat verloren rond in dit scenario van Marguerite Roberts en John Sanford, dat gefilmd werd door Harold Rosson. Melodieuze muziek van Franz Waxman. Bestaat ook in een ingekleurde versie.

Strange Cargo

1940 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1940. Avonturenfilm van Frank Borzage. Met o.a. Joan Crawford, Clark Gable, Ian Hunter, Peter Lorre en Albert Dekker.

Na maandenlange voorbereiding, ontsnapt een zestal dwangarbeiders van Duivelseiland. Onder leiding van Gable en zijn minnares Crawford proberen ze de jungle te doorkruisen. De één na de ander sterft tot alleen nog het liefdespaar en de mysterieuze Christusfiguur Hunter overblijven. Een avonturenfilm waarin de dramatische spanning tussen de ontsnapten tot heel wat conflicten leidt. Zoals in vele films van Borzage is de religieuze inslag van enorm belang. Het scenario van Lawrence Hazard en Anita Loos is gebaseerd op de roman Not Too Narrow, Not Too Deep van Richard Sale. Goede fotografie van Robert Planck en een memorabele score van Franz Waxman.

Comrade X

1940 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1940. Komedie van King Vidor. Met o.a. Clark Gable, Hedy Lamarr, Felix Bressart, Oskar Homolka en Eve Arden.

Gegeven dat op NINOTCHKA lijkt met Amerikaan Gable die de ijzige Russin Lamarr opwarmt (zij is conductrice op een tram). Kunstmatig romanceverhaal overtuigt nergens.

Boom Town

1940 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1940. Avonturenfilm van Jack Conway. Met o.a. Clark Gable, Spencer Tracy, Claudette Colbert, Hedy Lamarr en Frank Morgan.

Gable en Tracy zijn boezemvrienden. Ze boren naar olie en het duurt niet lang of ze zijn schatrijk. Dan krijgt Tracy de onzalige gedachte zijn vriendin Colbert te laten overkomen om met haar te trouwen. Maar Colbert valt voor de charmes van Gable, en de boezemvrienden worden bittere vijanden. Voorspelbaar scenario van John Lee Mahin naar een verhaal van James Edward Grant, met alle bekende elementen uit dit soort producties en dus weinig verrassend. Met een reeks elite-acteurs als deze wordt elke film echter een boeiende belevenis. Typisch product van het Hollywood uit die tijd, gefilmd door Harold Rosson en van muziek voorzien door Franz Waxman. Is eveneens te zien in een ingekleurde versie.

Idiot's Delight

1939 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1939. Drama van Clarence Brown. Met o.a. Clark Gable, Norma Shearer, Edward Arnold en Charles Coburn.

Gable is een man die zingt en danst en in een hotel aan de grens bij Italië terechtkomt. Daar treft hij Shearer, een oude geliefde.De bedachtzame bewerking van Robert Sherwoods stuk dat dateert van vóór WO II en pacifistisch getint is.

Gone with the Wind

1939 | Romantisch drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1939. Romantisch drama van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland en Hattie McDaniel.

Dat Gone with the Wind een van Amerika's grootste filmklassiekers is heeft niet alleen te maken met het feit dat het verhaal rond de liefdesperikelen van een verwende southern belle tijdens en na de Burgeroorlog, onweerstaanbaar is. Niet minder belangrijk is het feit dat de productie en uitbreng destijds gepaard gingen met een onwaarschijnlijke heisa. Technisch is de film nog steeds een feest om naar te kijken. De gedenkwaardige uitspraak 'Frankly, my dear, I don't give a damn' werd door het Amerikaans Film Instituut in 2005 uitgeroepen tot beroemdste filmquote ooit.

Too Hot to Handle

1938 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1938. Komedie van Jack Conway. Met o.a. Clark Gable, Myrna Loy, Walter Pidgeon, Leo Carrillo en Johnny Hines.

Chris Hunter (Gable) en Bill Dennis (Pidgeon) zijn primeurjagers, die door Alma Harding (Loy) te hulp worden geroepen om haar broer, die meer dan een jaar geleden in Zuid- Amerika verdween, te helpen zoeken. Daverende actiekomedie met als belangrijkste aantrekkingskracht de vedetten, die dan ook de stukken van het scherm spelen. Het scenario van Laurence Stallings en John Lee Mahin, naar een verhaal van Len Hammond, bevat jammer genoeg evenveel dieptepunten als bijzonder goed geslaagde gags, toch zal niemand zich vervelen. Gable is te zien tijdens enkele onvergetelijke momenten en het voorspelbare einde is niet echt storend. Een film om van te genieten, zonder na te denken. Harold Rosson tekende voor de fotografie en Franz Waxman componeerde een leuke score.

Test Pilot

1938 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1938. Avonturenfilm van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Myrna Loy, Spencer Tracy, Lionel Barrymore en Samuel S. Hinds.

De romantiek en het drama laten zich niet steeds even goed vermengen in een verhaal over een stuntpiloot Jim Lane (Gable). Zijn makker Gunner (Tracy) steelt de film als Jim een nieuw vliegtuig uitprobeert. Vincent Lawrence en Waldemar Young bewerkten het verhaal van Frank 'Spig' Weach tot scenario. Ray June deed het camerawerk.

Saratoga

1937 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1937. Drama van Jack Conway. Met o.a. Clark Gable, Jean Harlow, Lionel Barrymore, Frank Morgan en Walter Pidgeon.

In Harlows laatste film heeft haar vaste vervangster Mary Dees veel scènes gedaan, maar het klopt allemaal goed. Jean is de dochter van een paardenfokker en Gable een invloedrijke bookmaker. Anita Loos schreef samen met Robert Hopkins het passende scenario en Ray June maakte de plaatjes.

Parnell

1937 | Biografie

Verenigde Staten 1937. Biografie van John M. Stahl. Met o.a. Clark Galiver, Edmund Gwenn, Alan Marshal, Donald Crisp en Billie Burke.

De biografie van de populaire en machtige Iers-nationalistische leider wiens carrière werd geruïneerd doordat zijn overspelige verhouding met Kitty O'Shea aan het daglicht werd gebracht. Een film die zich moeizaam voortsleept en niet de geweldige mogelijkheden benut die het verhaal biedt; hij werd in 1937 een flop, en dat was zeker terecht.

Wife vs. Secretary

1936 | Komedie

Verenigde Staten 1936. Komedie van Clarence Brown. Met o.a. Clark Gable, Jean Harlow, Myrna Loy, May Robson en George Barbier.

Een volmaakt voorbeeld van vakwerk uit de droomfabriek van Hollywood: top-sterren laten zien wat zij met minderwaardig materiaal kunnen doen. Harlow is bijzonder goed als de secretaresse die zich onmisbaar maakt bij haar chef, uitgever Gable en in beider levens complicaties veroorzaakt. Loy is Gable's vrouw en Stewart is Harlows verloofde. Het scenario werd overigens door competente lieden geschreven: Norman Krasna, Alice Duer Miller en John Lee Mahin en gebaseerd op een verhaal van Faith Baldwin. Ray June verzorgde de geroutineerde fotografie.

Wife versus Secretary

1936 | Drama, Experimenteel, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1936. Drama van Clarence Brown. Met o.a. Jean Harlow, Clark Gable en Myrna Loy.

Een volmaakt voorbeeld van vakwerk uit de droomfabriek van Hollywood: top-sterren laten zien wat zij met minderwaardig materiaal kunnen doen. Harlow is bijzonder goed als de secretaresse die zich onmisbaar maakt bij haar chef, uitgever Gable en in beider levens complicaties veroorzaakt. Loy is Gable's vrouw en Stewart is Harlows verloofde. Het scenario werd overigens door competente lieden geschreven: Norman Krasna, Alice Duer Miller en John Lee Mahin en gebaseerd op een verhaal van Faith Baldwin. Ray June verzorgde de geroutineerde fotografie.

San Francisco

1936 | Drama

Verenigde Staten 1936. Drama van W.S. Van Dyke. Met o.a. Clark Gable, Jeanette MacDonald, Spencer Tracy en Jack Holt.

Als Mary Blake (MacDonald) haar schamele bezittingen verliest bij een hotelbrand in San Francisco, moet ze de kost bij elkaar zingen in de bar van Blackie Norton (Gable). Daar hoort Jack Burley (Holt) haar prachtige stem en engageert haar voor zijn Tivoli-opera. Hij kondigt ook aan dat hij verloofd is met haar en dat maakt Blackie jaloers. Jack duwt Blackie ondertussen naar het randje van de financiële afgrond. Mary hoort hoe gemeen Jack is. Ze doet spontaan mee aan een zangwedstrijd, waar ze de hoofdprijs van tienduizend dollar in de wacht sleept, die zij Blackie wil geven, maar de trotse Blackie weigert. Op dat moment breekt de beruchte aardbeving van 1906 uit en Jack krijgt zijn verdiende loon: hij komt om onder het vallende puin. Nog altijd een prachtige film, die je beslist gezien moet hebben. Tracy is schitterend als pater Tim Mullin. Scenario van Anita Loos naar een verhaal van Robert Hopkins. Wordt ook vertoond in en ingekleurde versie. Camerawerk van Oliver T.T. Marsh.

Love on the Run

1936 | Romantiek

Verenigde Staten 1936. Romantiek van W.S. Van Dyke. Met o.a. Joan Crawford, Clark Gable, Franchot Tone, Reginald Owen en Mona Barrie.

De sterren Crawford en Gable moeten het stellen zonder noemenswaardige plot in deze film. Veel gereis, buitenlandse correspondenten en spionnen.

Cain and Mabel

1936 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1936. Musical van Lloyd Bacon. Met o.a. Marion Davies, Clark Gable, Allen Jenkins, Roscoe Karns en Walter Catlett.

Prijzige musical met Marion Davies (1897-1961) in de hoofdrol als een serveerster die het bijna maakt als zangeres op Broadway. Om haar carrière uit het slop te halen fabriceert haar manager een mediaoffensief rond de vermeende relatie van zijn ster met profbokser Larry Cain (Clark Gable). Helaas kunnen de twee elkaar niet uitstaan, getuige het niet aflatende verbale spervuur van - middelmatig geformuleerde - venijnigheden. De matte opvoering wordt aangedikt met wanstaltige decors, de grootste ooit toentertijd. Davies, de protegé van mediamagnaat William Randolph Hearst, was in de herfst van haar carrière en maakte een jaar later haar laatste film.

The Call Of The Wild

1935 |

1935. William A. Wellman. Met o.a. Jack Oakie, Loretta Young, Reginald Owen en Clark Gable.

Prijzige musical met Marion Davies (1897-1961) in de hoofdrol als een serveerster die het bijna maakt als zangeres op Broadway. Om haar carrière uit het slop te halen fabriceert haar manager een mediaoffensief rond de vermeende relatie van zijn ster met profbokser Larry Cain (Clark Gable). Helaas kunnen de twee elkaar niet uitstaan, getuige het niet aflatende verbale spervuur van - middelmatig geformuleerde - venijnigheden. De matte opvoering wordt aangedikt met wanstaltige decors, de grootste ooit toentertijd. Davies, de protegé van mediamagnaat William Randolph Hearst, was in de herfst van haar carrière en maakte een jaar later haar laatste film.

Mutiny on the Bounty

1935 | Avonturenfilm, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1935. Avonturenfilm van Frank Lloyd. Met o.a. Charles Laughton, Clark Gable, Franchot Tone, Herbert Mundin en Eddie Quillan.

Op 28 April 1789 licht de Britse navy-klipper 'Bounty' het anker voor een wetenschappelijke expeditie naar het gebied rondom Tahiti. De wrede, gewetenloze kapitein Bligh voert het bevel, zijn eerste officier is Fletcher Christian. Na een verkwikkend oponthoud op een idyllisch eilandje besluit Christian op de terugreis, gesteund door de meerderheid van de bemanning, Bligh te ontheffen van zijn bevel: de muiterij is een feit. Deze versie ligt nog steeds vele zeemijlen voor op de herverfilmingen.

China Seas

1935 | Avonturenfilm, Romantiek, Actiefilm

Verenigde Staten 1935. Avonturenfilm van Tay Garnett. Met o.a. Clark Gable, Jean Harlow, Wallace Beery, Lewis Stone en Rosalind Russell.

Zelfs de meest doorgewinterde en verstompte criticus moet deze film wel goed vinden vanwege de rolbezetting - al is het verhaal vol mysterieus gedoe over allerlei verhoudingen aan boord van het schip van Gable, dat onderweg is naar Singapore, lachwekkend. De opnamen van de huizenhoge vloedgolven die het schip overspoelen werden in de studio gemaakt en zijn hedentendage nog steeds indrukwekkend. Wordt soms op de tv vertoond in een ingekleurde versie. Scenario van Jules Furthman en James Keven McGuiness naar de roman van Crosbie Garstin. Wordt ook in een ingekleurde versie vertoond. Camerawerk van Ray June.

Call of the Wild

1935 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1935. Avonturenfilm van William A. Wellman. Met o.a. Clark Gable, Loretta Young, Jack Oakie en Reginald Owen.

Deze film is niet zo goed als het verhaal van Jack London, maar toch een behoorlijk geheel, dat in het hoge Noorden speelt. Gable, Young en Oakie zoeken naar goud in Klondike, waarbij ze in conflict raken met schurk Owen.

After Office Hours

1935 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1935. Misdaad van Robert Z. Leonard. Met o.a. Constance Bennett, Clark Gable, Stuart Erwin, Billie Burke en Harvey Stephens.

Sharon Norwood (Bennett) die goed is ingeburgerd in hogere kringen, wordt verslaggeefster bij de krant van hoofdredacteur Jim Branch (Gable). Zij bewijst haar waarde als Jim het doen en laten van de louche, mondaine Tommy Bannister (Stephens) probeert te onderzoeken. Een onbeduidende film. Herman J. Mankiewicz bewerkte een verhaal van Laurence Stallings en Dale Van Every tot scenario. Camerawerk van Charles Rosher.

Men in White

1934 | Drama

Verenigde Staten 1934. Drama van Richard Boleslawski. Met o.a. Clark Gable, Myrna Loy, Jean Hersholt, Elizabeth Allan en Otto Kruger.

Een sterbezetting in een steriele verfilming van een toneelstuk van Sidney Kingsley; Gable is een arts die moet kiezen tussen een studie met Hersholt en een huwelijk met Loy, een meisje van de wereld.

Manhattan Melodrama

1934 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1934. Drama van W.S. Van Dyke. Met o.a. Clark Gable, William Powell, Myrna Loy, Leo Carrillo en Isabel Jewell.

De jeugdmakkers Gable en Powell blijven vrienden, ook als ze volwassen zijn, hoewel de een gangster is en de ander officier van justitie. Een veelgebruikt plot, maar in plaats van een clich[KA1]ematig verhaal wordt het geheel gedragen door de drie sterren (Gable, Powell, Rooney) en is het onder de vakkundige regie zeer onderhoudend. Arthur Caesar kreeg een Oscar voor het verhaal. Deze film is de Amerikaanse geschiedenis ingegaan als de film die Dillinger zag voordat hij werd neergeschoten in het Biograph Theatre in Chicago.

It Happened One Night

1934 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1934. Komedie van Frank Capra. Met o.a. Clark Gable, Claudette Colbert, Walter Connolly, Roscoe Karns en Alan Hale.

Van haar schatrijke vader mag Ellie (Colbert) niet naar New York om met piloot en playboy King Westley te trouwen. Boos ontvlucht ze haar vaders luxe jacht; ze gaat toch! Dan neemt ze wel de bus. Gelukkig voor haar ontmoet ze de enigszins aan lager wal geraakte journalist Peter Warne (Gable), die het wereldvreemde, verwende nest helpt, ook omdat hij denkt dat er een goed artikel inzit. Capra's film kwam nogal moeizaam van de grond, vooral Colbert werkte slechts met de grootst mogelijke tegenzin mee. Onterecht: dit was de eerste film die de vijf belangrijkste Oscars in de wacht sleepte.

Forsaking All Others

1934 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1934. Romantiek van W.S. Van Dyke. Met o.a. Clark Gable, Joan Crawford, Robert Montgomery, Charles Butterworth en Billie Burke.

Op de dag van haar huwelijk wordt Crawford in de steek gelaten door Montgomery. Samen met Gable, die echt van haar houdt, maar wiens liefde ze nooit opgemerkt heeft, gaat ze op zoek naar haar verloofde. Een lichte, romantische komedie die op gang gehouden wordt door de acteurs, met als extraatjes de geestige Butterworth en Russell. Komt nu erg verouderd over. Zorgeloos amusement, geschreven door Joseph L. Mankiewicz, naar het toneelstuk van Edward Barry Roberts en Frank Morgan Cavett, dat op Broadway opgevoerd werd met Tallulah Bankhead in de hoofdrol. Verantwoordelijken voor de fotografie waren Gregg Toland en George Folsey.

Chained

1934 | Romantiek

Verenigde Staten 1934. Romantiek van Clarence Brown. Met o.a. Joan Crawford, Clark Gable, Otto Kruger, Stuart Erwin en Una O'Connor.

Chique MGM formule over een driehoeksverhouding met Crawford die heen en weer geslingerd wordt in haar liefde voor Gable en haar achtenswaardige echtgenoot Kruger.

The White Sister

1933 | Drama

Verenigde Staten 1933. Drama van Victor Fleming. Met o.a. Helen Hayes, Clark Gable, Lewis Stone, Louise Glosser Hale en May Robson.

Een verouderde maar belangwekkende nieuwe versie van de zwijgende film uit 1923 met Lilian Gish en Ronald Colman. Ditmaal is Hayes de vrouw die naar het klooster gaat als zij denkt dat haar geliefde (Gable) in de oorlog sneuvelde. Het gevoelige spel is het meest interessante, niet de voorspelbare afloop van het verhaal.

Hold Your Man

1933 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1933. Komedie van Sam Wood. Met o.a. Jean Harlow, Clark Gable, Stuart Erwin, Elizabeth Patterson en Blanche Friderici.

Gable en Harlow zijn de perfecte geliefden in dit heerlijke komediedrama; de twee sterren stralen hier werkelijk. Het scenario is van Anita Loos en Howard Emmett Rogers. Het camerawerk is van Harold Rosson.

Dancing Lady

1933 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1933. Komedie van Robert Z. Leonard en Robert Leonard. Met o.a. Joan Crawford, Clark Gable, Franchot Tone, May Robson en Nelson Eddy.

Na een razzia belandt stripdanseres Crawford samen met enkele collega`s in de gevangenis. Haar borgsom wordt betaald door een rijke bewonderaar, die haar in contact brengt met regisseur Gable, met het verzoek haar een kans te geven. Routine-musical met een aantal goede nummers, maar een miscast van formaat voor Crawford. Vooral interessant als debuutfilm van Astaire. Verder zit de film vol bekende namen als Eddy, Benchley, de Three Stooges en (in een klein rolletje) Eve Arden. Alleen voor fervente fans van het genre. Geschreven door Allen Rivkin en P.J. Wolfson, naar de roman van James Warner Bellah, met muziek van onder meer Richard Rodgers, Nacio Herb Brown en Burton Lane. Choreografie van Sammy Lee. Oliver T. Marsh stond in voor de fotografie.

Strange Interlude

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van Robert Z. Leonard. Met o.a. Norma Shearer, Clark Gable, May Robson, Maureen O'Sullivan en Robert Young.

Het praterige toneelstuk van Eugene O'Neill wordt een marathon van innerlijke gedachten die het publiek pas geleidelijk worden geopenbaard bij het vergrijzen van Gable, Shearer en de andere personages die geen kans zien hun problemen op te lossen. Een meeslepende film met Shearer stralender dan ooit.

Red Dust

1932 | Avonturenfilm, Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1932. Avonturenfilm van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Jean Harlow, Mary Astor, Donald Crisp en Gene Raymond.

Gable speelt de rol van een ruwe rubberplanter, die er een liefje (Harlow) op na houdt, maar een heftige affaire heeft met de vrouw (Astor) van een van zijn medewerkers (Raymond) en dat leidt tot jaloezie, haat en tenslotte een crime-passionel. Harlow en Gable gaven de censuur heel wat werk indertijd, terwijl Hollywood er bol van stond. Nog steeds een aardige romantische film, die gesitueerd is Indo-China, het huidige Viet-Nam. Opnieuw gefilmd als CONGO MAISIE en als MOGAMBO. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. Scenario van John Lee Mahin. Camerawerk van Harold Rossen.

Polly of the Circus

1932 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1932. Komedie van Alfred Santell. Met o.a. Clark Gable, Marion Davies, Raymond Hatton, C. Aubrey Smith en Maude Eburne.

Verhaal en rolbezetting zijn ongeloofwaardig met Davies als een sexy trapeze-artieste die gewond raakt en daarna langzaam geneest bij Gable thuis, een dominee die een luxe bestaan leidt. Van belang als curiosum. Ray Milland heeft bijrolletje als uitsmijter.

No Man of Her Own

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van Wesley Ruggles. Met o.a. Clark Gable, Carole Lombard, Dorothy Mackaill, Grant Mitchell en Elizabeth Patterson.

Dit pittige verhaal ontvouwt hoe een slampamper zich betert door toedoen van een rechtschapen jonge vrouw; opmerkelijk omdat dit de enige keer is dat Gable en Lombard samen in een film optreden.

Hell drivers

1932 | Oorlogsfilm

1932. Oorlogsfilm van George Hill.

Dit pittige verhaal ontvouwt hoe een slampamper zich betert door toedoen van een rechtschapen jonge vrouw; opmerkelijk omdat dit de enige keer is dat Gable en Lombard samen in een film optreden.

Hell Divers

1932 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1932. Avonturenfilm van George Hill en George Hall. Met o.a. Wallace Beery, Clark Gable, Conrad Nagel, Dorothy Jordan en Marjorie Rambeau.

Beery en Gable zijn luidruchtige rivalen bij de marine- luchtmacht in deze levendige maar enigszins te lange film. De akties in de lucht zijn uitstekend gedaan.

The Secret Six

1931 | Misdaad

Verenigde Staten 1931. Misdaad van George Hill en George Hall. Met o.a. Wallace Beery, Lewis Stone, Clark Gable, Jean Harlow en Johnny Mack Brown.

Bewonderenswaardige, harde gangsterfilm met een krachtige bezetting. Soms traag maar alleen al ter wille van de melk drinkende, drank smokkelende Beery de moeite waard, of anders de aristocratische Lord-van-de-misdaad Stone, of meid-met-gouden- hartje Harlow, en zo verder.

The Painted Desert

1931 | Western, Romantiek

Verenigde Staten 1931. Western van Howard Higgin. Met o.a. William Boyd, Helen Twelvetrees, William Farnum, J. Farrell MacDonald en Clark Gable.

Farnum en MacDonald, vrienden door dik en dun, vinden op een dag in de woestijn een baby waarvan de ouders bij een overval om het leven zijn gekomen. Ze maken ruzie over de adoptie van het kind, en uiteindelijk neemt Farnum het mee. Vanaf dat moment zijn ze aartsvijanden. Jaren later is het kind opgegroeid tot Boyd, en omdat Boyd verliefd is op Twelvetrees, dochter van MacDonald, probeert hij de vijanden te verzoenen. Hopeloos verouderde western, traag en stroef verteld en met een totaal te verwaarlozen continuïteit. Vooral interessant door de aanwezigheid van twee generaties western-acteurs: de veteranen Farnum en MacDonald, helden van de stomme film, Boyd, de latere Hopalong Cassidy, en Gable, nog zonder snor in zijn eerste sprekende rol, als de onbetrouwbare helper van MacDonald. Het scenario is van Higgin en Tom Buckingham, terwijl Edward Snyder verantwoordelijk was voor een aantal zeer mooie beelden. Opnieuw verfilmd in 1938, door David Howard.

The Finger Points

1931 |

1931. John Francis Dillon. Met o.a. Richard Barthelmess, Regis Toomey, Fay Wray, Clark Gable en Robert Elliott.

Farnum en MacDonald, vrienden door dik en dun, vinden op een dag in de woestijn een baby waarvan de ouders bij een overval om het leven zijn gekomen. Ze maken ruzie over de adoptie van het kind, en uiteindelijk neemt Farnum het mee. Vanaf dat moment zijn ze aartsvijanden. Jaren later is het kind opgegroeid tot Boyd, en omdat Boyd verliefd is op Twelvetrees, dochter van MacDonald, probeert hij de vijanden te verzoenen. Hopeloos verouderde western, traag en stroef verteld en met een totaal te verwaarlozen continuïteit. Vooral interessant door de aanwezigheid van twee generaties western-acteurs: de veteranen Farnum en MacDonald, helden van de stomme film, Boyd, de latere Hopalong Cassidy, en Gable, nog zonder snor in zijn eerste sprekende rol, als de onbetrouwbare helper van MacDonald. Het scenario is van Higgin en Tom Buckingham, terwijl Edward Snyder verantwoordelijk was voor een aantal zeer mooie beelden. Opnieuw verfilmd in 1938, door David Howard.

The Easiest Way

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van Jack Conway. Met o.a. Constance Bennett, Adolphe Menjou, Robert Montgomery, Clark Gable en Anita Page.

Melodrama in optima forma met een puike rolverdeling van jonge sterren en een zwaar verouderde moraal. Laura Murdock (Bennett) is de oudste uit een Newyorks arbeidersgezin. Haar vader Ben (MacDonald) is door de beurskrach van 1929 werkloos en haar moeder Agnes (Blandick) moet iedere cent omdraaien om rond te komen. Laura moet het bed delen met haar twee jongere zussen Peggy (Page) en Elfie (Rambeau). Peggy wordt het hof gemaakt door Nick (Gable), een rauwe, ambitieuze jongeman die chauffeur is bij een wasserij. Peggy ziet in Nick de kans om aan het arme gezin te ontkomen en het stel trouwt. Laura heeft een aardig kopje en krijgt een kans als fotomodel bij een reclamebureau, waar het oog van haar oudere baas Willard Brockton (Menjou) haar inpalmt. Laura`s beslissing is snel gemaakt: ze wordt de maintenee van Willard en baadt algauw in weelde voor haar doen. Nick verbiedt Peggy om nog langer met haar zondige zus om te gaan. Laura kan haar arme vader af en toe een welkom douceurtje onder de afkeurende blikken van haar moeder toestoppen. Laura leert de knappe, jonge verslaggever Jack Madison (Montgomery) kennen. Het is liefde op het eerste gezicht. Laura besluit met haar immorele leven te breken als Jack zegt met haar te willen trouwen. Jack wordt als correspondent naar Argentinië gestuurd, maar wil zijn belofte inlossen zodra hij terug is. Als Laura niets meer van Jack hoort, kan ze de verleiding van Willards geboden luxe niet langer weerstaan en keert naar haar suikeroompje terug. Dan komt Jack weer op de proppen... De film werd ontkracht door de Amerikaanse censuur van het z.g. Hays Office, dat naar hartelust coupeerde. Het scenario is van Edith Ellis naar een toneelstuk van Eugene Walter. Het camerawerk is van John Mescall. Een in de kiem gesmoord curiosum.

Susan Lenox: Her Fall And Rise

1931 |

Verenigde Staten 1931. Robert Leonard. Met o.a. John Miljan, Greta Garbo, Jean Hersholt en Clark Gable.

Melodrama in optima forma met een puike rolverdeling van jonge sterren en een zwaar verouderde moraal. Laura Murdock (Bennett) is de oudste uit een Newyorks arbeidersgezin. Haar vader Ben (MacDonald) is door de beurskrach van 1929 werkloos en haar moeder Agnes (Blandick) moet iedere cent omdraaien om rond te komen. Laura moet het bed delen met haar twee jongere zussen Peggy (Page) en Elfie (Rambeau). Peggy wordt het hof gemaakt door Nick (Gable), een rauwe, ambitieuze jongeman die chauffeur is bij een wasserij. Peggy ziet in Nick de kans om aan het arme gezin te ontkomen en het stel trouwt. Laura heeft een aardig kopje en krijgt een kans als fotomodel bij een reclamebureau, waar het oog van haar oudere baas Willard Brockton (Menjou) haar inpalmt. Laura`s beslissing is snel gemaakt: ze wordt de maintenee van Willard en baadt algauw in weelde voor haar doen. Nick verbiedt Peggy om nog langer met haar zondige zus om te gaan. Laura kan haar arme vader af en toe een welkom douceurtje onder de afkeurende blikken van haar moeder toestoppen. Laura leert de knappe, jonge verslaggever Jack Madison (Montgomery) kennen. Het is liefde op het eerste gezicht. Laura besluit met haar immorele leven te breken als Jack zegt met haar te willen trouwen. Jack wordt als correspondent naar Argentinië gestuurd, maar wil zijn belofte inlossen zodra hij terug is. Als Laura niets meer van Jack hoort, kan ze de verleiding van Willards geboden luxe niet langer weerstaan en keert naar haar suikeroompje terug. Dan komt Jack weer op de proppen... De film werd ontkracht door de Amerikaanse censuur van het z.g. Hays Office, dat naar hartelust coupeerde. Het scenario is van Edith Ellis naar een toneelstuk van Eugene Walter. Het camerawerk is van John Mescall. Een in de kiem gesmoord curiosum.

Susan Lennox - Her Fall and Rise

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van Robert Z. Leonard. Met o.a. Clark Gable, Greta Garbo, Jean Hersholt, John Miljan en Alan Hale.

Een brute boer (Hersholt) wil zijn onrechtmatige dochter (Garbo) uithuwelijken aan een andere, rijke, boer (Hale), maar ze vlucht naar een hutje in de bergen, valt in de armen van een ingenieur (Gable) en wordt verliefd. Gable brengt uit Garbo het beste op erotisch gebied boven. Scenario van Wanda Tuchock naar de roman van David Graham Philips.

Sporting Blood

1931 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1931. Avonturenfilm van Charles Brabin. Met o.a. Clark Gable, Ernest Torrence, Madge Evans, Lew Cody en Marie Prevost.

Een pretentieloze maar best aardige film over een raspaard en zijn diverse eigenaars. Gable als gokker, een harde jongen. Uitstekend camerawerk van Harold Rosson.

Possessed

1931 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1931. Romantiek van Clarence Brown. Met o.a. Joan Crawford, Clark Gable, Wallace Ford, Skeets Gallagher en John Miljan.

Fabrieksmeisje Marian (Crawford) wordt de ma[KA4]itresse van de advocaat Mark Whitney, die op Park Avenue woont (Gable). Een fascinerend feministisch drama, dat bulkt van de symboliek en waarin Crawford een stralende hoofdrol speelt. Het buitensporige scenario, dat gebaseerd is op een toneelstuk van Edgar Selwyn werd geschreven door Lenore Coffee in een tijd dat er nog geen Amerikaanse zelfcensuur bij de filmstudio's was, die met een kloppend hart rekening hielden met de fatsoenrakkers de Hayes- commissie. Camerawerk van Oliver T. Marsh.

Night Nurse

1931 | Thriller

Verenigde Staten 1931. Thriller van William A. Wellman. Met o.a. Barbara Stanwyck, Ben Lyon, Joan Blondell, Clark Gable en Charlotte Merriam.

Een uitstekende, bikkelharde vertelling over een verpleegster (Stanwyck) die de vreemde gebeurtenissen in het tehuis waar zij werkt niet langer kan negeren. Blondell ondersteunt de ontwikkelingen energiek; een van Gables indrukwekkendste vroege rollen. Nog steeds de moeite waard.

Laughing Sinners

1931 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1931. Komedie van Harry Beaumont. Met o.a. Joan Crawford, Clark Gable, Neil Hamilton, John Mack Brown en Marjorie Rambeau.

Crawford doet een poging tot zelfmoord nadat Hamilton haar heeft laten zitten; een soldaat van het Leger des Heils Gable (!) houdt haar tegen. De rest is voorspelbaar.

Finger Points

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van John Francis Dillon. Met o.a. Richard Barthelmess, Fay Wray, Regis Toomey, Robert Elliott en Clark Gable.

Levendig doch kronkelig melodrama over misdaadverslaggever Barthelmess die werkt voor de maffia. Wray is een journaliste, die probeert hem weer in het gareel te krijgen. Mooie rol van Gable als gangsterbaas. W.R. Burnett heeft meegeschreven aan het script.

Dance Dance, Fools

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van Harry Beaumont. Met o.a. Joan Crawford, Cliff Edwards, Clark Gable, Earl Foxe en Lester Vail.

Crawford, alleen op de wereld, wordt verslaggeefster die gangster Gable wil ontmaskeren door hem voor zich te winnen. Interessant vanwege vroege combinatie Gable-Crawford; levendig drama.

A Free Soul

1931 | Komedie, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1931. Komedie van Clarence Brown. Met o.a. Norma Shearer, Lionel Barrymore, Clark Gable, Leslie Howard en James Gleason.

Een stevig drinkende, vrije advocaat verdedigt succesvol gangster Gable in een moordaanklacht. Hij ontdekt dan tot zijn verbazing dat zijn niet zó vrijdenkende dochter verliefd is geworden op de boef. Gedateerd zedenstuk, blijft boeiend vanwege de bezetting en vanwege Barrymore's beroemde slotscène in rechtszaal; hij kreeg een Oscar voor zijn rol. Naar het boek dat Adele Rogers St. John schreef over haar vader. Opnieuw gemaakt als: THE GIRL WHO HAD EVERYTHING.

North Star

1925 | Western

Verenigde Staten 1925. Western van Paul Powell. Met o.a. Virginia Corbin, Stuart Holmes, Ken Maynard, Harold Austin en Clark Gable.

Gebaseerd op het boek North Star: A Dog Story of the Canadian Northwest van Rufus King, hier bewerkt door Charles Horan. Dit is een westerndrama over Austin, die denkt iemand doodgeslagen te hebben en naar Canada vlucht. Zijn zuster Corbin gaat met Holmes, in wie zij een vriend ziet, op zoek naar haar broer. Holmes probeert echter een vies spelletje te spelen. Journalist Maynard staat haar dan terzijde met North Star, de hond van Austin. Maynard had toestemming gekregen deze film tussen zijn Elfelt-westerns door te maken. Zijn naam stond op plaats één toen de film enkele jaren later opnieuw uitgebracht werd en hij inmiddels een idool was geworden. Gable maakte in 1924 zijn filmdebuut en dit was zijn grootste rol tot nu toe. Cameraman was Joseph Walker.

Manhattan melodrama

1834 | Thriller

1834. Thriller van W.S. Van Dyke.

Gebaseerd op het boek North Star: A Dog Story of the Canadian Northwest van Rufus King, hier bewerkt door Charles Horan. Dit is een westerndrama over Austin, die denkt iemand doodgeslagen te hebben en naar Canada vlucht. Zijn zuster Corbin gaat met Holmes, in wie zij een vriend ziet, op zoek naar haar broer. Holmes probeert echter een vies spelletje te spelen. Journalist Maynard staat haar dan terzijde met North Star, de hond van Austin. Maynard had toestemming gekregen deze film tussen zijn Elfelt-westerns door te maken. Zijn naam stond op plaats één toen de film enkele jaren later opnieuw uitgebracht werd en hij inmiddels een idool was geworden. Gable maakte in 1924 zijn filmdebuut en dit was zijn grootste rol tot nu toe. Cameraman was Joseph Walker.